Ιστορική απόφαση: Το Φανάρι επιτρέπει τον δεύτερο γάμο ιερέων

oikoumenikos-patriarxis

Διευκρινίζεται ότι δεν θα ισχύει για όσους εγκαταλείπουν τις πρεσβυτέρες τους και επιθυμούν να νυμφευθούν κάποια άλλη γυναίκα.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβε την ιστορική απόφαση να επιτρέπεται του λοιπού ο δεύτερος γάμος των ιερέων, σε περίπτωση χηρείας τους ή εάν τους εγκαταλείπει η πρεσβυτέρα τους.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα ισχύει για όσους εγκαταλείπουν τις πρεσβυτέρες τους και επιθυμούν να νυμφευθούν κάποια άλλη γυναίκα.

Υπογραμμίζεται ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και θα αποστέλλεται από τον οικείο ποιμενάρχη και θα κρίνεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης το μυστήριο του γάμου για τον δεύτερο γάμο των ιερέων θα είναι διαφορετικό, μία απλή προσευχή και σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί επίσημο Γράμμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με λεπτομέρειες και κατευθύνσεις.

Πηγή: romfea

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ουαί υμίν σύγχρονοι φαρισαίοι υποκριτές, γιατί φορτώνετε φορτία βαρέα και δυσβάστακτα στους ώμους των κληρικών και μετά τους κατηγορείτε κι από πάνω για τις ηθικές τους παρεκτροπές, τις οποίες προκαλεί η σκληρότητα και η τυπολατρία σας.

Ησύχιος Αλεξανδρεύς

Είμαι περίεργος αν αυτοί που κατακρίνουν την φωτισμένη απόφαση της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, έχουν σπουδάσει θεολογία. Και το λέω αυτό γιατί αν είχαν διαβάσει ότι ο νομικισμός, ο ηθικισμός και η τυπολατρία δεν αποτελεί στοιχείο της ορθόδοξης παράδοσης, τότε θα κατανοούσαν τον λόγο που ενώ οι ι. κανόνες απαγορεύουν τη χειροτονία όποιου έχει παντρευτεί πόρνη, χείρα, δούλα ή ηθοποιό, στην πράξη σήμερα οι κανόνες αυτοί πλέον δεν εφαρμόζονται. Ο λόγος είναι ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις μεταβάλλονται και ενέργειες που στο παρελθόν έκαναν την κοινωνία να μην τρέφει εκτίμηση στον κληρικό, σήμερα δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Σήμερα η κοινωνία κατακρίνει όχι τον κληρικό που παντρεύτηκε ηθοποιό ή υπηρέτρια ή χείρα ή έστω και μετανοημένη πόρνη, ή που παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, αλλά τον νευρικό, τον στριμμένο, τον φιλάργυρο, τον σκληρόκαρδο, τον ατομιστή, τον φαρισαίο, τον τυπολάτρη. Αυτοί είναι σήμερα που πρέπει να καθαιρούνται και όχι όσοι, ενώ ατύχησαν, επιμένουν να θέλουν να ζήσουν μια τίμια οικογενειακή ζωή.

Δυστυχώς

οι άνθρωποι παραμένουν άνθρωποι και εντός Εκκλησίας, οι νόμοι του Θεού είναι σαφείς και σκληροί αλλά όχι υποχρεωτικοί. Θες και άλλο γάμο; Φυσικά, αλλά θέτεις τον εαυτό σου εκτός Χριστιανισμού, είσαι ελεύθερος και υπεύθυνος για τις πράξεις σου. Ο Χριστιανισμός είναι επιλογή για αυτό δυσανασχετούν όλοι, λαικοι και κληρικοι θέλουμε τα υλικά αγαθά και την ανηθικότητα χωρίς επιπτώσεις. Λυπάμαι δε γινεται .

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Νομίζω ότι τά λές καλά, αδελφέ, όχι, όμως, ''εκτός Χριστιανισμού'', αλλά εκτός Ιερωσύνης. Οι λαϊκοί επιτρέπεται νά τελέσουν δεύτερο καί, κατ' οικονομίαν καί τρίτο γάμο. Επομένως οι Ιερείς αποσχηματίζονται καί μπορούν, ως λαϊκοί πλέον, νά νυμφευθούν. Ευχαριστώ.

Akis

Αν είναι να σταματήσουν να βιάζουν αγοράκια, ας παντρευτούν όσες φορές θέλουν

Καθολικός

να υποθεσω;

OMG

Δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι κατάντια.... Ποιό είναι το πνευματικό υπόβαθρο αυτής της πράξης; άνθρωπος που έχει συνδέσει βαθειά την ψυχή του με το Θεό είτε κληρικός είτε λαϊκός αντλεί από αυτή τη σχέση ότι χρειάζεται και τον υπερκαλύπτει. Το πρόβλημα είναι πως όλοι εμείς αντί να επιλέξουμε να γίνουμε καλύτεροι και να αγωνιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση προτιμούμε να κατεβάζουμε διαρκώς τα στάνταρ, όπου και να είναι αυτα (πολιτική, εκπαίδευση, εκκλησία,γάμος, και προσθέστε ότι άλλο θέλετε). Άραγε έτσι θα γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι αλλά και ως κοινωνικά σύνολα; Ξεπεσμός.

Ιστορική απόφαση θα ήταν να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων

Τρελές δουλειές θα έκανε το (ροζ) Φανάρι

fiscal

Πάντως οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα η πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο λέει ότι "οι δίγαμοι ουκ ιερούνται" που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερος γάμος για κληρικό. Στην πραγματικότητα αρκετοί που είχαν την ατυχία να μείνουν χήροι ή να τους εγκαταλέιψει η γυναίκα τους στα κρυφά συζούσαν με γυναίκα ή οι πιο ειλικρινείς παραιτούνταν της ιερωσύνης. Η απόφαση αυτή θα διχάσει το πλήρωμα της Εκκλησίας. Καινοτομία όχι σύμφωνη με τους κανόνες.

Ιχθ

Ανοίγουν οι ασκοι του Αιόλου. Δαιμονικής σύλληψης και κατά παράβαση των ιερών κανόνων η απόφαση.

Pullman

Ένας ήταν ο ασκός του Αιόλου. Ούτε δύο, ούτε τρεις

Και πως θα το ξέρουμε αυτο;

Κι αν κακοποιεί τη γυναίκα του μέχρι να τον αφήσει; Αν χωρίζει συνεναιτικα δεν θα; Και πως θα φλερτάρουν οι ζωντοχηροι και οι χώροι παπάδες; Ανοιχτά θα βγαίνουν ραντεβού; Η θα πρέπει να παντρεύονται μονο με συνοικεσιο; Ερωτήσεις και απορίες . Αλλά κυρίως οι εξής; Τι λέμε ωρέ; Αλλά προβλήματα δεν υπάρχουν προς επίλυση; Αυτο τους καίει;

...

Κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρεις εσύ ... ;)

Κώστας Δ.

Διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, πάψτε να βυζαίνετε τους φορολογούμενους και να παντρεύεστε όσες φορές θέλετε! Αντίχριστοι!

ΓΙΟΡ 00.47@

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ . ΕΣΥ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ? ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑIΝΕΙ ''ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ '' !! ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η' ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ !

Isidore

get your numbers right!!! only 9000

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης