Θάνατος 8χρονης στην Κύπρο: «Προς το παρόν δεν προκύπτει κάτι εναντίον της μάνας», λέει η αστυνομία

geniko_nosokomeio_lemesoy

Ποινική έρευνα για τον θάνατο της 8χρονης - Η Κυπριακή Αστυνομία εξετάζει, μεταξύ άλλων,  το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας

Σε ποινική διερεύνηση, για το θάνατο του 8χρονου κοριτσιού στη Λεμεσό, προχωρεί η Κυπριακή Αστυνομία, η οποία μεταξύ άλλων, εξετάζει και το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν λάβει μέχρι στιγμής ένα σημαντικό αριθμό καταθέσεων από γιατρούς, συγγενείς του 8χρονου κοριτσιού, καθώς και από άλλα άτομα, σημειώνοντας ότι «από τις καταθέσεις που λήφθηκαν δημιουργείται το υπόβαθρο για ποινική διερεύνηση».

Είπε ότι οι ανακριτές διερευνούν ποινικά την υπόθεση σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου της 8χρονης, για να προσθέσει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε.

Σε ερώτηση αν προκύπτουν ευθύνες εναντίον της μητέρας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «προς το παρόν δεν προκύπτει κάτι εναντίον της μάνας».

Επίσης, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα ετοιμαστεί έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Στο μεταξύ, ανέφερε ότι η Αστυνομία έστειλε χθες επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητά όπως οριστεί ερευνών λειτουργός για διερεύνηση του ενδεχομένου ιατρικής αμέλειας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας δεν τους έχει ενημερώσει για τον διορισμό οποιουδήποτε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροτομής ο θάνατος του 8χρονου κοριτσιού οφείλεται σε σηπτική καταπληξία και αιμορραγίες στους πνεύμονες και τον καρδιακό μου.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένει και η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, προτού τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Συλλόγου, Δρ. Βάσος Οικονόμου, ανέφερε ότι οι γιατροί με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τον ασθενή, όταν και εφόσον ως γιατροί προβούν σε πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ασθενούς για όλους τους κινδύνους.

«Εγώ» είπε «δεν είμαι υπέρ των γιατρών, υπέρ των ασθενών, υπέρ κανενός Υπουργού Υγείας, αλλά είμαι υπέρ του δικαίου και του νόμου. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις του καθενός και την κάκιστη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια εμείς λειτουργούμε στα νοσοκομεία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σεβόμενοι τη νομοθεσία».

Όπως είπε για δεκαετίες οι γιατροί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και ότι ο καθένας προσπαθεί από το πόστο του να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους, ώστε να βρεθούν οι δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν να χαθεί καμία ζωή ανήλικου.

Είπε, τέλος, ότι όσες προσπάθειες και αν έγιναν και όσες κραυγές αγωνίας και αν στάλθηκαν στους αρμοδίους, εντούτοις οι εισηγήσεις των γιατρών δεν έφτασαν ποτέ στο νομοθετικό Σώμα, ώστε να τους κατοχυρώσει.

Στο μεταξύ, με βάση την Έκθεση Γεγονότων του Υπουργείου Υγείας διαφαίνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ίδια περιστατικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία για την αντιμετώπιση του παιδιού, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι με βάση τον περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμο , η παροχή φροντίδας υγείας χορηγείται στους ασθενείς μετά από συγκατάθεση των ιδίων ή των εκπροσώπων τους.

Στην περίπτωση ανηλίκου, η φροντίδα υγείας παρέχεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή άλλου προσώπου, το οποίο δυνάμει του νόμου δύναται να παράσχει τέτοια εξουσιοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katarraktis

Εικόνες ντροπής από έναν χώρο που έχει φιλοξενήσει πολλές σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις - Τα νερά σχημάτιζαν καταρράκτες και έπεφταν πάνω στο παρκέ και σε εκτεθειμένα καλώδια

rodos_art

«Και την δολοφόνησαν και την χτύπησαν και την ξαναδολοφόνησαν πετώντας την στη θάλασσα» - «Και οι δυο ήταν εν ψυχρώ εκτελεστές βιαστές βασανιστές» λέει για τον 19χρονο Αλβανό και τον 21χρονο Ροδίτη

8
lebidakis_ar

Μεγαλείο από τον Κρητικό επιχειρηματία - Από τους έξι µήνες όπου έµεινε δεµένος µε αλυσίδα σε µια έρηµη µάντρα έξω από το Ρέθυµνο θυµήθηκε µόνο τις ήρεµες στιγµές όταν οι απαγωγείς τού έφερναν βιβλία και εφηµερίδες και του κρατούσαν το χέρι

6