Ζερεφός για φωτιά στο Μάτι: Δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα

Ζερεφός για φωτιά στο Μάτι: Δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα

«Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία », αναφέρει ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

zerefos_arthroo
Στις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου αναφέρεται σε συνέντευξή του ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός. 

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ο όποιος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη ημέρα, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εστιάζει στα λάθη που έγιναν. 

«Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα». 

«Νομίζω ότι οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα», αναφέρει. 

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε τον κίνδυνο από τις αναθυμιάσεις για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο»,σημειώνει ο κ. Ζερεφός.

«Το 2018 ήταν μια ανώμαλη». όπως λέει χρονιά, «ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης