Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι την αποκάλυψη για μηχανισμό εξόρυξης bitcoin στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ

keelpno-potami

Μετά το δημοσίευμα από το Πρώτο ΘΕΜΑ για τον μηχανισμό που είχε στηθεί στο εργαστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Βάρη

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ ότι στο εργαστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Βάρη είχε στηθεί μηχανισμός δημιουργίας bitcoin με τη μέθοδο «mining».

Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Αμυράς κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητώντας την άμεση διερεύνηση αυτού του πρωτοφανούς περιστατικού και την απόδοση ευθυνών, καθώς και των σχετικών κυρώσεων στους εμπλεκόμενους, που έστησαν «μαγαζί» μέσα σε ένα δημόσιο φορέα εποπτείας του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει, πόση ενέργεια καταναλώθηκε παράνομα από αυτή τη δραστηριότητα και ποιο είναι το ύψος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, που θα πληρωθεί με δημόσιο χρήμα, δεδομένου ότι για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος απαιτείται υψηλή κατανάλωση ενέργειας και ότι μία μόνο συναλλαγή καταναλώνει ρεύμα όσο ένα νοικοκυριό σε ένα μήνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Εντοπισμός μηχανημάτων δημιουργίας κρυπτονομίσματος (bitcoin) σε εργαστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με την από 17.09.2018 καταγγελία της εταιρίας Συκουτρής που εκτελεί ηλεκτρικές και μηχανολογικές εργασίες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) προς τη Διοίκηση και υπόψη του Προέδρου κ. Ρόζενμπεργκ, καθώς και από δημοσιεύματα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έγινε γνωστή η ύπαρξη παράνομων μηχανημάτων εξόρυξης (mining) κρυπτονομισμάτων (bitcoin) στο υπόγειο του κτιρίου.

Το κρυπτονόμισμα είναι ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται στην κρυπτογραφία. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση. Χρησιμοποιείται όπως τα μετρητά και δημιουργείται από υπολογιστές με σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις με τη διαδικασία εξόρυξης (mining). Το bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Για τη δημιουργία του, ανεξάρτητα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται, απαιτείται υψηλή κατανάλωση ενέργειας και όσοι ασχολούνται γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι βασική παράμετρος του εγχειρήματος. Σημειώνεται ότι μία συναλλαγή καταναλώνει ρεύμα όσο ένα νοικοκυριό σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία (Europol), τρεισήμισι έως τεσσεράμισι δις. ευρώ «μαύρου» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων. Τα κέρδη από εγκληματικές δραστηριότητες μετατρέπονται σε bitcoins, χωρίζονται σε μικρότερα ποσά και δίνονται σε ανθρώπους που φαινομενικά δεν σχετίζονται με τους εγκληματίες, αλλά λειτουργούν ως «βαποράκια χρημάτων» και μετατρέπουν τα bitcoins σε κανονικά χρήματα.

Το χρονικό αυτής της απίστευτης ιστορίας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει ως εξής: Στην αποθήκη, εντός των κλιματιστικών μονάδων του εργαστηρίου είχαν εισαχθεί κι εγκατασταθεί ιδιωτικά μηχανήματα και servers τα οποία είχαν μάλιστα συνδεθεί και δούλευαν ακατάπαυστα για άγνωστο έως τότε λόγο. Η έντονη όμως υπερθέρμανση του υπογείου λόγω των επίμαχων μηχανημάτων, ο επίμονος θόρυβος και ο κίνδυνος πυρκαγιάς του Κεντρικού Εργαστηρίου ήταν οι λόγοι που εντοπίστηκε αυτή η παράνομη δραστηριότητα. Στις 12/9/2018 οι ηλεκτρολόγοι της αρμόδιας εταιρίας που εκτελούσε εργασίες στο χώρο βιντεοσκόπησαν και φωτογράφησαν τα μηχανήματα με τους κωδικούς τους και ανακάλυψαν ότι πρόκειται για εργασίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (mining bitcoins) από το διαδίκτυο με υπερβολική κατανάλωση ρεύματος. Οι επιτήδειοι που εγκατέστησαν τα μηχανήματα ήταν δύο υπάλληλοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι αμέσως μετά την καταγγελία για τον εντοπισμό αυτής της παράνομης δραστηριότητας, τα μηχανήματα εξαφανίστηκαν και οι δύο υπάλληλοι κλήθηκαν από τη Διοίκηση μόνο για εξηγήσεις . Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας εκ των δύο να μετατεθεί στην κεντρική υπηρεσία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με αναβάθμισή του σε θέση αναπληρωτή υπεύθυνου διαχείρισης και διανομής έντυπου υλικού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη διερεύνηση του περιστατικού μετά τις αποκαλύψεις για οργανωμένο στήσιμο μηχανισμών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στα υπόγεια του παραρτήματος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στη Βάρη, δεδομένου ότι εποπτεύεται άμεσα από τον υπουργό Υγείας;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την απόδοση ευθυνών, καθώς και τις σχετικές κυρώσεις στους εμπλεκόμενους που έστησαν «μαγαζί» μέσα σε ένα δημόσιο φορέα εποπτείας του υπουργείου Υγείας;

