Γαβρόγλου: «Τρομολαγνικά βιντεάκια» τα φαινόμενα ανομίας και βίας στα Πανεπιστήμια

4499889

Αποτίμηση προεκλογικού χαρακτήρα από τον υπουργό Παιδείας - Η νέα «αρχιτεκτονική» της Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης - Τι θα ισχύσει με μεταπτυχιακά και επιχορηγήσεις

Απολογισμό προεκλογικού τύπου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα έκανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ο κ. Γαβρόγλου ο οποίος βαδίζει στα χνάρια της φράσης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ” ιδρύοντας νέα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ότι αφορά στην κατάσταση εντός των Πανεπιστημίων σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και ανομίας τόνισε: «Όταν ανοίγαμε τις μετεγγραφές για τα αδέλφια φοιτητών των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και χρηματοδοτούσαμε φέτος με 135 εκατομμύρια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά από 5 χρόνια οικονομικής ασφυξίας, εκείνοι μαγνητοσκοπούσαν τρομολαγνικά βιντεάκια έξω από πανεπιστήμια παρουσιάζοντάς τα ως… άνδρο της βίας και της ανομίας».

Ο υπουργός τόνισε ότι: «Η νέα περίοδος που αρχίζει για τη χώρα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, βρίσκει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όχι μόνο να έχει ήδη γυρίσει σελίδα, αλλά και να έχει κλείσει το «βιβλίο» της υποχρηματοδότησης, της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και των αποκλεισμών για τους οικονομικά αδύναμους».

Συνεχίζοντας, έκανε την εξής αποτίμηση: «Με τον νόμο αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε 259 φέτος από 211 πέρσι, έγιναν πρυτανικές εκλογές σε 17 ιδρύματα και φυσικά η επαναφορά του ασύλου μια δημοκρατική κατάκτηση συνοδεύτηκε από τη σύσταση της Επιτροπής Παρασκευόπουλου η οποία εργάζεται μεθοδικά για κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, μελετώντας τις ειδικές συνθήκες και πολύ σύντομα θα καταθέσει το πόρισμά της. Τα λέω αυτά γιατί κατά την ψήφιση του νόμου αλλά και μετά, οι Κασσάνδρες καταστροφολογούσαν και έλεγαν ότι τίποτα από αυτά δεν θα υλοποιηθεί.Διαψεύσθηκαν πανηγυρικά».

Ο κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε: «Οι κυβερνήσεις που έσυραν τη χώρα στα μνημόνια προσπάθησαν να κόψουν κάθε πηγή οξυγόνου από τα πανεπιστήμια. Μας κατηγόρησαν για ιδεοληψίες, όταν δίναμε είτε στη Βουλή είτε με τους θεσμούς τη μάχη στήριξης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν εμείς μιλούσαμε για δωρεάν μεταπτυχιακά, εκείνοι κραύγαζαν ότι τα καταργούμε. Όταν ανοίγαμε τις μετεγγραφές για τα αδέλφια φοιτητών των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και χρηματοδοτούσαμε φέτος με 135 εκατομμύρια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά από 5 χρόνια οικονομικής ασφυξίας, εκείνοι μαγνητοσκοπούσαν τρομολαγνικά βιντεάκια έξω από πανεπιστήμια παρουσιάζοντάς τα ως… άνδρο της βίας και της ανομίας. Όταν μιλούσαμε για ακαδημαϊκές συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων και για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, εκείνοι μιλούσαν για καταργήσεις και όταν βάζαμε δημοκρατικούς κανόνες στην εκλογή πρυτάνεων εκείνοι –ως μάντεις κακών- έλεγαν ότι θα μείνουν ακέφαλα τα Πανεπιστήμια. Ήδη οι εκλογές έγιναν σε απόλυτα ήρεμο κλίμα. Είπαν πολλά, καταστροφολόγησαν, έκαναν το παν να μειώσουν τη δημόσια εκπαίδευση συνολικά, αλλά η διάψευσή τους ήρθε από την ίδια την πραγματικότητα».

Σε οτι αφορα στα μεταπτυχιακά είπε:

- Μεταπτυχιακά


Έως και τον Δεκέμβριο του 2015:


Λειτουργούσαν 735 ΠΜΣ (627 σε Πανεπιστήμια και 108 σε ΤΕΙ).

Το σύνολο των ΠΜΣ στα ΤΕΙ έχουν δίδακτρα ενώ στα Πανεπιστήμια υπάρχουν 211 ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα (δηλ. το 33% των ΠΜΣ που προσφέρονται σε Πανεπιστήμια) και 416 με δίδακτρα (εκ των οποίων 29 στο ΕΑΠ και 21 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο).

[Οι παραπάνω αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των ΠΜΣ που προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση].


Φέτος:


665 ΠΜΣ με δίδακτρα (έχουν διεκπεραιωθεί τα 602)

259 ΔΩΡΕΑΝ ΠΜΣ (239 σε Πανεπιστήμια και 20 σε ΤΕΙ)

Από τα 259 δωρεάν μεταπτυχιακά, τα 47 είναι νέα

Συνολικά, φέτος θα λειτουργήσουν 924 μεταπτυχιακά (665 με δίδακτρα και 259 δωρεάν), δηλαδή 189 νέα ΠΜΣ.

[Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας με τα δωρεάν μεταπτυχιακά ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ (Πίνακας 1)]


- Πρυτανικές εκλογές


Σε 17 Ιδρύματα (9 Πανεπιστήμια και 8 ΤΕΙ) έγιναν πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με το ν.4485/2017, διαψεύδοντας όσους έλεγαν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη αφήνοντας χωρίς διοίκηση τα Ιδρύματα.


- Επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έλαβαν φέτος χρηματοδότηση ύψους 134.953.109 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους, αυξημένη κατά 37% σε σχέση με πέρσι.


Για πρώτη φορά, από το μέσο της χρονιάς, τα Ιδρύματα έχουν δαπανήσει περίπου το 74% της προβλεπόμενης πίστωσης.


Χθες υπεγράφη η απόφαση ανακαθορισμού της επιχορήγησης των ΤΕΙ με το ποσό των 23 εκατομμυρίων 563 χιλιάδων 242 ευρώ.


Επιπλέον έχουν εξασφαλιστεί και διατίθενται 392 εκατ. 503 χιλ. 331 ευρώ από το ΕΣΠΑ για όλες τις δράσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ωφελούμενους 184 χιλιάδες 671 φοιτητές.


[Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας για τις παρεμβάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Προγραμματική Περίοδος 2014-2020


- Συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ


Υλοποιούμε ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο, τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ. Όχι από τα πάνω -από το Υπουργείο- αλλά, για πρώτη φορά, από τα κάτω, με την ενεργή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η συγκρότηση ισχυρών θεσμών Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους νέους μας να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Πανεπιστήμια που θα παρέχουν μόρφωση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου ώστε οι απόφοιτοι να βρίσκουν δουλειά. Πανεπιστήμια που θα πρωταγωνιστήσουν διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Η αρνηση

να δεις την αληθεια...σκοτωνει μπαρμπα....πανε τα πανεπιστημια....τα κλεινετε με τους αναρχοφονιαδες....

Στρατοδικης

Απαλλαγη λογω βλακειας...

εθνομηδενιστης τσιπρας

η φασαρια γιαταχαλια της φοιτητικης εστιας στην πατρα δεν εγινε ποτε;;;;;;; επρεπε να γινει διαμαρτυρια για να πανε μαζι τα αδερφια....η αριστεια ειναι ντροπη...οι αιωνιοι φοιτητες πισω...οι μπαχαλακηδες αλληλεγυοι εχουν ασυλο στα πανεπιστημια..συγχωνευσεις για λιγοτερη χρηματοδοτηση...λεφτα με το τσουβαλι στα φροντηστηρια για εισαγωγη σταγαμω αει...απεργια των βιβλιοπωλειων αν δεν τους δινατε λεφτα που χρωσταγατε για συγγραμματα..ολα αυτα ειναι τρομολαγνεια εμωρη κουφαλα;;;;;;;;;;;;;εθνομηδενιστη

τουρκο γλε .... αντε να κανεις τον ρωμαλεο στην ασοεε

εκει μπροστα στο πεζοδρομιο που πουλαν την ντοπα τα τσιγαρα και τα μαιμουδιστικα ρουχα οι πακιστανοι οι αφγανοι και οι μαυροι .... θα σε κανουν μαυρο στο ξυλο και ετσι δεν θα εχεις αναγκη για διακοπες και παραλιες εδω η ασοεε εδω και το πηδημα

Είναι σα να κλέβεις

εκκλησία με τέτοιους υπουργούς, αλλά δεν πειράζει: α) για πες μας πανμέγιστε, εκλογές στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) γιατί δεν έγιναν? β) τι γνώμη έχεις για το λαθρεμπόριο έξω από το ΟΠΑ? γ) γιατί μετακινήσατε τις στάσεις των ΜΜΜ έξω από ΟΠΑ και ΕΜΠ, δ) υπό ποιο καθεστώς οι λαθρό διαμένουν στους χώρους του ΕΜΠ? ε) τα όσα γίνονται στη Θεσσαλονίκη είναι μπόνους για τους βλάκες... Και αυτός κυρίες και κύριοι ο χαβαλές είναι υπουργός Παιδείας, υπεύθυνος για τη μόρφωση και την πρόοδο των παιδιών σας... και τον αφήνετε να μιλάει σαν μαστουρωμένος ρεμπέτης (του πάει και το μουστάκι) του '60.... Εύγε....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mathites

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας – Καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στα δημοτικά θα γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις