Το «Όραμα Ελπίδας» συμπράττει με την Ακαδημία Αθηνών για τα δείγματα μυελού των οστών

PAN_0147

Υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας η πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης - Στόχος - Ανοίγει ο δρόμος  στον τομέα τυποποίησης και επεξεργασίας δειγμάτων, αλλά και της έρευνας

Τον θεμέλιο λίθο για την δημιουργία μιας ευρύτερης συνεργασίας έβαλαν ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Ερευνητικό Κέντρο με την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας για την τυποποίηση δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου από το ΙΙΒΕΑ.

Mε τη συνεργασία αυτή ανοίγονται νέοι δρόμο στο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» τόσο στον τομέα τυποποίησης και επεξεργασίας δειγμάτων, όσο και στον τομέα της έρευνας.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας, που υπογράφηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον Πρόεδρο του ΙΙΒΕΑΑ και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή Αντώνιο Κουνάδη, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», είναι πολύ σημαντικό σε επιστημονικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αφού στοχεύει αφενός σε μία διευρυμένη επεξεργασία των δειγμάτων και αφετέρου στην στήριξη των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία, που αποτελεί και το πρώτο βήμα συνεργασίας των δύο φορέων, προβλέπει ότι το ΙΙΒΕΑΑ αναλαμβάνει την τυποποίηση 40.000 δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», εφαρμόζοντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία τυποποίησης ιστοσυμβατότητας και χρησιμοποιώντας τα τελειότερα μηχανήματα με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής μεθόδου, όπως η μεγαλύτερη ακρίβεια, εγκυρότητα, ταχύτητα, αυτοματοποίηση και ευελιξία με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εύρεση του κατάλληλου δότη για μεταμόσχευση.

PAN_0110
Μανώλης Παπασάββας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αντώνιος Κουνάδης, Δημήτριος Θάνος


Επιπλέον, η ανάλυση που θα πραγματοποιείται θα παρέχει επιπρόσθετες γενετικές πληροφορίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή του συμβατού δότη αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, ενώ συγχρόνως θα μειώνουν το συνολικό κόστος αφού δεν θα χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως συμβαίνει σήμερα.

Παράλληλα, με την επιλογή του ΙΙΒΕΑΑ για την τυποποίηση των δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η οποία μέχρι σήμερα γινόταν στο εξωτερικό, το «Όραμα Ελπίδας» στηρίζει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα που συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, στην υψηλότερη κατάρτιση των επιστημόνων και στην αναστροφή του ρεύματος φυγής νέων Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό.

«Είναι μία συμφωνία που αποδεικνύει ότι ο δρόμος για την δημιουργία μίας καλύτερης κοινωνίας περνά μέσα από την παιδεία, την επιστήμη και την προσφορά στον συνάνθρωπο. Η ένωση των δυνάμεών μας λοιπόν και η συνέργεια για ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό, και συγχρόνως ανθρωπιστικό σκοπό, με έναν φορέα με μακρά ιστορία και προσφορά στον τόπο, αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Είναι μία πρωτοπόρος και καινοτόμος συνεργασία, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πραγματοποίηση μιας ευρύτερης συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την απόφαση της να στηρίξει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα», τόνισε ο κύριος Κουνάδης.

PAN_0054-2
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Αντώνιος Κουνάδης υπογράφουν Σύμφωνο Συνεργασίας


Στη συνέντευξη Tύπου συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» κύριος Μανώλης Παπασάββας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Θάνος, οι οποίο αναφέρθηκαν αναλυτικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας.

Το επόμενο βήμα της συνεργασίας των δύο φορέων, που θα υλοποιηθεί σύντομα, αφορά στην εμβληματική δράση «Πρόγραμμα για την πλήρη αλληλούχιση γονιδιωμάτων παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα με σκοπό την ορθολογική επιλογή βέλτιστης θεραπευτικής αγωγής» για την δραστική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, με στόχο κάθε παιδί με καρκίνο στην χώρα μας να λαμβάνει έγκαιρα την πλέον κατάλληλη θεραπεία πλήρως προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες γενετικές μεταβολές του όγκου του. Η υλοποίηση αυτής της εμβληματικής δράσεως θα γίνεται μέσω της διεθνούς δικτύωσης με Κέντρα Αριστείας, όπως το Ινστιτούτο – Νοσοκομείο Μελέτης και Καταπολέμησης του Καρκίνου Dana Farber Cancer Institute/Hospital (DFCI) του Πανεπιστημίου Harvard. Με τον τρόπο αυτό, παιδιατρικοί ασθενείς της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας «Ιατρικής Ακρίβειας» που διεξάγεται στο DFCI και στο ΙΙΒΕΑΑ με στόχο να προσφερθούν άμεσα στον θεράποντα ιατρό και στον ασθενή πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική σύσταση του όγκου του και την επιλογή της καλύτερης διαθέσιμης θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΙΙΒΕΑΑ είναι ένα Ερευνητικό Κέντρο, που ιδρύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και επενδύει στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, στην δημιουργία νέας επιστημονικής γνώσης, στην παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και στην εκπαίδευση νέων Ελλήνων επιστημόνων σε τεχνολογίες αιχμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» δημιουργήθηκε το 2014, ως ένας ακόμα κρίκος προσφοράς της οικογένειας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με πρωταρχικό στόχο την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Μέσα από στοχευμένες δράσεις ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» έχει επιτύχει, μέσα σε τέσσερα χρόνια λειτουργίας, την θεαματική αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εθελοντών δοτών στην χώρα μας. Σκοπός του Συλλόγου είναι να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και να εξασφαλίσει ότι όλοι οι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται μεταμόσχευση, θα μπορούν να βρουν ένα συμβατό δότη.

PAN_0112__1_
Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Προεδρός του ΙΙΒΕΑΑ κύριος Αντώνιος Κουνάδης τοποθετεί το Αστέρι του ΙΙΒΕΑΑ στον "Τοίχο Αστεριών της ΕΛΠΙΔΑΣ"

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lefed-1

Την επιτυχία της ελληνικής αποστολής κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος επαγγελματίες των επίλεκτων σωμάτων του στρατού με μέσο όρο ηλικίας σαφώς πολύ μικρότερο από αυτό των 40 χρόνων των μελών της ΛΕΦΕΔ

folegandros-gata

Σε βάρος των δύο μαθητών έχει σχηματιστεί δικογραφία - Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου ζήτησε να επιβληθεί και πρόστιμο 30.000 ευρώ στον γονέα του ενός εκ των παιδιών

tatsopoulos_ar

Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής περιέγραψε για πρώτη φορά στην εκπομπή «ΑΥΤΟΨΙΑ» και τον Αντώνη Σρόιτερ τις δραματικές στιγμές που έζησε με την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του - Οι δύσκολες αποφάσεις στο δρόμο για το Ιπποκράτειο, το 5ωρο χειρουργείο «χωρίς περιθώριο λάθους» και το κλάμα όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την γυναίκα του στη ΜΕΘ

ekrixi-atm-glifa

Τέσσερις οι δράστες - Στις 4 τα ξημερώματα η έκρηξη - Πληροφορίες ότι τους περίμεναν συνεργοί τους με αυτοκίνητα για να διαφύγουν

24069958_lie

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια - Στις έρευνες παίρνουν μέρος  δύο περιπολικά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος της Frontex καθώς και ένα ελικόπτερο της Frontex

2