3. Πόση ενέργεια καταναλώθηκε παράνομα από αυτή τη δραστηριότητα και ποιο είναι το ύψος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρωθεί με δημόσιο χρήμα;


Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

ΣΧΟΛΙΑ (10)

567

καλα δεν απολυθηκαν άμεσα οι δημοσιοι υπαλληλοι που το εκαναν?

ManosA

Κάποτε πρέπει να ψάξουν και τα μαύρα ταμεία του τσίριζα. Από ποιους και πόσα... Κάποιοι "αριστεροί" "ιδεολόγοι" θα πέσουν απ'τα σύννεφα... κάποιοι άλλοι θα πάνε μέσα...

Απιστευτο

...αλλα Ελληνικο

Λευθέρης

"ο ένας εκ των δύο να μετατεθεί στην κεντρική υπηρεσία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με αναβάθμισή του σε θέση αναπληρωτή υπεύθυνου διαχείρισης και διανομής έντυπου υλικού." Ετσι μπράβο, τον αντάμειψαν τον άνθρωπο, προαγωγή του έδωσαν..Ηταν Δικιο, έγινε πράξη..

Πανδώρα

Οι απατεώνες αναβαθμίζονται. Είναι παράδειγμα προς μίμηση; Το ηθικό πλεονέκτημα των συριζανελ. Αισχος.

ειναι απλο...

ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ.....ΕΙΠΕ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ...... ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΞΤΡΑ....

Ο

''Μαικ ο Ποδηλατακιας'' αντι να κανει ερωτηση, γιατι το γ@μωκρατος δεν εχει ηδη ξεκινησει απο μονο του mining μπας και δουμε ασπρη μερα , ρωταει μ@λακιες για το ρευμα.....Να το παρει το ποταμι?

Λούλης

Πλέον δεν αξίζει, λόγω υψηλού βαθμού δυσκολίας. Το ρεύμα που καις δεν το καλύπτεις από τα κέρδη. Αν νομίζεις ότι αποδίδει, κάντο μόνος σου στο σπίτι σου.

Αριστερος υποψηφιος πολιτικος

Μια χαρα αξιζει,κουτρα ρευμα ειναι.Ο λογαριασμος σε εμας παει

Λούλης

Ακόμη και με τζάμπα ρεύμα, πλέον δεν βγάζεις ούτε το κόστος του εξοπλισμού. Σου το λέει κάποιος που έχει άφθονο ρεύμα από φωτοβολταϊκά και τα έχει υπολογίσει όλα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

asty54

 Ο 46χρονος οδηγούσε επικίνδυνα πίσω από το όχημα αστυνομικού - Οταν ο τελευταίος του υπέδειξε να ηρεμήσει, ο 46χρονος έκανε χρήση ηχητικής σειρήνας και έκανε νόημα στον άλλο οδηγό να σταματήσει για έλεγχο

ieronimos1

«Η πίστη μας, ο Χριστιανισμός μας, πέρα από όλα τα πνευματικά μηνύματα που στέλνει στις καρδιές μας δημιουργεί πολιτισμό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

asthenofo_main01

Το περιστατικό συνέβη μέσα στο σπίτι του 6χρονου - Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το παιδί είχε πεθάνει, ωστόσο, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, οι διασώστες το επανέφεραν στη ζωή - Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων

17