Ζερεφός για φωτιά στο Μάτι: Δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα

zerefos_arthroo

«Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία », αναφέρει ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

Στις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου αναφέρεται σε συνέντευξή του ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός. 

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ο όποιος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη ημέρα, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εστιάζει στα λάθη που έγιναν. 

«Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα». 

«Νομίζω ότι οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα», αναφέρει. 

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε τον κίνδυνο από τις αναθυμιάσεις για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο»,σημειώνει ο κ. Ζερεφός.

«Το 2018 ήταν μια ανώμαλη». όπως λέει χρονιά, «ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».

ΣΧΟΛΙΑ (23)

ολος ο πληθυσμος

αυτης της χωρας πρεπει να παει για ψυχοθεραπεια. μετα ισως να αλλαξει κάτι

δυστυχώς,

ενώ έχουμε τους αρίστους Ελληνες Επιστήμονες παγκοσμίως σε όλους τους τομείς, έχουμε τους ελαχίστους στη διοίκηση και την πολιτική. Λίγο αργά κάλεσαν τον κ. Ζερεφό, όταν όλα έγιναν στάχτη και ή κατάσταση βεβαίως έφτασε στο απροχώρητο. Πιστεύω ότι επήγε στη συνάντηση και λόγω της έμφυτης ευγενείας που τον διακρίνει. Οσοι είχαμε την τύχη να διδαχθούμε στα αμφιθέατρα από τον κ. Καθηγητή γνωρίζουν καλά τι εννοώ.

danaos

Κατά συνέπεια,όταν ξέρουμε ΤΙ φταίει, και αυτό είναι η "απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός",όπως επισημαίνει ο συνομιλητής του πρωθυπουργού καθηγητής κύριος Ζερεφός, δε μπορεί ο πρωθυπουργός και ο οποιοσδήποτε πολιτικός να μην ξέρει ΠΟΙΟΣ φταίει! ΠΟΙΟΣ υποχρεούτο να ενημερώσει, ΠΟΙΟΣ υποχρεούτο να συντονίσει και,βεβαίως, "να δώσει στον κόσμο τη δυνατότητα να βγει από τη λαίλαπα της φωτιάς". Εδώ,πια, έχουμε ευθύνες με ονοματεπώνυμα και αν η κυβέρενηση των Τσιπρικαμμένων κάνει πως δεν ακούει,θεωρώ βέβαιο ότι η Δικαιοσύνη ακούε, και πολύ καλά μάλιστα! Υπομονή,οι ευθύνες δε σταματούν στον Τόσκα και στους περί αυτόν. Μήπως γι αυτό άρχισαν αποσυμφόρηση των Φυλακών Κορυδαλλού?

α.λ

ο θεος να μας φυλαει απο τους μορφωμενους ...ολα γαι το χρημα

Γιατί άραγε έγιναν όλα.....τόσο λάθος???

Μήπως τελικά δεν επρόκειτο περί "αθώας" φωτιάς με πολλά ανθρώπινα θύματα..??? Μήπως το "φιλέτο" Μάτι προορίζεται για μεγαααάλα σχέδια...ξένων...."επενδύσεων"??? Μήπως δεν πρόκειταινα ξανακτισθεί τίποτα τελικά εκεί....αφού γκρεμιστούν κι όσα κτίσματα ..σώθηκαν??? Μήπως μόνο τυχαία δεν ήταν η φονική φωτιά τελικά??????

periklis

φυλακη θα παει κανεις?

Πυστ κοπρίτη'

Ποιος βλάκας διαβάζει ακόμη την ελεεινή και φασιστική προπαγάνδα για τα αυθαίρετα; Ε ναι μόνο οι βλάκες τις ΝΔ... Βαριές υπερωρίες,,,

Ἀριστοτέλης Ντοβόρης

Τὶ πρέπει νὰ γείνῃ εἰς τὴν τοποθεσίαν « Μάτι » οὕτως ὥστε ἂν ἐκδηλωθῇ πυρκαϊὰ νὰ μὴ ὑπάρξουν νεκροὶ συνάνθρωποί μας; --------------------------------------------------------------------------------- α’ --- Κατεδάφισις τῶν πληγέντων οἰκοδομῶν. β’ --- Διάνοιξις τῶν ὁδῶν (εἰς πλάτος καὶ μῆκος) δι᾿ ὑποχρεωτικῆς εἰσφορᾶς γῆς 5 - 10 % ἐκ πάντων τῶν οἰκοπέδων, δηλαδὴ κατὰ τινα τρόπον ἀναδασμὸς ἐκτάσεων. γ’ --- Κατασκευὴ παραλιακῆς ὁδοῦ. δ’ --- Κατασκευὴ εἰς τὸ κέντρον τοῦ χώρου Καταφυγίου ὀρύγματος μὲ πρόσβασιν εἰς τὴν θάλασσαν, ὕπερθεν αὐτοῦ ἂς ὑπάρχει ἀνοικτὸς χῶρος - ἄνευ δένδρων - διὰ συγκεντρώσεις ἀνάγκης. ε’ --- Ἀγκυροβόλησις παρωπλισμένου πλοίου εἰς τὸ κέντρον τοῦ κόλπου Πεταλιῶν: 38.077077, 24.096690 φέρον σωστικὰς λέμβους καὶ ἕτερα μέσα δι᾿ ἄμεσον ἐπέμβασιν εἰς τὰς πέριξ αὐτοῦ παραλίας, ἀπόστασις 10 χλμ. ἐκ τῶν περιοχῶν: Σχοινιάς, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Ἅγιος Ἀνδρέας, Μάτι, Ῥαφήνα κλπ. ----------------------------------------------------------------------------------- Τὸ σχέδιον τοῦτον ἂς προσαρμοσθῇ ἀνὰ τὴν Ἑλλάδα εἰς δασικὰς παραλιακὰς θέσεις μὲ οἰκισμοὺς αὐθαιρέτους καὶ νομιμοφανεῖς. ----------------------------------------------------------------------------------- Ἀριστοτέλης Ντοβόρης ὁμηριστὴς συγγραφεύς.

Γιάννης

Επειδή είσαι φανατικός της καθαρεύουσας,που δεν ομιλείται ,μας εξηγείς τί σημαίνουν;Γείνη, με η με υπογεγραμμένη και πληγέντων οικοδομών.Για να μάθουμε και εμείς λίγη καθαρεύουσα. Και κάτι άλλο:Μπορείς να προσδιορίσεις περίπου το οικονομικό κόστος της πρότασής σου για όλη την Ελλάδα;Για να δούμε αν αυτά που γράφεις είναι σοβαρά.

tom mix

πήγε η κυβέρνηση του Τσίπρα και φανέρωσε γύρω γύρω το μάτι για να μην μπορούν να φύγουν οι άνθρωποι και να τσουρουφλιστουν...Καλά τα λέει ο ζοφερος.

ea

Και ΓΙΑΤΙ κ. Καθηγητά αποδεχτήκατε να συναντήσετε τον δολοφονο τους..... ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ .... συμμετέχοντας προφανώς παρα τη θέληση σας στο παιχνίδι που εστησε αυτός και η συμμορία του, με μοναδικό σκοπο να βγάλουν τις ευθύνες απο πανω τους ......οχι γιατι συνειδητοποιησαν το εγλημα τους.....αλλά γιατι τρόμαξαν για το πολιτικο τους μέλλον...??

@ea

ΣΩΣΤΟΣ !

mpee

ΔΙΟΤΙ δε φταίνε είναι αυτοί ΔΥΝΑΜΙΤΗ μου, αλλά τα κόμματα που ψηφίζεις εδώ και 40 χρόνια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kozani_xeiropedes

Οι συλληφθέντες προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, 57 μη νόμιμους μετανάστες στους νομούς Έβρου, Δράμας και Ξάνθης - Σε μια από τις περιπτώσεις, σημειώθηκε καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών

panagiwtis2

«O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη συμπαράστασή του στους γονείς του Παναγιώτη-Ραφαήλ Γλωσσιώτη και προτίθεται να συμβάλλει οικονομικά στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και της ευαισθησίας που έχουν αποδείξει περίτρανα ότι διαθέτουν οι ιατροί της Αθήνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση