Φάμελλος: «Θα αποκαταστήσουμε άμεσα τον δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού»

famell

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «οικιστικές στρεβλώσεις» στην περιοχή όπου σκοτώθηκαν 88 άνθρωποι

Το μήνυμα ότι η Ανατολική Αττική θα είναι η περιοχή που θα γίνουν πρότυπες παρεμβάσεις, ώστε να αναιρεθούν οι οικιστικές στρεβλώσεις, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. «Το οφείλουμε στους πολίτες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας. Το οφείλουμε και στα θύματα της τραγωδίας που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Φάμελλος.

Αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως δεν μπορεί να το συνηθίσει ο άνθρωπος αυτό που έγινε και υπογράμμισε: «Δεν μένουμε μόνο στις ευθύνες. Μας απασχολούν και οι αιτίες, διότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που έγινε».

Σχετικά με το ζήτημα της κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος κατέστησε σαφές πως οι κατοικίες που είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιαστικά άλση, σε ρέματα, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. «Πρόκειται για απαράβατο κανόνα, όπως και η κήρυξη της αναδασωτέας είναι συνταγματική υποχρέωση, όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή που πιθανόν να έχει πυρκαγιές» συμπλήρωσε.

Εκτός από τα δάση και τη δασική στρατηγική, τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο αιγιαλός, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιοκτησία που κάποιοι μπορούν να κλείνουν σε μήκος χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Ανατολική Αττική ήδη από τη δεκαετία του '60 οι κατοικίες έχουν κλείσει σχεδόν όλο το μέτωπο του αιγιαλού, χωρίς να αφήνουν διόδους, αποκλείοντας έτσι και το δικαίωμα στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα, στο Μάτι και πρόσθεσε: «Μία από τις παρεμβάσεις μας θα είναι η αποκατάσταση, με καθαιρέσεις όπου χρειαστεί, της πρόσβασης στον αιγιαλό και η καθαίρεση των περιφράξεων που είναι παράτυπες και κόντρα στην πολεοδομική νομοθεσία, γιατί ο αιγιαλός είναι ένα κοινόχρηστο αγαθό, όπως είναι το νερό και το περιβάλλον. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτών των φαινομένων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Ο ειδικός

O Φαμελος δεν μπορεί να κάνει μπάνιο σε μπανιέρα και θα λύσει το θέμα του αιγιαλού. Όπως έλυσαν και όλα τα άλλα θέματα φυσικά. Σύμφωνο συμβίωσης, δικαιώματα lgpd, hotspots, σκίσαν μνημόνια, τους σκίστηκε το καλτσόν, έλιωσε το string τους, κάνανε βαφτίσια για τα σκόπια, φόρεσαν γραβάτες και άλλα πολλά.

Σάσα

Ρε σουργελο, για ποιόν αιγιαλό μιλάς. Τους γκρεμούς των 15 μετρων που και σκαλάκια να ήθελαν να κάνουν οι κάτοικοι δεν τους επέτρεπε το υπουργείο περιβάλλοντος για να μη πληγεί !!!! το φυσικό τοπίο? Που επίσης όσοι έπρεπε να κόψουν πεύκα που ήταν κοντά στα σπίτια τους και τα κλαδιά τους ακουμπούσαν στους τοίχους ή δασική απειλούσε με μηνύσεις και πρόστιμα για να μη τα κλαδεψουν κάν. Αυτές οι αγκυλώσεις και τα στοκαρισμενα μυαλά μας φάγανε χρόνια ολόκληρα. Η ελεύθερη πρόσβαση στο γκρεμό θα μας έσωζε? Γιατί....για να χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου ? Φτου σας ρεζιληδες.

Fasistas

Να σηκωθείτε να φύγετε αχρηστα θρασιμια. Αρκετα καταστρεψατε την χώρα δολοφόνοι προδότες! Αρκετα δεινα φέρατε στον τόπο.

Ποιον αιγιαλό; Τα βράχια σε γκρεμούς 10 μέτρων;

Είστε αδίστακτοι. Δεν ωρρωδείτε προ ουδενός, ούτε του ίδιου του θανάτου. Εκεί μένω, από εκεί γλίτωσα μέσα από τις φλόγες, τη διαδρομή του τρόμου την έκανα σχεδόν κάθε μέρα για βόλτα χειμώνα - καλοκαίρι, ευτυχώς εγώ δεν έχω ανθρώπινες απώλειες με τη στενή οικογενειακή έννοια, αλλά η γειτονιά ήταν η οικογένειά μου κάτι που είστε πολύ σκληρόπετσοι οι κυβερνώντες για να το καλάβετε. Για ποιον αιγιαλό μιλάτε; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα εκεί. Είναι γκρεμοί 10-15 μέτρων και κάποιες σκάλες των 50-100 σκαλοπατιών ανάμεσα, για το κοινό, ή διαμορφωμένα σκαλιά μέσα σε ιδιοκτησίες. Ναι, συμφωνώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει κενό για μονοπάτι ανάμεσα στο βράχο και σε κάθε σπίτι, καθόλη τη διαδρομή από Ραφήνα στο Μάτι κατά μήκος της θάλασσας. Γιατί είναι μια εξαιρετική διαδρομή με μαγευτική θέα. Δηλαδή ήταν... Πολλές φορές είχα δυσανασχετήσει επειδή έβλεπα μια μάντρα μπροστά μου και έπρεπε να κάνω παράκαμψη προς τους εσωτερικούς δρόμους στη βόλτα μου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στη φωτιά θα είχα διέξοδο. Και να πηδούσα θα τσακιζόμουν στα βράχια όπως η άτυχη 13χρονη. Ομαλή πρόσβαση προς τη θάλασσα δεν θα υπήρχε ούτως ή άλλως. Ούτε παραλίες υπάρχουν κάτω, μόνο κοφτερά βράχια γεμάτα αχινούς σε ρηχά νερά, το Μπλε και το Κόκκινο Λιμανάκι, και ολιγάριθμα κολπάκια με λίγο χαλίκι αν είσαι ντόπιος και ξέρεις πώς να τα προσεγγίσεις. Ή θα μας πείτε τώρα πως αν υπήρχε αυτό το μονοπάτι καθόλη τη διαδρομή, η Πολιτεία θα είχε κάνει σκάλες ανά 100 μέτρα; Γελοιότητες και υποκρισία. Γι' αυτό το 2017 ψηφίσατε τον πιο ευνοϊκό νόμο όλων των εποχών για τα αυθαίρετα; Για να φτιάξετε τα κακώς κείμενα; Όχι. Επειδή θέλατε να γεμίσετε τα ταμεία ζεστό χρήμα για την νομενκλατούρα. Και τώρα βρίζετε τον κόσμο. Ανερυθρίαστα. Πώς λέγεται αυτό; Βρείτε το. Αλλά πατάτε στο ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνωρίζει την περιοχή, τι ίσχυε και τι ισχύει, πόσα σπίτια ήταν από την αρχή στο σχέδιο, πόσο μπήκαν μετά, πόσο είναι νόμιμα, πόσα είναι παράνομα. Πατάτε επί πτωμάτων ακόμα και αυτά των βρεφών για το πολιτικό και ιδεολογικό σας αφήγημα. Δεν έχω λόγια για εσάς αλλά ούτε και κατάρες. Εδώ πληρώνονται όλα.

Με όσους άθλους=τερατουργήματα έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα οι Tour co gyftoi σε χερσαία εδάφη...

...τους θεωρώ ικανούς αν τους δοθεί το Ο.Κ, και παρασχεθούν τα κατάλληλα εφόδια (συρματοπλέγματα, στύλους) να εκστρατεύουν για περίφραξη ιδιωτικών θαλάσσιων οικοπέδων χιλιόμετρα από τις ακτές σε Αιγαίο, Ιόνιο, & Μεσόγειο.

Στον εισαγγελέα !

Να πάτε στον εισαγγελέα αλήτες! Παλαιοπασόκοι που τα βρήκατε με τον Τσίπρα , για να συνεχίσετε το ελεεινό σας έργο! Να μας διαλύσετε εντελώς σαν χώρα ! Όλη η Ευρώπη αναπτύσσεται και εξελίσσεται και μεις πάμε απ ‘ το κακό στο χειρότερο !

στου ΥπέρΜεγαλομανή Τour co gyfta ( που δεν τον ανα-γνωρίζει ευτυχώς ούτε η μάνα του)...

- L' monde/universe c est moi -τα εντοιχισμένα άνοα μυαλά, ακόμη και το Σινικό Τείχος θα αδυνατούσε να περικλείσει το ΜΗ αναγνωρισθέν Μεγαλείο του από την αχάριστη οικουμένη... και τις εδαφικές εκτάσεις αντίστοιχες σε μέγεθος...με την προσφορά του στην ανθρωπότητα.

Oτιναναι

Αιγιαλος χοντρικα ειναι εκει πυ βρεχει το χειμεριο κυμα...στην περιπτωση του οικοπεδου η περιφραξη δεν ειναι στον αιγιαλο...αυτο πουναι Αυθαιρετο έίναι η σκαλα πουναι εκτος ιδιοκτησιας....όλες οι ιδιοκτησιες εντος εκος σχεδιου εχουν δικαιωμα για περιγραξη εκτος απαυτες πουναι σε ρεμα αιηιαλο και δασος...

J

Δηλαδή αύριο θα γκρεμίσετε όλα τα μπαράκια στη Λούτσα που πρέπει να περάσεις μέσα από τις τουαλέτες τους για να βγεις στη θάλασσα?!

Θανάσης

κ. Υπουργέ, μην ξεχνάτε ότι οι κάτοικοι έχτισαν και τα αυθαίρετα τσιμεντένια σκαλάκια στους γκρεμούς (για να μπορούν να κατεβαίνουν κάτω στην παραλία), που έσωσαν πολύ κόσμο...

@Θανάσης

δεν είναι τρέντυ το σχόλιό σου. Η οδηγία είναι να βρίζουμε όσους έχουν σπίτι μπροστά ή κοντά στην παραλία, μπας και γλιτώσει ο χαχανούλης καμιά αποζημίωση..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w25-211751anastasiades

Μιλώντας στο πρακτορείο Xinhua, ο Κύπριος μπρόεδρος είπε πως οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου, που είχε σχεδόν καταρρεύσει, να εξέλθει από την οικονομική κρίση του 2012-2013