Φωτογραφίες: Ασφυκτικά γεμάτο το hotspot στη Σάμο - Τραγικές συνθήκες για 4.000 πρόσφυγες

Φωτογραφίες: Ασφυκτικά γεμάτο το hotspot στη Σάμο - Τραγικές συνθήκες για 4.000 πρόσφυγες

Ενώ οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου χώρου είναι για να φιλοξενούνται μόλις 648 άνθρωποι - Δεν υπάρχει ιατρείο μέσα στον καταυλισμό - Πρόβλημα και με τα σκουπίδια

cghew
Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να υπόσχεται αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα hotspot, η κατάσταση ωστόσο, ημέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Τα «φώτα» είναι στραμμένα στη Μόρια της Λέσβου, ωστόσο σε πολλά ακόμα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πρόσφυγες και μετανάστες είναι υπεράριθμοι των δυνατοτήτων των υποδομών και ζουν υπό άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες.

Στη Σάμο λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, με προδιαγραφές να φιλοξενεί 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα εκεί ζουν στοιβαγμενοι, 4.000 άνθρωποι!

Οι εικόνες που δημοσιεύει το «protothema.gr» είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης. Ο ένας ζει στην κυριολεξία, πάνω στον άλλον. Σκηνές έχουν στηθεί σε όλους τους διαδρόμους εντός του hotspot, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ακόμα και η διαδρομή για την τουαλέτα. Αποτέλεσμα αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να κάνουν την ανάγκη τους σε αυτοσχέδιες τουαλέτες, δίπλα στις σκηνές.

samos-hotspot2
samos-hotspot1
samos-hotspot6
samos-hotspot4


Κλείσιμο
Όπως καταγγέλλουν, άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί τους, έτσι ασφυκτικά γεμάτο που είναι το hotspot, σε περίπτωση φωτιάς, δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Ακόμα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, σκηνές έχουν στηθεί ακόμα και στις πλαγιές του βουνού, κάτι που μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα σε περίπτωση πλημμύρας η πυρκαγιας.

samos-hotspot8
samos-hotspot7
samos-hotspot10
samos-hotspot9


Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου, μαζεύονται υπογραφές για να κλείσει το hotspot στο Βαθύ. Ο Δήμος εδώ και καιρό έχει ζητήσει την μεταφορά των προσφύγων σε άλλη τοποθεσία. Όπως τονίζει ο δήμαρχος της Σάμου στο «protothema.gr», η κυβέρνηση έχει μείνει μόνο στις υποσχέσεις. «Ο ίδιος ο υπουργός είχε δεσμευτεί γραπτώς για αποσυμφόρηση, ο Σεπτέμβριος τελειώνει και η δέσμευση καταρρέει», αναφέρει απογοητευμένος.

«Αυτά τα Κέντρα είναι προσωρινά», τονίζει ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα, ότι στο Βαθύ, αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς η έκταση του ανήκει. «Το μέρος δεν είναι κατάλληλο. Οι συνθήκες στο Βαθύ είναι πολύ δύσκολες, είναι μια πόλη, πάνω από την πόλη της Σάμου», λέει ο κ. Αγγελόπουλος.

«Ο Δήμος έχει ζητήσει εδώ και πενήντα ημέρες ένα κοντέινερ για τα σκουπίδια, και ακόμα περιμένουμε», αναφέρει ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ όπως λέει, μέσα στο Κέντρο Υποδοχής, δεν υπάρχει ιατρείο.  «Δεν υπάρχει μέσα στο hotspot στο Βαθύ, ιατρείο. Οι ανάγκες των προσφύγων καλύπτονται από το νοσοκομείο Σάμου, το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες των 7.500 κατοίκων και των 4.000 προσφύγων», αναφέρει.

Ο δήμαρχος Σάμου, μέσα από το «protothema.gr», ζητά την άμεση παρέμβαση της πολειτίας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. «Στην Σάμο, έχουμε περίπου 110 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα για την προστασίας τους», τονίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης