Καμίνης - Πάιατ «ξαναχτίζουν» την Αμερικανική Πρεσβεία - Πρότζεκτ αξίας 342 εκατ. δολαρίων

Καμίνης - Πάιατ «ξαναχτίζουν» την Αμερικανική Πρεσβεία - Πρότζεκτ αξίας 342 εκατ. δολαρίων

Οι εργασίες αναμένεται να κρατήσουν πέντε χρόνια -  Τα εγκαίνια των εργασιών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα και με ορθόδοξο αγιασμό

pr2
Φτυάρια και καπέλα εργοταξίου!

Ασυνήθιστη περιβολή για τον Αμερικάνο πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της επέκτασης και ανακαίνισης της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Τα εγκαίνια των εργασιών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα και με ορθόδοξο αγιασμό. Το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας επί της Βασιλίσσης Σοφίας θα ανανεωθεί, αλλά και επεκταθεί.

Οι εργασίες αναμένεται να κρατήσουν πέντε χρόνια και το πρότζεκτ έχει προϋπολογισμό 342,7 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πάιατ στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του.

Αξίζει να θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο οίκημα φιλοξενεί την αμερικανική διπλωματική αποστολή από το 1961. Σχεδιαστής του ήταν ο διάσημος αρχιτέκτονας Γουόλτερ Γκρόπιους, με την συμβολή Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Δεν θα μπορούσε κανείς να αγνοήσει και την συμβολικά πολιτική αξία που έχει η συγκεκριμένη επένδυση στην παρούσα φάση. Είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ διευρύνουν την σχέση τους με την Ελλάδα, όπως είναι εμφανής και η τάση τους να την αναβαθμίσουν ως σύμμαχο, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όχι μόνο οι δηλώσεις, αλλά και πρόσφατες κινήσεις τους. «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα, η οποία βγαίνει από το πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε συμφέρον στην οικονομική επιτυχία της Ελλάδας και στον ρόλο της ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας. Αυτό είναι το μήνυμα» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Να θυμίσουμε πως αναμένεται μία ακόμα σημαντική εβδομάδα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί θα υπάρχει μία ευρεία και υψηλού επιπέδου αμερικανική αντιπροσωπεία, περιλαμβανομένων εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Ενέργειας, του υπουργείου Εξωτερικών, του Πενταγώνου και βεβαίως του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης