Οι Φούρνοι γίνονται το πρώτο αύταρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί

fou_09

Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα, μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Την ίδρυση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στη Νησιωτική Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Φούρνων Κορσεών με στόχο, όπως επισημαίνει, να αναδειχθεί σε αύταρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί, με την εφαρμογή επιτυχημένων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος του δήμου και των κατοίκων.

Οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα από απλοί καταναλωτές θα γίνουν ταυτοχρόνως καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου (netprosumers). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(net-metering και virtual net-metering), της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων παρεμφερών χρήσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, καθώς των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού, με προοπτική πάνδημης συμμετοχής, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής ως εταίρων όλων των πολιτών και επιχειρήσεων, με κατοικία ή έδρα δραστηριότητας στους Φούρνους Κορσεών και η εταιρεία «EUNICELABORATORIESA.ΑE», θυγατρική του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP».

Είναι η εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας του «TILOS Project», του διεθνώς αναγνωρισμένου έργου αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, στο νησί της Τήλου. Η «EUNICELABORATORIESA.ΑE» συμμετέχει στο σχήμα σε μη κερδοσκοπική βάση, με πλαίσιο συμφωνίας τεχνολογικής και αναπτυξιακής υποστήριξης της Ενεργειακής Κοινότητας.

Η Ιδρυτική Πράξη Σύστασης της «Ενεργειακής Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» υπεγράφη από τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών, Ιωάννη Μαρούση και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της «EUNICELABORATORIESA.ΑE», Λαμπρινή Μούτσιου, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Όμιλος «EUNICE ENERGY GROUP», με την ευκαιρία της παρουσίας του στην 83η ΔΕΘ.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Μαρια

Στην Κύπρο το κράτος επιδοτεί τα φωτοβολταϊκά στις κατοικίες και επιχειρήσεις. Το κόστος ελάχιστο. Τέτοια παραδείγματα να αντιγράφουμε!

Ντ

Το ανα κατοικο κοστος?

Παράδειγμα προς μίμηση..... μακάρι να ...

Μακάρι να το εφαρμόσουν όλοι οι δήμοι αυτό τα κονδύλια υπάρχουν και μπορούν να τα διεκδικήσουν....

ΜΠΡΑΒΟ

Αυτα χρειζομαστε

Κούλης

Μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα τα δώσω σε ιδιώτες.

George

Ιδιώτες είναι οι κάτοικοι που συμμετέχουν. Το κράτος απέτυχε.

George

Ακόμη και με την χρήση μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, το κόστος του ρεύματος υπολογισμένο με απόσβεση σε ορίζοντα 25ετίας δεν θα ξεπερνάει το κόστος αυτού της ΔΕΗ για ηπειρωτικές περιοχές, ενώ θα είναι πολύ φθηνότερο από το σημερινό κόστος για νησιωτικές περιοχές. Ελπίζω μόνο να μην χρησιμοποιήσουν τεχνολογία τετηγμένων αλάτων για αποθήκευση ενέργειας όπως έκαναν στο Tilos Project. Πολύ μικρή διάρκεια αποθήκευσης και τεράστιες απώλειες ενέργειας. Και πανάκριβο γενικά το συγκεκριμένο project σε σχέση με τις σημερινές τιμές της τεχνολογίας των ΑΠΕ. Το σημαντικό είναι ότι θα συμμετέχουν οι κάτοικοι.

Μπράβο

βγάζω καπέλο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thyma_main01

Ο 87χρονος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και η Βουλγάρα σύντροφός του μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας - Η γυναίκα προσπάθησε να φύγει με ταξί - «Με σκότωσε, με σκότωσε», είπε στον ταξιτζή - Είχαν συχνούς καβγάδες για περιουσιακά στοιχεία, λένε οι γείτονες

73