Φωτιά στο Μάτι: Η ώρα των συγγενών των θυμάτων και οι ευθύνες των αρχών που ψάχνει η Δικαιοσύνη

Φωτιά στο Μάτι: Η ώρα των συγγενών των θυμάτων και οι ευθύνες των αρχών που ψάχνει η Δικαιοσύνη

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να έχουν καταθέσει στους εισαγγελείς περί τους 30 μάρτυρες

mati_main01
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 92 τελικά άτομα - αριθμός που αποκαλύφθηκε χθες μετά την λίστα που διαβίβασε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας η Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να έχουν καταθέσει στους εισαγγελείς περί τους 30 μάρτυρες, στελέχη στο σύνολό τους των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό σκέλος αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων των συγγενών των θυμάτων. Οι συγγενείς, θα καταθέσουν στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης καθώς και στο Λιμεναρχείο Ραφήνας. Δεν αποκλείεται εφόσον κριθεί απαραίτητο, κάποιοι από αυτούς να καταθέσουν και στους εισαγγελείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη μήνυση που κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων εναντίον των αρμοδίων, περιγράφεται με ανατριχιαστικό τρόπο η «πλήρης εγκατάλειψη» των ανθρώπων που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια για να σωθούν από τις φλόγες.
Όπως αναφέρουν στην μήνυσή τους, την οποία υπογράφει ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, όταν κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να ζητούν βοήθεια, η απάντηση που έλαβαν ήταν: «Κάντε ό,τι νομίζετε»...

Η μήνυση αυτή κατατέθηκε στην εισαγγελία από τη σύζυγο και την κόρη του Βασίλη Κατσαργύρη, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος 400 μέτρα από το σπίτι του στο Νέο Βουτζά. Δύο ημέρες νωρίτερα από τη φονική πυρκαγιά είχε παντρέψει την κόρη του... Επίσης, μηνυτής είναι και ο γιος της Μαρίας Παγωμένου, που νοίκιαζε το ισόγειο της ίδιας κατοικίας στο Νέο Βουτζά, η οποία επίσης βρέθηκε απανθρακωμένη.

Ευθύνες

Οι μηνυτές στρέφουν τα πυρά τους στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και το δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Επίσης, στρέφονται και κατά των υπευθύνων των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Μαραθώνα, των υπευθύνων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. για την περιοχή της ανατολικής Αττικής, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνουν στη μήνυσή τους «ότι ούτε από πριν, ούτε και κατά τις στιγμές εκείνες μας είχε πει κάποιος αρμόδιος της Περιφέρειας ή του Δήμου ή της Πυροσβεστικής ή και της Αστυνομίας κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε σε ασφαλές μέρος». Οι μηνυτές αναφέρουν, ότι ενήργησαν τελείως αυτοβούλως και αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα για να σωθούν.

Ερωτήματα

Οι συγγενείς των δυο θυμάτων θέτουν σειρά ερωτημάτων για τις ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει για την πρόληψη της πυρκαγιάς. Με «οδηγό» τα όσα είχαν διαπιστωθεί κατά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, κάνουν λόγο για παραλείψεις και θέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως:

- Εάν υπήρξε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιάς,
- Εάν εγκαίρως είχαν καθαριστεί οι δρόμοι κ.λπ.,
- Εάν εάν είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες,
- Εάν υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί, γεμάτοι με νερό και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν,
-Εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας.
-Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν, να σώσουν τους κατοίκους που κινδύνευαν ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους, κάτω από το πανικό τους και χωρίς να γνωρίζουν, τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν,
- Εάν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων δηλαδή ο οικείος Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, κά.

Συνομιλίες

Ήδη, πάντως, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει διαβιβάσει στην Εισαγγελία τις συνομιλίες στελεχών της κατά τον κρίσιμο χρόνο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και κατά τη διάρκεια της καταστροφής στο Μάτι. Ακόμη, αναμένεται η διαβίβαση και του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει από δική της έρευνα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης