Μυτιλήνη: Καταστροφές με έλαια από αναμμένα κεριά σε υστερορωμαϊκό οικοδόμημα

Μυτιλήνη: Καταστροφές με έλαια από αναμμένα κεριά σε υστερορωμαϊκό οικοδόμημα

 Εχουν προκληθεί φθορές στο μνημείο και ειδικά στα ψηφιδωτά που διατηρούνταν ορατά, καταγγέλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

militili

Καταστροφές στον περιφραγμένο και κλειδωμένο αρχαιολογικό χώρο του υστερορωμαϊκού οικοδομήματος, που βρίσκεται στην αυλή του μητροπολιτικού ναού της Μυτιλήνης, καταγγέλλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο μαρμάρινος στυλοβάτης του κτιρίου καταστράφηκε από έλαια, που πιθανόν οφείλονται στο άναμμα κεριών, τα οποία μαζί με διάφορα άλλα απορρίμματα, κυρίως νάιλον, εγκαταλείφθηκαν στον χώρο.


«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι εισέρχονται παράνομα στο συγκεκριμένο μνημείο, υπερπηδώντας την περίφραξη, παρά το γεγονός ότι έχει αναρτηθεί η σχετική απαγορευτική σήμανση. Επίσης, σε τακτική βάση τα απογεύματα εισέρχονται μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας τον χώρο ως γήπεδο ποδοσφαίρου, παρά τη συνεχή ενημέρωση από τους υπαλλήλους της Εφορείας.

Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι κυρίως η φθορά του ίδιου του μνημείου και ειδικά των υπέροχων ψηφιδωτών που διατηρούνται ορατά, αλλά και η ρύπανσή του, όπως επίσης η καταστροφή της περίφραξης, την οποία συνεχώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου υποχρεώνεται να επισκευάζει».

Για τα περιστατικά στον χώρο του υστερορωμαϊκού οικοδομήματος έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, ενώ για το πλέον πρόσφατο η Εφορεία προβαίνει σε μήνυση κατά αγνώστων για καταστροφή αρχαίων. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα του μνημείου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου προχωρεί στην άμεση αντικατάσταση της περίφραξης με άλλη διαφορετικού τύπου, που θα αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Κλείσιμο
Ας σημειωθεί ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του υστερορωμαϊκού οικοδομήματος και επτά χώρων ακόμη, ολοκληρώθηκε το 2015 στο πλαίσιο του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο του έργου το μνημείο, που έχει μακραίωνη ιστορία από τον 1ο αι. μ.Χ. έως τον 6ο αι. μ.Χ., αποστραγγίστηκε, συντηρήθηκε, επανατοποθετηθήκαν τα ψηφιδωτά δάπεδα και τοποθετήθηκε μεταλλική περίφραξη και ενημερωτική πινακίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης