Εκπληκτικές φωτογραφίες: Το «ματωμένο φεγγάρι» λούζει με το κόκκινο φως του διάφορες περιοχές της Ελλάδας

economou_moon

Αλλού κατακόκκινη σαν αίμα και αλλού λευκή, αλλά εξίσου εντυπωσιακή, η σελήνη δεν καλύφθηκε πλήρως στον ουρανό, αφού το φαινόμενο ήταν μόνο μερικώς ορατό στην χώρα μας

Το «ματωμένο φεγγάρι» της μεγαλύτερης ολικής έκλειψης σελήνης του αιώνα μας έλουσε εχθές με το κόκκινο φως του πολλές περιοχές της χώρας μας, αιχμαλωτίζοντας την προσοχή ντόπιων και τουριστών.

Αλλού κατακόκκινη σαν αίμα και αλλού λευκή, αλλά εξίσου εντυπωσιακή, η σελήνη δεν καλύφθηκε πλήρως στον ουρανό, αφού το φαινόμενο ήταν μόνο μερικώς ορατό στην χώρα μας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας κόσμος είχε συγκεντρωθεί σε ψηλά σημεία για να θαυμάσει το υπέροχο θέαμα της έκλειψης, που είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: κράτησε αρκετά παραπάνω από το συνηθισμένο.

Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινωθεί, η ολική έκλειψη σελήνης της Παρασκευής (η 17η του αιώνα) κράτησε 1 ώρα, 43 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, κάτι που την κατέστησε την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τον 21ου αιώνα όσον αφορά στη διάρκεια.

Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης σελήνης προκύπτει όταν ο ήλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται τέλεια. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του φαινομένου είναι πως όταν η σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης «χρωματίζεται» κόκκινη, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ολικές εκλείψεις αποκαλούνται ευρέως «ματωμένα φεγγάρια».

Το πόσο έντονο θα είναι το κόκκινο χρώμα του φεγγαριού εξαρτάται από τις εκάστοτε ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης. Όσο πιο καθαρή είναι η ατμόσφαιρο, τόσο πιο βαθύ και εντυπωσιακό είναι το χρώμα της σελήνης.

Δείτε φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Κέρκυρα

matomeno-kerkira
matomeno-kerkira-2Ακρόπολη


matomeno-akropoli
matomeno-akropoli-2
Θεσσαλονίκη


matomeno-Thessaloniki
Ναύπλιο


matomeno-naf
mato-naf
Χανιά (φωτογραφίες από hania.news)


hania-matomeno
hania-matomeno-2


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

αρχειο_ληψης__2_

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου - Πέριξ του Συνεδριακού Κέντρου υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις