Ενοχή Μαντούβαλου, Γιοσάκη και Ευσταθίου ζήτησε ο εισαγγελέας για το παραδικαστικό κύκλωμα

Ενοχή Μαντούβαλου, Γιοσάκη και Ευσταθίου ζήτησε ο εισαγγελέας για το παραδικαστικό κύκλωμα

Ο  εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε, επίσης, να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας και να αθωωθούν ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης, ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε

1275266
Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η δίκη για με κατηγορούμενους δικαστές, δικηγόρους κ.ά για υπόθεση που αφορά σε παραδικαστικό κύκλωμα, η οποία έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση. Σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου διεξάγεται η συγκεκριμένη δίκη εδώ και 18 μήνες, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο πρόεδρος Εφετών Ιωάννης Ευσταθίου, ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, ο Σταύρος Γεωργιτσιαννάκος αλλά και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας και να αθωωθούν ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης, ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου, έπειτα από καταγγελίες του Γ. Μπολέτση, το 2010. Ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια δίκης, στην οποία προήδρευε ο Γ. Ευσταθίου, με κατηγορούμενος τον πρώην δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, κατήγγειλε πως ο Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δικαστές Ι. Ευσταθίου και Α. Μουστάκας από τον Μάιο του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο, μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους δόθηκαν προκειμένου να αθωώσουν τον γνωστό δικηγόρο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα «νούμερο 1». Επιπλέον, ο Ι. Ευσταθίου κατηγορείται πως μέσω του Ι. Γιοσάκη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Ο εισαγγελέας

Αναλυτικά, με την πρόταση που έκανε σήμερα στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Ν. Δεγαίτης ζήτησε:

- Να κηρυχθούν ένοχοι ο πρόεδρος Εφετών Ι. Ευσταθίου και ο δικηγόρος Π. Μαντούβαλος για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Κλείσιμο
-Να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας και να απαλλαγεί ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας.

- Να αθωωθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος «έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφεί» καθώς «τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης». Κατά τον εισαγγελέα μάλιστα «η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό» και ο κατηγορούμενος «το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού».

- Να κριθεί ένοχος ο Ιάκωβος Γιοσάκης για την εκβίαση του επιχειρηματία. Αντίθετα, ο ίδιος να απαλλαγεί λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας (παραγραφή).

- Να απαλλαγεί λόγω παραγραφής ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος και ο ιερέας Διονύσιος Ζήκος.

- Να κριθεί ένοχος ο Στ. Γεωργιτσιαννάκος για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

- Να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης