Αντέξαμε στην κρίση αλλά αλλάξαμε: Ισχυροποιήθηκαν οι γυναίκες, πέρασαν μπροστά οι νέοι

qed01

Μεγάλη έρευνα της εταιρείας QED καταγράφει τις κοινωνικές μετατοπίσεις από το 2009 έως σήμερα

Η ελληνική κοινωνία άντεξε τη δοκιμασία της κρίσης, φαίνεται όμως ότι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό. Η ισχύς μετατοπίστηκε από τους άνδρες προς τις γυναίκες, οι νεώτερες ηλικίες πήραν τη σκυτάλη από τις μεγαλύτερες, ενώ άλλαξε και το νόημα της εργασίας: Πολλοί πλέον δεν μιλάνε για «επάγγελμα», αλλά για «πρότζεκτ» που αλλάζουν κατά περίπτωση.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα «People of Greece» την οποία διεξάγει η εταιρεία ερευνών QED από το 2009 καταγράφοντας τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας από το 2009 μέχρι σήμερα. Η έρευνα αποτελεί μια μοναδική καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς δεν περιορίζεται σε επιδερμικές μετρήσεις, αλλά καταγράφει με λεπτομέρεια συναισθήματα και τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας.
Η ελληνική κοινωνία διαπραγματεύτηκε το φόβο της περιθωριοποίησης μάλλον με επιτυχία, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, ενώ επισημαίνουν ότι όταν λένε ότι η κοινωνία άντεξε τη δοκιμασία της κρίσης αυτό δεν σημαίνει ότι η ευημερία επέστρεψε, αλλά ότι βρίσκει μια νέα συνοχή και προχωρά στο επόμενο βήμα της.
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι:
1. Οι κύριες μετατοπίσεις που καταγράφονται αφορούν στις έμφυλες ταυτότητες και στον τρόπο με τον οποίο εντασσόμαστε κοινωνικά. Ως προς τις έμφυλες ταυτότητες είναι εμφανής η μετατόπιση ισχύος από τους άνδρες στις γυναίκες. Ως προς τους τρόπους κοινωνικής ένταξης, όχι μόνο διαπιστώνεται σαφής απαξίωση παραδοσιακών τρόπων ένταξης αλλά και θετική νοηματοδότηση των αντιθέτων τους: Από τον/την σύντροφο για οικογένεια στον/στην έμπιστο/η φίλο/φίλη ως significant other, από το επάγγελμα/καριέρα στο project, από το ενδιαφέρον για την πολιτική στον ενεργό πολίτη εκτός πολιτικής.

2. Την περίοδο 2010 - 2016 το 50% της Ελληνικής κοινωνίας απειλήθηκε από το φόβο της περιθωριοποίησης. Σήμερα, ο δείκτης κοινωνικής ενσωμάτωσης (75%) έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2009 (66%) πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική κοινωνία άντεξε τη μεγάλη δοκιμασία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η ευημερία επέστρεψε, το αντίθετο, αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι η κοινωνία βρίσκει μια νέα συνοχή και προχωρά στο επόμενο βήμα της.

3. Συγκρίνοντας το 2009 με το 2018 οι μεγαλύτερες μετατοπίσεις στο δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης γίνονται στις γενιές των νεότερων (στο πλαίσιο της έρευνας γεννημένοι 1985-2000) και των μεγαλύτερων (γεννημένοι 1945-1955): Οι μεν πρώτοι (νέοι) το 2009 είχαν τον χαμηλότερο δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης και τώρα εμφανίζουν τον υψηλότερο. Οι δε δεύτεροι (μεγάλοι) το 2009 είχαν παρόμοιο με τις άλλες γενιές δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης και τώρα οπισθοχωρούν σημαντικά κρατώντας την τελευταία θέση στο δείκτη. Η αυτοπεποίθηση του «ανήκειν» φαίνεται να αλλάζει χέρια.

4. Η έρευνα κατέγραψε εμφανή τα στοιχεία της παραδοσιακότητας και της μετανεωτερικότητας και μάλιστα χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους: Βρέθηκαν να συνυπάρχουν ως εναλλακτικές δεξαμενές τρόπων διαχείρισης της καθημερινότητας. Μια πιθανή γενίκευση μάλλον θα ήταν πως είμαστε in process, σε διαδικασία ένταξης στη μετανεωτερικότητα. Επιδιδόμαστε σε μετανεωτερικές πρακτικές, μιλάμε όμως ακόμα ιδίωμα παραδοσιακό. Alea iacta est… αλλά οι συμβολισμοί και το περιεχόμενο της νέας μας αφήγησης δεν φαίνονται να έχουν αποκρυσταλλωθεί.

5. Η Ελληνική κοινωνία από το 2009 έως σήμερα διαπραγματεύτηκε το φόβο της περιθωριοποίησης μάλλον με επιτυχία. Επίσης, διαπραγματεύτηκε και συνεχίζει να διαπραγματεύεται την ένταξή της στη μετανεωτερικότητα. Οι δύο διαπραγματεύσεις είναι ένα έργο απαιτητικό. Μιλάμε για ένα διπλό άλμα.

6. Σε αυτή τη διαδρομή που συνεχίζεται, η παράδοση και τα σταθερά σημεία λειτούργησαν και λειτουργούν όχι ως προορισμός αλλά ως παρηγορητική παρακαταθήκη, ως δίχτυ ασφαλείας.

Όπως επισημαίνει η QED, τα χαρακτηριστικά της έρευνας που την κάνουν μοναδική είναι:
• Μετράει εκ του σύνεγγυς: Δηλαδή, με επισκέψεις σε νοικοκυριά και συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο.
• Επικαιροποιείται: Παρότι κρατά έναν βασικό κορμό, προσαρμόζει την ύλη των ερωτήσεών του από κύμα σε κύμα.
• Πέρα από γενικές απόψεις / συνθήματα: Καταγράφει με λεπτομέρεια συναισθήματα και τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

ΑΑ

"Ερευνα" για τα πανηγύρια. Εκθεση ιδεών. Αραγε ποιός πλήρωσε γι'αυτες τις χαζομάρες... Αυτή η QED είναι εταιρία παραγωγής σανού;

εσείς που αναφέρεστε

στις γυναίκες ως "σερβ..", σας κόβω πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου, στελέχη επιχειρήσεων το λιγότερο και με μεγάλη εμπειρία ζωής/... Πολλά κιλά μ..., άνευ συγχωρήσεως.

Geo

Καλα όλα αυτά που γράφετε αλλά αυτό με τους νέους που βγαίνουν μπροστά με ξεπερνάει. Όσοι νέοι μένουμε ακόμη στην Ελλάδα εξαρτιόμαστε από τους μεγαλύτερους γιατί ακόμη είναι στη ζωή και έχουν μια σύνταξη. Τι άλματα και χαζομάρες;κοιτάξτε την πραγματικότητα στη κοινωνία. Ανεργία=χρηματοδότηση από συνταξιούχους σε νέους. Φανταστείτε μια κοινωνία με όλους τους νέους να δουλεύουν,να έκαναν κανονική οικογένεια (κ όχι να κάνουν οι παππούδες εγγόνια =τσοντάρει ο φουκαράς ο Παππούς σε ΔΕΗ ,νοίκι ,σούπερ μάρκετ......) να μπορούσαν να ξοδέψουν κ αυτοί οι καημένοι για τους εαυτούς τους κάτι να κινηθεί η αγορά που έχει ριμαχτει και θα δείτε πως θα ήταν όλα. Λάθη έγιναν από όλους μας με ψευτοξιπασμενες συμπεριφορές -σπατάλες των μεγαλύτερων φυσικά. αλλά τι γίνεται τώρα είναι το πρόβλημα. Άποψη μου φυσικά -Γιώργος -33 -αυτοδημιούργητος εργαζόμενος ίδ τομέα

Αυτό που κατάλαβα.

Είναι ότι οφείλω να αποδεχθώ τα συμπεράσματα κάποιον που λένε ότι είναι επιστήμονες. Κάτι πιο χειροπιαστώ για να καταλάβουμε και εμείς οι ηλίθιοι.

διαβασε τωρα πως εχουν τα πραγματα

Κοψε εμφανιση η κοκκινομαλα εναλλακτικη λογικο να γραφουν ενα καρο σαχλαμαρες,που ισχυροποιθηκε η σερβιετα ρε ασχημα μπαζα;το ταβανι της γυναικας στην παραδοσιακη Ελλαδα θα ειναι αιωνια ταμιας σε σουπερ κομμωτρια καμια υπαλληλος στην τραπεζα κλπ.Αυτο ειναι πιο πανω τηγανιζεται ο εγκεφαλος.

Bad man

Όταν κάνουμε μία έρευνα πρώτα δίνουμε τούς ορισμούς στις έννοιες που χρησιμοποιούμε . Πχ τί θεωρείται ως * μετανεωτερικότητα* καί τί θεωρείται ως *ισχύς* στην παρούσα μελέτη..??? Η πρώτη είναι έννοια.... * ομιχλώδης, πολύπλοκη καί ασαφής* καί η δεύτερη τί εννοεί μετατόπιση ....* της ισχύος * στις γυναίκες..??? Μήπως οι γυναίκες πληρώνονται περισσότερο από τούς άνδρες, μήπως μειώθηκε ή ανεργία τους εις βάρος των ανδρών, μήπως έχουμε περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις..??? Όταν 30% τού πληθυσμού ευρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ... πώς συνάγεται από την έρευνα ότι η χώρα ...... άντεξε στην κρίση.??? Έρευνα ασαφής, με πολλά λόγια , με συμπεράσματα χωρίς στοιχεία ...

ΒΑΓ

οΣυμφωνω απολυτα. Επιπλεονλεει οτι (οι νεώτερες ηλικίες πήραν τη σκυτάλη από τις μεγαλύτερες,) πως εγινε συτο. Μηπως αυξηθηκαν οι μισθοι των νεων ή ελαττωθηκε η ανεργια των νεων ? Με 430 ευρω μισθο και ανεργια να καλπαζει μαλλον αυξηθηκε η εξαρτηση του απο τον μισθο του μπαμπα ή την συνταξη του παππου

Χρηστος

Διώξτε τους γέρους (50+) από παντού.. Όπως τα έκαναν, έτσι να τα λουστούν.. από το σπίτι τους..

ΞΞΞ

Γενικά αυτό που είπαν είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά και έχει με τα βίας επιβιώσει χωρίς να γνωρίζουν ως το πως (μιας και ακόμα εξελίσσεται με αποστροφή στο παρελθόν) , και από ότι κατάλαβα όλοι σκέφτονται μάλλον επιχειρηματικά με ένα γενικό μπούσουλα-μοντέλο εξωτερικού που δεν υπήρχε πριν σε τέτοιο βαθμό. Οι αλλαγές στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι αναμενόμενες αλλά θετικές είναι κυρίως οι αλλαγές και στάσεις των νεότερων. Ίσως να αλλάξουμε μυαλά, συμβαίνουν και αυτά..

Ότι αρλουμπα μπορείς να φανταστείς

Αυτοί τώρα πληρώνονται για να παριστάνουν ότι «μετράνε» «συναισθήματα» . Και κάνουνε και graphs , τρομάρα τους ! Χαχαχαχα Ο ορισμός του pseudoscience

Τσαρος

χαχαχα ναι οι αεργες φοραδες,σαν κατι σαιτ οπως το σκρουτζ που πουληθηκε 10 ; εκ ευρω και ουσιαστικα πουλαει αερα.μιλαμε μυαλα επιπεδου γυναικειας σερβιετας.

Ισχυροποιήθηκαν οι γυναίκες

παντα ισχυρες ηταν οι γυναικες, δεν χρειαζοταν να μας το πει η ερευνα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

astynomia_2903

Ο 32χρονος επικρότησε την διπλή δολοφονία στη Χρυσούπολη και δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο - Οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον συνέλαβαν και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα

1
aspropirgos

Τρία καναντέρ για την φωτιά στην Αχαΐα -Νωρίτερα στη Βάρδα τρεις ηλικιωμένες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, η μία με αναπνευστικά προβλήματα - Ανετράπη όχημα της Πυροσβεστικής στον Ασπρόπυργο, ελαφρά τραυματίες δύο πυροσβέστες - Δασικές πυρκαγιές αυτή την ώρα στο Ροϊδοβούνι Κόνιτσας και το Βροντερό Φλώρινας

fotia_varda2

Με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό η μία από τις τρεις γυναίκες - Άνοιξε η εθνική Πατρών-Πύργου - Δύο πυροσβέστες τραυματίες από ανατροπή οχήματος, στην επιχείρηση κατάσβεσης στον Ασπρόπυργο - Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή