Καλαμάτα: Έπαθλο 7 εκατ. δολαρίων για την ταχύτερη χαρτογράφηση βυθού

0000_Kalam_03

Παγκόσμιο διαγωνισμό με τίτλο «Shell Ocean Discovery XPRIZE» διοργανώνει τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο η εταιρεία XPRIZE του Ελληνοαμερικανού Πίτερ Διαμαντής. Συμμετέχουν 8 ερευνητικές ομάδες που καλούνται να αποτυπώσουν το ανάγλυφο του πυθμένα σε έκταση τουλάχιστον 250 τετ.χλμ και σε βάθος 4 χλμ. μέσα σε 24 ώρες

Η XPRIZE του δαιμόνιου σκαπανέα της ιατρικής έρευνας, της διαστημικής τεχνολογίας αλλά και των εντελώς πρωτότυπων επιχειρήσεων, Πίτερ Διαμαντή, σε συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό στον τομέα των καυσίμων Shell, διοργανώνουν λίαν προσεχώς στην Καλαμάτα το «Shell Ocean Discovery XPRIZE». Αρωγοί σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια είναι το ελληνικό κράτος, αλλά και ο δήμος Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της XPRIZE «τα βαθιά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας, στην Ελλάδα επελέγησαν ως τόπος διαξαγωγής της τελικής φάσης για τις συμμετέχουσες ομάδες που διεκδικούν το έπαθλο των 7 εκατ. δολαρίων του Shell Ocean Discovery XPRIZE. Στα βάθη της θάλασσας, υπό πραγματικές συνθήκες, η δοκιμασία αυτή συνιστά την κρίσιμη φάση ενός τριετούς παγκόσμιου διαγωνισμού, ο οποίος θέτει την πρόκληση στις ερευνητικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος να προωθήσουν τις ωκεανογραφικές τεχνολογίες για ταχείες, μη επανδρωμένες και υψηλής ανάλυσης εξερευνήσεις και ανακαλύψεις».

«Σε αυτό τον τελικό γύρο που περιλαμβάνει την επί τόπου δοκιμασία για το Μεγάλο Έπαθλο του διαγωνισμού, ο οποίος αρχίζει τον Νοέμβριο και θα διεξάγεται έως τον Δεκέμβριο, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό διάστημα 24 ωρών προκειμένου να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετ.χλμ. θαλάσσιου πυθμένα. Δηλαδή μια περιοχή που είναι σχεδόν τριπλάσια από το συνολικό εμβαδόν της πόλης του Παρισιού, σε βάθος έως και 4.000 μέτρων, ένα περιβάλλον κρύο, σκοτεινό, με τεράστιες πιέσεις, δύο φορές πιο βαθύ από το Γκραν Κάνυον».Οι 8 ερευνητικές ομάδες που συμμετέχουν στον τελικό του Shell Ocean Discovery XPRIZE είναι τρεις από τις ΗΠΑ και μία από καθένα από τα εξής κράτη: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία και Πορτογαλία. Χάρη στον αγώνα μεταξύ αυτών, η Καλαμάτα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περίοδο διεξαγωγής του διαγωνισμού, από το Νοέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018. Οι πλέον πρόσφατες συνεννοήσεις είχαν γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, όταν η Δρ. Jyotika Virmani, Επικεφαλής του Βραβείου και Ανώτερη Διευθύντρια της ομάδας του XPRIZE για τον Πλανήτη και το Περιβάλλον είχε επισκεφθεί το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Δημήτρη Βεργόπουλου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε το συγκεκριμένο διαγωνισμό XPRIZE στην Ελλάδα, μια καταπληκτική χώρα με μακρά ιστορία επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης που συνέβαλαν στην πρόοδο του κόσμου μας» δήλωσε η Δρ. Jyotika Virmani, Επικεφαλής του Βραβείου και Ανώτερη Διευθύντρια της ομάδας του XPRIZE για τον Πλανήτη και το Περιβάλλον.

«Οι ομάδες που διαγωνίζονται για το Shell Ocean Discovery XPRIZE δημιουργούν πρωτοποριακές τεχνολογίες, σχεδιασμένες να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες, με στόχο την ταχεία αποτύπωση μιας περιοχής που δεν έχει χαρτογραφηθεί προηγουμένως με τέτοια υψηλή ανάλυση. Παρέχουμε στις ομάδες ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο μυστήριο και γεωλογικές ιδιαιτερότητες, στοιχεία που θα προσφέρουν μια πραγματική δοκιμασία για τις τεχνολογίες τους» συμπλήρωσε η Δρ. Virmani.

Το Shell Ocean Discovery XPRIZE υποστηρίζεται από το ελληνικό κράτος, μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.Η επιχειρησιακή ομάδα συνεργάζεται επίσης με πολλούς άλλους οργανισμούς, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Γραφείο του Δημάρχου Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Επίσης οι διοργανωτές του διαγωνισμού συνεργάζονται με τη Fugro, έναν ηγέτη στον τομέα της χαρτογράφησης των ωκεανών και με την Esri, τον παγκόσμιο ηγέτη στο λογισμικό συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Το XPRIZE συμπράττει με το Singularity University, το οποίο φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής τoυ SingularityU στην Ελλάδα το Νοέμβριο, στην οποία ο Δρ. Πίτερ Διαμαντής, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του XPRIZE, θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία και η Δρ. Virmani θα συζητήσει σχετικά με το Shell Ocean Discovery XPRIZE.

Η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί
«Είμαστε υπερήφανοι που η Καλαμάτα επιλέχθηκε ως φιλοξενούσα πόλη γι’ αυτόν το διεθνή διαγωνισμό και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε την υποδομή και την εφοδιαστική υποστήριξη για να

στηρίξουμε την επίδειξη νέων και συναρπαστικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. «Η θάλασσα γύρω από την Καλαμάτα παρέχει στις ομάδες που διαγωνίζονται για το Ocean Discovery XPRIZE ένα μοναδικό και ποικιλόμορφο υποβρύχιο τοπίο για εξερεύνηση και προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε το έργο τους σε αυτόν το σημαντικό τελικό γύρο πραγματικών δοκιμασιών».

Στο τέλος του διαγωνισμού ένα μεγάλο βραβείο 4 εκατομμυρίων δολαρίων (Grand Prize) και ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τη δεύτερη θέση (Second Place Prize) θα απονεμηθούν στις ομάδες που θα λάβουν τις κορυφαίες βαθμολογίες για την επίδειξη της χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας με την υψηλότερη ανάλυση.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού ο υψηλής ανάλυσης χάρτης του πυθμένα της θάλασσας θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, καθώς και από το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο.

Μια δευτερεύουσα επιτόπια δοκιμασία για την υποστήριξη του Bonus Prize ύψους 1 εκατ. δολαρίων της εθνικής Αρχής των ΗΠΑ National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019, μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμασίες του Μεγάλου Βραβείου (Grand Prize). Αυτή θα δώσει στις ομάδες των φιναλίστ για το Bonus Prize την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες τους και θα καθορίσει το νικητή του Bonus Prize. Στο πλαίσιο αυτού του βραβείου, οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα πρέπει να επιδείξουν ότι η τεχνολογία τους μπορεί να ανιχνεύσει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στον ωκεανό, εντοπίζοντας ένα βιολογικό ή χημικό σήμα μέχρι την πηγή του.

Σχετικά με το XPRIZE
Το XPRIZE, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων μοντέλων ανταγωνισμού για την επίλυση των μεγαλύτερων παγκόσμιων προκλήσεων. Ενεργοί διαγωνισμοί περιλαμβάνουν το Lunar XPRIZE, το προϋπολογισμού 20 εκατ. δολαρίων NRG COSIA Carbon XPRIZE, το 15 εκατ. δολαρίων Global Learning XPRIZE, το 10 εκατ. δολαρίων ANA Avatar XPRIZE, το 7 εκατ. δολαρίων Shell Ocean Discovery XPRIZE, το 7 εκατ. δολαρίων Barbara Bush Foundation Adult Literacy XPRIZE, το 5 εκατ. δολαρίων IBM Watson AI XPRIZE και το 1,75 εκατ. δολαρίων Water Abundance XPRIZE.

Σχετικά με τη NOAA
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ είναι μια επιστημονική ομοσπονδιακή υπηρεσία που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, με ρυθμιστικές, λειτουργικές και ενημερωτικές αρμοδιότητες και παρουσία σε κάθε Πολιτεία και περιοχή των ΗΠΑ. Η αποστολή της NOAA είναι να κατανοήσει και να προβλέψει τις αλλαγές στο περιβάλλον της Γης, από τα βάθη του ωκεανού μέχρι την επιφάνεια του Ήλιου και να διατηρήσει και να διαχειριστεί τους παράκτιους και θαλάσσιους πόρους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kalamarakia01

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φέρονται να αφαίρεσαν τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές και την ταμειακή μηχανή, προκειμένου να διασταυρώσουν αν ο καταστηματάρχης είχε φροντίσει να κόψει τις αποδείξεις που αντιστοιχούν στα δελτία παραγγελίας που έχουν αναρτήσει οι δυσαρεστημένοι πελάτες στον τουριστικό οδηγό tripadvisor

33
kanakakis0

Στόχος του υποψηφίου δημάρχου Κηφισιάς είναι η διασφάλιση πρόσθετων πόρων για το Δήμο και η διοχέτευσή τους σε έργα αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και όχι σε έργα βιτρίνας.