Η Ένωση Νοσηλευτών καταγγέλλει τις «τριτοκοσμικές συνθήκες» στο Κέντρο Προσφύγων Σκαραμαγκά

Η Ένωση Νοσηλευτών καταγγέλλει τις «τριτοκοσμικές συνθήκες» στο Κέντρο Προσφύγων Σκαραμαγκά

Ληγμένα φάρμακα, νοσηλευτές διεξάγουν τοκετούς και άλλες ιατρικές πράξεις ελλείψει γιατρών, ενώ δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση

skara
Χωρίς ιατρική παρακολούθηση, φάρμακα, υγειονομικό υλικό έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση οι 2.500 μετανάστες του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Φάρμακα με το σταγονόμετρο, κι αυτά που στέλνονται από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι πολλές φορές ληγμένα.

Τοκετοί και άλλες ιατρικές πράξεις γίνονται από νοσηλευτές, ελλείψει ιατρών αλλά και ελλείψει…τηλεφωνικής σύνδεσης και συνεπώς επικοινωνίας με κάποιο δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να οργανωθεί διακομιδή. Χρόνιοι ασθενείς, ιδίως ψυχιατρικοί, που δεν παρακολουθούνται δεόντως και έχουν αφεθεί σε ανθρώπους με καλή μεν θέληση αλλά χωρίς ιατρικά εφόδια. Σε ό,τι αφορά δε το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό, αυτό παραμένει απλήρωτο, παρότι καλείται να εργαστεί κάτω από συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Αυτές είναι μερικές από τις σοβαρότατες καταγγελίες που έλαβε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά – κατάσταση την οποία χαρακτηρίζει τριτοκοσμική κι επικίνδυνη, τόσο για τους 2.500 πρόσφυγες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που (προσπαθούν να) προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους φιλοξενούμενους του κέντρου. Εξίσου επικίνδυνο όμως πιθανόν να είναι το γεγονός ότι «η περιγραφόμενη κατάσταση τελεί σε γνώση της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας» όπως επισημαίνει η ΕΝΕ.

Σύμφωνα με την επίμαχη καταγγελία, από τον Φεβρουάριο του έτους 2018, οπότε και αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη Δομή οι υπηρεσίες και το προσωπικό των ΜΚΟ και του Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζονται σημαντικές και συστηματικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό στερείται βασικών υλικών πόρων και διευκολύνσεων, όπως π.χ. τηλέφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο, που είναι απαραίτητα για παράδειγμα για το κλείσιμο ραντεβού με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συχνά η Δομή παραλαμβάνει φάρμακα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχουν λήξει, όπως αντικαταθλιπτικά και άλλα.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι μεταξύ των 2.500 μεταναστών που διαμένουν στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν πολλοί με χρόνια νοσήματα (διαβήτη, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα κτλ) χωρίς να παρακολουθούνται δεόντως και η πορεία της εξέλιξης της υγείας τους εναποτίθεται στην καλή προαίρεση ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΕ. Ενδεικτικά, αναφέρεται περιστατικό τοκετού στην εν λόγω Δομή, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από νοσηλευτές!

Ωστόσο, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στο ΚΦΠ Σκαραμαγκά, υποστηρίζει η ΕΝΕ, με βάση τις καταγγελίες που έχει λάβει, ενώ επικαλείται πληροφορίες «για παρόμοιες συνθήκες που επικρατούν και στις υπόλοιπες δομές της Αττικής που φιλοξενούνται πρόσφυγες».

Η ΕΝΕ λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών τις προώθησε αμέσως στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υγείας, στον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ζητεί δε την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών από κάθε αρμόδιο φορέα «προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αποκατασταθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και στον τελευταίο συνάνθρωπό μας, που φιλοξενείται στην εν λόγω Δομή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης