Mητρώα για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και τους διαβητικούς ασθενείς ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ

Mητρώα για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και τους διαβητικούς ασθενείς ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ

Στόχος του oργανισμού είναι η απλοποίηση του υπολογισμού των οδοιπορικών που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς,  και ο εξορθολογισμός των δαπανών του για τους διαβητικούς ασθενείς

eopiii
Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία "ανοίγει" ο ΕΟΠΥΥ από την 1η Οκτωβρίου για τους νεφροπαθείς. Πρόκειται για την πλατφόρμα διαχείρισης των οδοιπορικών των περίπου 11.000 νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Στόχος του οργανισμού είναι η απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού και κάλυψης των οδοιπορικών που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς προκειμένου να μεταβούν από την οικία τους για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση και τελικα η διευκόλυνση τους.

Συμφωνα με την ισχύουσα μέχρι σήμερα διαδικασία, οι αιμοκαθαιρόμενοι συγκεντρώνουν δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μετακίνηση τους, οπως πχ βεβαίωση της Περιφέρειας για τη χιλιομετρική απόσταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης από την οικία τους, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, αποδείξεις απο ταξί κα, και τα υποβάλλουν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν. Η εκάστοτε ΠΕΔΙ κάνει την εκκαθάριση τους και στη συνέχεια τα αποστέλλει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ απο όπου δίδεται η εντολή για αποζημίωση.

Πλέον, η ηλεκτρονική εφαρμογή που βασίζεται στην αναβαθμισμένη ψηφιακή υποδομή του Οργανισμού, βάζει τέλος στη γραφειοκρατία και τα "πηγαίνε έλα " των ασθενών για τα έξοδα μετακίνησης τους. Οι αιμοκαθαιρόμενοι θα πηγαίνουν στη Μοναδα Αιμοκάθαρσης και μεταξύ όλων των άλλων στοιχείων που θα καταχωρούν οι υπεύθυνοι της Μονάδας στον ΕΟΠΥΥ σχετικα με την πράξη της αιμοκάθαρσης θα ειναι και τα στοιχεία της μετακίνησης. Με δεδομένο ότι η διεύθυνση κατοικίας του ασφαλισμένου όπως και του ιδιωτικού κέντρου είναι καταχωρημένες στο σύστημα, θα γίνεται αυτόματη εκτίμηση του κόστους μετακίνησης αμέσως μολις υποβληθούν τα στοιχεία της εκάστοτε αιμοκαθαρσης.

Παράλληλα, μέσω αυτής της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι νεφροπαθείς θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα αλλαγής διεύθυνσης, ενα δεδομένο πολυ σημαντικό εφόςον βάσει της διεύθυνσης υπολογίζεται η αποζημίωση της μετακίνησης. Αυτό θεωρείται πολύ χρήσιμο για τις περιπτώσεις των αιμοκαθαιρόμενων που μετακινούνται για διακοπές, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας και αλλάζουν τοσο την κατοικία όσο και τη Μοναδα Αιμοκάθαρσης.

Μητρώο για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Άλλο σημαντικό εργαλείο για τον ΕΟΠΥΥ και την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του αναμένεται να αποτελέσει το μητρώο ασθενών με διαβήτη.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η διοίκηση του οργανισμού φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία το μητρώο έως τα μέσα του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων που λαμβάνει για την περίοδο 2017-2018 για περαιτέρω εξορθολογισμό.

Βασιζόμενος και παλι στις αναβαθμισμένες ψηφιακές εφαρμογές του ο οργανισμός θα «ανεβάσει» στο μητρώο όλους όσοι έχουν πάρει έστω και μια φορά φάρμακα ή κάποιο αναλώσιμο υλικό για σακχαρώδη διαβήτη. Στη συνέχεια ο γιατρός, με το ΑΜΚΑ, θα ανεβάσει μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης του συγκεκριμένου προσώπου και άλλα στοιχεία που θα απαιτούνται από το συστημα. Θα εγκρίνει ότι πρόκειται για άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και θα προσδιορίσει τον τύπο (όλη η διαδιακασία ακολουθεί το σχετικό ICD10). Με αυτόν τον τρόπο θα αυτοματοποιείται και η σχέση του ατόμου με διαβήτη με τον ΕΟΠΥΥ.

Ουσιαστικα μετά την ενεργοποίηση του Μητρώου τα άτομα με σακχαρώδη διαβητη δεν θα μπορούν να πάρουν αναλώσιμα εάν δεν ειναι ενεργά σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στο Μητρώο θα συμπεριλαμβάνονται και τα αναλώσιμα για το διαβητικό πόδι και οι αποφάσεις ΚΕΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης