Συγκροτούνται συνεργεία δίωξης... αγριογούρουνων

agriogourouno

Ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες, η οποία τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί  σε ΦΕΚ

Σε στοχευμένες ενέργειες οι οποίες δύνανται να ρυθμίσουν το θέμα προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγροτική οικονομία και σε αστικές-περιαστικές περιοχές μεταξύ των οποίων και πολλές περιοχές στη Θεσσαλονίκη από τον μεγάλο αριθμό ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων.


Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε σήμερα, και θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες σε ΦΕΚ, απόφαση που αφορά τη δίωξη των αγριογούρουνων από τη δημοσίευσή της έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε ξεκινά η επόμενη κυνηγετική περίοδος.

Η απόφαση εκδίδεται με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα για ανάλογες περιπτώσεις και, συγκεκριμένα, καθορίζει:

Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.

Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.Οι οικείες Δασικές Αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.

Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας Δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων-παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα.Η ενεργοποίηση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να είναι κατά το δυνατό αποκλεισμένη η περιοχή. Στον αποκλεισμό αυτό, καθώς και στην υποβοήθηση της δράσης, είναι δυνατό να συμμετέχουν η Αστυνομία, οι Δήμοι, οι Ενώσεις Αγροτών, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.Πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με δύο τρόπους:

Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας»: Στη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται «παγάνα» με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους.

Ελεγχόμενη κάρπωση: Εφόσον η προηγούμενη μέθοδος δεν αποδώσει ή κρίνεται ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, γίνεται, μόνο σε αυτή την περίπτωση, ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι.Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή.

Τέλος, τονίζεται ότι για πρώτη φορά απαγορεύεται, με πράξη κανονιστικού περιεχομένου, η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, καθώς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, διότι η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση των ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων.

ΠΗΓΗ: voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ (9)

βακ

Παιζει να διορισουν και υπευθυνους κυνηγιου με 2500 τον μηνα

loucas

Το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται μόνο Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Ας επιτρέψουν και τις άλλες μέρες.

Χα χα χα!

Κλασσική αριστερομ@λακία. Αντί να άρει τους περιορισμούς και να ανοίξει το κυνήγι του αγριόχοιρου σε όλους και χωρίς χρονικούς περιορισμούς δημιουργώντας οικονομικό κίνητρο, αυτός δημιουργεί βλακώδεις ανεφάρμοστους νόμους και θεσμούς και αφαιρεί από τους κυνηγούς το κίνητρο του κέρδους. Να γιατί η αριστερά απέτυχε παγκοσμίως

Κάτω τα χέρια από τα ζωντανά !

Ξεκινάει από μυρμήγκια, κουνούπια , κατσαρίδες, συνεχίζει σε ψαράκια, ποντικάκια, πουλάκια, λαγούς, αλεπουδίτσες, ακολουθούν αγριογούρουνα, κοτούλες , κατσικάκια, και πάει λέγοντας ....... Έτσι εξελίσσεται .....Δεν το λέω εγώ, Αμερικάνοι επιστήμονες εγκληματολόγοι το λένε.

ΓΚ

Εσύ πότε τους ξέφυγες και δεν σε έχουν μαζέψει ακόμη?

Jamie

Στο Πήλιο πάντως έχουν ξεκινήσει τα μπαμ μπουμ καιρό τώρα.

δεν υπάρχει πιό βρώμικο ζώο απο το γουρούνι άγριο η μή!

αφήστε ήσυχα τα γουρούνια άγρια και ήμερα γιατί εσείς επιτρέψατε να πολλαπλασιασθούν με τους οικολόγους που συγκυβερνάτε να αφήνουν απο 2-3 ζευγάρια σε ολη την Ελλαδα !Τι ; Εσύ δηλ. περιμένεις καλό απο οικολόγους σαν τον Τσιρώνη που εξυμνεί το " φαρμακευτικό " χασισέλαιο ( γελάνε και τα μωρά αγριογούρουνα) σαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες; ΟΣΟ αφορά το κρέας τους; είναι θάνατος! ρωτήστε και κάνα κυνηγό άν πλέον τα τρώει όταν ξέρει τι σαβούρα τρώνε!

Κυνικός

Να δίνουν το κρέας στους αγαπημένους τους ισλαμοκαννίβαλους τσιπροπρόσφυγες...

Ελλην

Το κρεας αγριου αγριογουρουνου ειναι απο τα καλυτερα και δυσευρετο ...οσοι κυνηγοι πιανουν τα κρατάνε για παρτη τους. "Θα διατεθει στα κοινωνικά παντοπωλεια" ...δηλαδη θα ταιζουμε και αγριο αγριογουρουνο (λουξ κρεας) τους ξενους "μεταναστες" ! Σημ. Στα κοινωνικα παντοπωλεια (οπως και τα κοινωνικά επιδόματα) τρεφονται "μεταναστες" ασχετως αν τους διδεται ηδη πρωινο, μεσημεριανό και βραδυνο στα ξενοδοχεια που διαμενουν η "επιταγες" σιτισης εφοσον, δεν γινεται διασταυρωση (αν λαμβανουν επιδομα σιτισης η τρέφονται σε ξενοδοχειο) και το δικαιουνται διοτι ειναι αποροι [εφοσον εισβαλλουν, κανουν αιτηση ασυλου και εως οτου εξεταστει η αιτηση ασυλου τους (οπου εχουν δικαιωμα προσφυγης στα δικαστήρια κατα αρνητικής αποφασης αυτης και, μετα 2ης αρνητικής εχουν δικαιωματος προσφυγης στα εφετεια ολα δωρεαν νομικής καλυψης βασει νομου, αρα πανω απο 6 ετη παραμονης τουλαχιστον), λαμβανουν επιδότηση ενοικίου/σιτισης/καθημερινών εξοδων κλπ και θεωρουνται αποροι διοτι, ειναι αφορολογητα ποσα ολα αυτα !] ..ας τους φτιαξουμε παστουρμά, καπνιστες πανσετες και προσουτο αγριογουρουνου και να τους το δίνουμε..τι ειναι αυτα ; Ελεος την Ελλάδα μου μεσα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ifly-piv-ekso

Πάρα πολλοί από τους διάσημους όλου του κόσμου είχαν πετάξει με τα ελικόπτερα της εταιρίας του εφοπλιστή Οικονόμου, που διαφημιζόταν για τις αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες της

aerodromio

Η εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές, AirHelp παραθέτει στοιχεία για πτήσεις εσωτερικού που αναχώρησαν από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα την περίοδο των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών - Τι προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός

nosokomeio-papanikolaou-ena

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου, όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, το στρώμα του άτυχου άνδρα τυλίχθηκε στις φλόγες - Η οικογένεια αναμένει το πόρισμα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να εξετάσει αν θα κινηθεί νομικά για τον θάνατο του εκλιπόντος

nosokomeio

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο διοικητής ζητά από τους επικουρικούς υπαλλήλους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, κατά την οποία δεν θα εγείρουν καμία απαίτηση καταβολής του μισθού τους, μέχρι να χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο - Αν δεν το κάνουν, θα απολυθούν άμεσα  - Δείτε την υπεύθυνη δήλωση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους