Πνίγεται στα σκουπίδια η Κέρκυρα: Πήρε διεθνή έκταση το θέμα

Πνίγεται στα σκουπίδια η Κέρκυρα: Πήρε διεθνή έκταση το θέμα

Independent και Politico αναφέρονται στο θέμα, με μαρτυρίες τουριστών να μιλούν για βρώμα σε ακτίνα πολλών μέτρων από τα σκουπίδια

4499203
Δραματική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα και μάλιστα το θέμα έχει πάρει έκταση διεθνώς, με ξένα μέσα να κάνουν εκτενή αναφορά. Νέες φωτογραφίες, έκαναν την εμφάνισή τους από τα βόρεια του νησιού, με τους κάδους να είναι πλέον άφαντοι από τη μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών και τη μυρωδιά να είναι απερίγραπτη. Σχετικά άρθρα δημοσίευσε ο βρετανικός Independent αλλά και το Politico, τονίζοντας ότι ξεκινά η περίοδος που η Κέρκυρα δέχεται τον περισσότερο κόσμο για το καλοκαίρι.

Τι λέει ο Independent

Στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα με τα σκουπίδια αναφέρεται άρθρο της βρετανικής Independent, η οποία αναφέρει πως πολλοί Βρετανοί τουρίστες στο νησί παρακολουθούν «με ανησυχία καθώς σχηματίζονται βουνά σκουπιδιών στα resorts και στο εσωτερικό» του νησιού. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η κρίση έχει τις ρίζες της σε μια νομική διαμάχη αναφορικά με τον ΧΥΤΑ στο μικρό χωριό Τεμπλόνι στη μέση του νησιού. Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου εμπόδισαν την πρόσβαση στα απορριμματοφόρα γέμισε ο ΧΥΤΑ. Βρέθηκε νέος χώρος, κοντά στη Λευκίμμη, όμως και εκεί οι κάτοικοι εμπόδισαν την πρόσβαση». O Independent αναφέρει τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των ΜΑΤ, σημειώνοντας πως «ως αποτέλεσμα, υπάρχει σταθερή συσσώρευση σκουπιδιών. Στο χωριό Σιδάρι, ένα από τα αγαπημένα των τουριστών, τα σκουπίδια στους δρόμους περιμένουν μαζευτούν εδώ και δυο μήνες. Κάποια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πως τα σκουπίδια ‘δεν υπονομεύουν μόνο την εικόνα του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας’».

4499201


Σύμφωνα με το άρθρο, ένας Βρετανός επισκέπτης στην Κέρκυρα, ο Barry Pollard, δήλωσε: «Η βρώμα έφτανε σε ακτίνα 10 μέτρων από τους κάδους».

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή διαχείριση των αποβλήτων. Την εποχή εκείνη, οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούσαν τον χώρο υγειονομικής ταφής Τεμπλόνι, ο οποίος λειτουργούσε κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι κορυφαίοι μήνες για τον τουρισμό στην Κέρκυρα και το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει λυθεί - τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι - λίγο εν καιρώ, αναφέρει ο Independent.

Και το Politico για την Κέρκυρα

Κλείσιμο
Κεντρικό θέμα στο Politico είναι η Κέρκυρα και ειδικότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα με τα συσσωρευμένα σκουπίδια που δημιουργούν χάος στους δρόμους του νησιού. Το θέμα ξεκίνησε από την τοπική κοινότητα ενώ πλέον έχει φτάσει μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως το ελληνικό νησί προσελκύει τουρίστες από όλες τις χώρες ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τα μαγευτικά νερά του, τη γραφικότητα και το χαρακτήρά του. Αυτή τη στιγμή όμως η εικόνα που περιγράφουν όσοι το επισκέπτονται προκαλεί μόνο θλίψη. Οι ποσότητες σκουπιδιών που κατακλύζουν τους δρόμους καταστρέφουν την ομορφιά της Κέρκυρας και αποτελούν απειλούν έντονα την υγεία των πολιτών.

4499196
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης