Ενόχληση της Άγκυρας από τη στήριξη ξένων πρέσβεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για το φυσικό αέριο

Ενόχληση της Άγκυρας από τη στήριξη ξένων πρέσβεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για το φυσικό αέριο

Χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις τους σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων στη κυπριακή ΑΟΖ άτοπες και τους καλεί να μην υπερβαίνουν τα όριά τους

idrogonanrthrakes
Άτοπες χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις τοποθετήσεις πρέσβεων ξένων χωρών σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων στη κυπριακή ΑΟΖ, που έγιναν στο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων την περασμένη βδομάδα καλώντας μάλιστα τους πρέσβεις των εν λόγω χωρών να μην υπερβαίνουν τα όριά τους. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, αναφέρει ότι θεωρούν «άτοπες τις διατυπώσεις στήριξης στις μονομερείς δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής διοίκησης που χρησιμοποίησαν κάποιοι πρέσβεις κατά την πρόσφατη διάσκεψη στην Ελληνοκυπριακή διοίκηση».

«Συστήνουμε στους εκπροσώπους των εν λόγω χωρών να μην υπερβαίνουν τα όριά τους. Είναι απαράδεκτο η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί σαν να είναι η μοναδική ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς υπάρχει ακόμη μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «με αυτές τις δραστηριότητες η ελληνοκυπριακή πλευρά αψηφά τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Αυτή η συμπεριφορά, που απέχει πολύ από το πνεύμα συμβιβασμού, καταδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη αντιληφθεί μία πιθανή οικονομική συνεργασία στη βάση του win-win, που θα μπορούσε να προκύψει στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο, με μια λύση για την οποία τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία έχουν καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, «οι αρχές της ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) και η Τουρκία έχουν εξαρχής προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης και έχουν εκφράσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους καθώς και την αγανάκτησή τους».

«Υπό αυτό το πλαίσιο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Τελικά ο Υπουργός μας (Τσαβούσογλου) στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ‘πρόεδρο’ Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) στις 23-24 Ιουλίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά καθαρά την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού ‘λαού’», αναφέρεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης