ΠΟΕΔΗΝ: Πολλά κενά και ελλείψεις στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ΕΣΥ

poedin_aktines

Πώς έχει κατανεμηθεί το έμψυχο δυναμικό στα νοσοκομεία και ποια μηχανήματα παραμένουν εκτός λειτουργίας

Τα κενά και οι ελλείψεις στο ευαίσθητο θεραπευτικό πεδίο της ακτινοθεραπείας για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας απεικονίζονται στον χάρτη με τα Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα αλλά και των ακτινοθεραπειών που έγιναν, και τον οποίο παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Με βάση τα διεθνή στάνταρ, χρειάζονται 6-7 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 20 στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν στο ΕΣΥ τα 10 είναι από δωρεές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την ομοσπονδία, οι 10 Γραμμικοί Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν έχουν τεθεί όλοι σε λειτουργία. «Μόνο 7 Γραμμικοί Επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού Ακτινοθεραπείας» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Ακόμη και τα 7 μηχανήματα που τοποθετήθηκαν, όμως, δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων Προσωπικού. Εάν λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα τουλάχιστον άλλοι 2.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος θα εξυπηρετούνταν. Οι λίστες αναμονής είναι 2 έως 3 μήνες.

Πού τοποθετήθηκαν οι δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχος

Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στο ΡΙΟ, το ΠΑΓΝΗ, την Αλεξανδρούπολη και το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ. Εκκρεμούν ακόμη οι τοποθετήσεις στα νοσοκομεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ και ΠΑΓΝΗ.

Πάντως, όπως επισημαίνει και η ΠΟΕΔΗΝ, με την δωρεά (κυρίως του ιδρύματος Νιάρχου), η τεχνολογία του Δημοσίου Τομέα (ΕΣΥ) προηγείται έναντι του Ιδιωτικού στην Ακτινοθεραπεία.

Ο χάρτης των μηχανημάτων και ο αριθμός των Ακτινοθεραπειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα.

Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768 (συμπεριλαμβανομένου και της θεραπείας σε μηχάνημα Κοβαλτίου).

Ωστόσο, επισημαίνει η Ομοσπονδία πως τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στα Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν 5.031 ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 8 μηχανήματα (ήταν 7 το 2017) και εξυπηρετήθηκαν 4.353 ασθενείς.

Στην Ανατολική Μακεδονία λειτουργεί 1 μηχάνημα και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς. Στην Ήπειρο τα δύο μηχανήματα εξυπηρέτησαν 800 ασθενείς. Στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και εξυπηρετήθηκαν 1.286 ασθενείς. Τέλος, στην Κρήτη λειτουργούν 2 μηχανήματα και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.

Για να λειτουργήσει ένας Γραμμικός Επιταχυντής χρειάζονται:

· 2 Τεχνολόγοι (ένας υποχρεωτικά ΤΕ)

· 1 Ιατρός Ακτινοθεραπείας

· 1 Ακτινοφυσικός

· 1 Νοσηλευτής

Οι κενές οργανικές θέσεις στις εν λόγω ειδικότητες είναι πάνω από 40% ειδικά στους Τεχνολόγους. Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν διευρύνεται το ωράριο τα Δημόσια Νοσοκομεία στη λειτουργία των Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.

Το προσωπικό των τμημάτων Ακτινοθεραπείας εξυπηρετεί εκτός από τα Μηχανήματα Ακτινοθεραπείας, εγκαταστάσεις απεικόνισης, Εξομοιωτή, Αξονικό, Βραχυθεραπεία, Μονάδα Κοβαλτίου.

Η κατανομή του προσωπικού στα νοσοκομεία

ΠΓΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπηρετούν 6 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

ΑΧΕΠΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Υπηρετούν 5 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Π.Α.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Υπηρετούν 5 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες (5 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Ακτινοθεραπεία 1 βάρδια.

ΓΟΝΚ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: Υπηρετούν 6 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Ακτινοθεραπεία 1 βάρδια έως στις 5 το απόγευμα.

ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ»: Υπηρετούν 11 Επαγγελματίες (9 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και μόνο η γραμμική λειτουργεί έως τις 7 το απόγευμα.

Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ: Υπηρετούν 29 Επαγγελματίες (13 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 16 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια έως τις 7 το απόγευμα.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες (4 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Υπό εγκατάσταση ο Γραμμικός Επιταχυντής, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.

Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπηρετούν 10 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.

Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπηρετούν 10 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.

Π.Γ.Ν.Π. ΡΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.

Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Υπηρετούν ουσιαστικά 2 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας,1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας που λείπει σε μακροχρόνια άδεια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.

«ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε1 βάρδια.

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.

401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lrezos0

Εγγύηση 50.000 ευρώ και όρος να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επιβλήθηκαν στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο - Με απαγόρευση εξόδου ελεύθερος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος

15
cypruss_arthross1

Νέα στοιχεία για την υπόθεση από το γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κυπριακής Αστυνομίας - Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του Νίκου Μεταξά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο να έχει σκοτώσει και εδώ - Ανατριχίλα για την δράση του 35χρονου λοχαγού Νίκου Μεταξά που στραγγάλιζε γυναίκες ενώ έκαναν σεξ - Δεν βρήκαν το πτώμα της 6χρονης εκεί που είχε πει ότι το είχε πετάξει - Σταμάτησαν οι έρευνες στο φρεάτιο

63
asoee

Ο κ.Στέλιος Μπεκίρος τονίζει  ότι ενώ ο πρύτανης έχει ενημερωθεί πολλάκις από καθηγητές και σπουδαστές δεν κάνει ενέργειες για να σταματήσει το παραεμπόριο και τις επιθέσεις  - Ο πολίτης συνοδευόταν από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον Κώστα Μπακογιάννη