Και δεύτερη δίωξη κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου

Και δεύτερη δίωξη κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου

Για τον τρόπο διάθεσης του ποσού των 25 εκατ. ευρώ από την απαλλοτρίωση εκτάσεων του αγροκτήματος του ΑΠΘ

mylopoulos-metro
Κεντρικό πρόσωπο και πάλι της νέας ποινικής δίωξης που ασκήθηκε από τον εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση για την περιουσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.

Το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του κ. Μυλόπουλου σχετικά με την αγορά το έτος 2013 κτιρίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπερκοστολογημένου κατά 9 εκατ. ευρώ.

Η αγορά του κτιρίου έγινε προκειμένου να στεγαστούν ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος. Η αγορά έγινε επί πρυτανείας του Γιάννη Μυλόπουλου και μαζί του διώκονται άλλα εννέα άτομα.

Αναλυτικότερα, ακίνητο που αγοράστηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου πληρώθηκε 9 εκατομμύρια περισσότερα απ’ όσα εκτιμήθηκε αρχικά ότι κοστίζει.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του 2013, όταν έγιναν οι βασικές ενέργειες για την αγοραπωλησία του ακινήτου, της επιτροπής που ενέκρινε το πρόγραμμα, ενός ιδιώτη συμβούλου – εκτιμητή και των τριών ιδιοκτητών του ακινήτου για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στα αδικήματα κατά περίπτωση.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από μήνυση ιδιοκτητών ακόμη τριών κτιρίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα το κτίριο είχε προγραμματιστεί να αγοραστεί για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΠΘ και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013, που επιδοτούνταν κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το δημόσιο, έπρεπε το κόστος να φτάνει έως 12 εκατομμύρια ευρώ και το κτίριο να καλύπτει επιφάνεια 6.500 τ.μ.

Κλείσιμο
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης αφού παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας των μελών της οικονομικής Αστυνομίας, άσκησε ποινική δίωξη σε δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και δύο αντιπρυτάνεις, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για τις αλλαγές στην επιτροπή εκτίμησης αλλά κυρίως για τις τελικές ενέργειες που οδήγησαν στην αγορά του κτιρίου που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η υπόθεση αυτή έχει παραπεμφθεί στην ανάκριση όπου εκτιμάται πως θα διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες και άλλων προσώπων στο Πανεπιστήμιο, ενδεχομένως και άλλων πρυτανικών αρχών.

Δεύτερη ποινική δίωξη

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας και ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης επανέρχεται δριμύτερος.

Άσκησε ποινική δίωξη για τον τρόπο διάθεσης ποσού των 25 εκατ. ευρώ από την απαλλοτρίωση εκτάσεων του αγροκτήματος του ΑΠΘ. Η δίωξη αφορά 8 πρόσωπα του ΑΠΘ, μεταξύ των οποίων είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος και ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος.

Η υπόθεση, αφορά την εξαετία 2005-2011 και άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελία πανεπιστημιακού καθηγητή που ισχυρίστηκε ότι από τα 25 εκατομμύρια ευρώ της απαλλοτρίωσης εκτάσεων του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής, κατέληξαν σ’ αυτήν μόλις 2 εκατ. ευρώ, αν και προέρχονταν από περιουσιακό της στοιχείο.
Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, τα υπόλοιπα χρήματα κατέληξαν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου και διατέθηκαν σε δαπάνες, με απευθείας αναθέσεις, όπως για παράδειγμα στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση στη Χαλκιδική κ.ά.

Η καταγγελία άρχισε να ερευνάται στις αρχές του 2017 από το ΣΔΟΕ και ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της το πόρισμα διαβιβάστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, που παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια ειδικού ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Μυλόπουλος διετέλεσε πρύτανης στο ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΡΤ3 και από το 2016 είμαι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η Νέα Δημοκρατία

Μετά την πρώτη ποινική δίωξη τον περασμένο μήνα η Νέα Δημοκρατία είχε θέση το ερώτημα αν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό ο Γιάννης Μυλόπουλος ή αν προτίθεται ο υπουργός Υποδομών να τον αποπέμψει, μετά την σε βάρος του δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελία Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση της ΝΔ, είχε ως εξής:

«Μετά την αποκάλυψη για την πρωτόδικη καταδίκη του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη, και έτερος εκλεκτός του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μπλεγμένος σε πολύ σοβαρή υπόθεση που ερευνά η Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ασκήθηκε ποινική δίωξη στον κ. Γιάννη Μυλόπουλο, πρόεδρο της Αττικό Μετρό και πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ3. Ο κ. Μυλόπουλος, ως πρώην Πρύτανης του Α.Π.Θ., εμφανίζεται να μεθόδευσε την αγορά κτιρίου για το Πανεπιστήμιο με καπέλο 9 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική αποτίμηση που είχε γίνει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αυτονόητο: έχει ο κ. Μυλόπουλος τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί μέχρι τουλάχιστον να διαλευκανθεί αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση; Και αν δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μόνος του, μήπως θα πρέπει να τον παραιτήσει ο κ. Σπίρτζης από την νευραλγική θέση στην οποία τον έχει τοποθετήσει; Αναμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση εντός της ημέρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης