Επικεφαλής ΟΥΚ Λιμενικού: Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πολύ πριν σκοτεινιάσει - Ενημέρωσα την ηγεσία

Επικεφαλής ΟΥΚ Λιμενικού: Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πολύ πριν σκοτεινιάσει - Ενημέρωσα την ηγεσία

Σώσαμε πάνω από 465 άτομα εμείς και πάνω από 700 τα ιδιωτικά σκάφη - Πήραμε το πρώτο σήμα να επέμβουμε για αποκλεισμένους ανθρώπους στην παραλία στις 18:30 το απόγευμα - Είδαμε νεκρούς στο δρόμο για Αργυρά Ακτή και ενημέρωσα τους ανωτέρους μου

oyk_arthrooo

Καταλυτική είναι η μαρτυρία του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στην παραλία της κολάσεως στο Μάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, η ομάδα του εντόπισε τους νεκρούς πολύ έγκαιρα, και συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, πριν νυχτώσει, γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν τον αρχηγό που αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα λίγο αφότου έπεσε το σκοτάδι.

«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει και το αναφέραμε»

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για τον χρόνο που η ομάδα του εντόπισε τους πρώτους νεκρούς στο σημείο.

«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ανθρώπους που ήταν εκεί ψυχολογικά. Οπότε ο πρώτος ο οποίος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος», ανέφερε. Μάλιστα, ως επικεφαλής της ομάδας συνεχώς ενημέρωνε τους ανωτέρους του για όσα συνέβαιναν στο σημείο. 

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι η κατάσταση των σορών ήταν τέτοια που οι άνδρες των ΟΥΚ δεν ήταν σε θέση μέσα στη γενική ατμόσφαιρα που επικρατούσε να επιβεβαιώσουν αν επρόκειτο για άνδρες, γυναίκες ή παιδιά.  Οι αστυνομικοί πάντως που μίλησαν δια του εκπροσώπου των ειδικών φρουρών στην ίδια εκπομπή επιβεβαίωσαν ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό στις 19.40. 

Ουδείς μίλησε για θύματα στην ενημέρωση του πρωθυπουργού

Παρόλα αυτά στις 11.30 το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, ουδείς μίλησε για θύματα. Μιλούσαν για κάποια σπίτια που καίγονταν και για λίγους ανθρώπους που ήταν σε ένα λιμανάκι. Μολονότι όπως σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, η πολιτική και η φυσική του ηγεσία είχαν αμέσως ενημερωθεί, στο συντονιστικό ουδείς γνώριζε (ή ουδείς μίλησε) για την ύπαρξη νεκρών.

Εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στη θάλασσα και την παραλία

Ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ότι το Λιμεναρχείο Ραφήνας ειδοποιήθηκε στις 6.30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι. Πήραν διαταγή από το κέντρο επιχειρήσεων κατόπιν εντολής από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και ξεκίνησαν από τον Άγιο Κοσμά.

Έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 7 («δεν κοιτούσα την κρίσιμη εκείνη ώρα το ρολόι μου» είπε χαρακτηριστικά) και ρίχτηκαν στη μάχη, ενώ όπως διευκρίνισε, υπήρχε έντονη δυσκολία από τον καιρό και πολύ ψηλά κύματα.

«Από τον Άγιο Κοσμά έφυγαν δύο σκάφη και στη Ραφήνα βρήκαμε πολλά πλωτά του Λιμενικού Σώματος που κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν μέχρι και 13 και τουλάχιστον 20 σκάφη ιδιωτών που είχε συντονίσει το λιμεναρχείο της Ραφήνας και ακόμα περισσότερα που είχαν κινητοποιηθεί αυτοβούλως», περιέγραψε ο κ. Μπαλτάκος.

Όταν έφτασε στο σημείο, η ομάδα άρχισε να βλέπει τις εστίες που υπήρχαν και τα προβλήματα. «Υπήρχαν τρεις παραλίες κι ένα ξενοδοχείο. Η παραλία με το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η γνωστή παραλία του Κάβου, όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι. Υπήρχαν άλλες δύο παραλίες με κόσμο κι ένα ξενοδοχείο με τουλάχιστον 200 άτομα», διευκρίνισε ο κ. Μπαλτάκος.

Οι αξιωματικοί προσπάθησαν παρά τις δυσκολίες να επιβιβάσουν όσους περισσότερους ανθρώπους πάνω στα φουσκωτά.

«Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το Λιμανάκι»

«Το θέαμα ήταν ιδιαίτερα απόκοσμο. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, υπήρχαν άνθρωποι που δεν άφηναν τα σπίτια τους με τίποτα, παρότι είχαν καεί, άνθρωποι που έψαχναν τους δικούς τους», ανέφερε.

Τα ΟΥΚ έσωσαν 465 άτομα και το Λιμενικό πάνω από 700 άτομα

Ο κ. Μπαλτάκος σημείωσε ότι η ομάδα των ΟΥΚ έσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα, ενώ το Λιμενικό έσωσε πάνω από 700 άτομα.

Στην επιχείρηση, όπως είπε, πήραν μέρος και έξι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας που είχαν φτάσει μέσα από τις φλόγες στην παραλία και αυτοί με αυτοθυσία βοήθησαν τον αποκλεισμένους στην παραλία της κολάσεως να επιβιβαστούν στα φουσκωτά.

Συνολικά στο απόγειο της επιχείρησης πήραν μέρος πάνω από 13 σκάφη του Λιμενικού και 20 ιδιωτών που συντονίζονταν από τον Λιμενάρχη της Ραφήνας, όμως στη συνέχεια βρέθηκαν στο σημείο και άλλα σκάφη ιδιωτών που έσπευσαν με δική τους πρωτοβουλία για να βοηθήσουν.


martiries oyk



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης