Δικαστές σε Κοντονή: Εμείς σ΄ τα λέγαμε για τη διαμεσολάβηση, αλλά έκανες πως δεν ακούς, τώρα άλλαξε το νόμο

kontonis

Mετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικό το πλέγμα των διατάξεων για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση πρέπει να καταργηθούν οι διατάξεις του εν λόγω νόμου

Εμείς του τα λέγαμε του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για το θέμα της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, αλλά εκείνος αρνιόταν τον διάλογο και σφύριζε αδιάφορα, λέει στην ουσία η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αλλά τώρα, προσθέτει η Ένωση, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικό το πλέγμα των διατάξεων για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, πρέπει να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου 4512/2018.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό.

Η ΕΔΕ επισημαίνει ότι «η χθεσινή απόφαση της γνωμοδοτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση».

Παράλληλα, αναφέρει ότι είχε επισημάνει έγκαιρα τον προβληματικό χαρακτήρα των διατάξεων με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και αρθρογραφία και ως μορφή διαμαρτυρίας διακόπηκαν για δύο ώρες οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας.

Παρ΄ όλα αυτά, συνεχίζει η ΕΔΕ, «το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε τον διάλογο, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή και αγνόησε άλλη μια φορά τη θέση δικαστών, δικηγόρων και επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για τον κίνδυνο φαλκίδευσης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη».

Τώρα, υπογραμμίζει η ΄Ενωση «το αίτημα για άμεση κατάργηση όλου του πλέγματος των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων προβάλλει πλέον ως καθήκον συμμόρφωσης στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Η ΕΔΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Εμπεριστατωμένη μελέτη της Ένωσης για προώθηση της δικαστικής μεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και χωρίς κόστος για τον πολίτη είναι και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου».

Πάντως, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας τις δεσμεύσεις των δανειστών μας, προσανατολίζεται στο να μειώσει το κόστος της διαμεσολάβησης για τους πολίτες.

Τέλος, δικαστές και δικηγόροι τάσσονται υπερ της μη εφαρμογής της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης από 1η Οκτωβρίου όπως έχει προγραμματιστεί, πλην του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

eleana

ΤΟ ARBITRATION ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΕΣ ΕΞΩ. ΣΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟΦΟΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ... ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...

Δικηγόρος

Η διαμεσολάβηση αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία να τα κονομήσουν χοντρά οι ελάχιστοι κυρίως δικηγόροι που είχαν να στάξουν τα χιλιάδες φράγκα ώστε να παρακολουθήσουν τα απαραίτητα σεμινάρια και συναφή και να ''βαφτιστούνε'' τάχαμου σε διαμεσολαβητές. Συνήθως πρόκειται για δικηγόρους χωρίς δουλειά ή με ελάχιστη επαγγελματική ύλη και εμπειρία και είναι σε αυτούς, που με την υποχρέωση της διαμεσολάβησης θα εξαναγκαστούν άλλοι, ικανότατοι και ίσως απίστευτα εμπειρότεροι δικηγόροι και πελάτες τους, να τους τα στάξουν και να περάσουν εξαναγκαστικά από αυτούς για να έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή δηλαδή οι ελάχιστοι, νέοι συνήθως και επαγγελματικά άπειροι δικηγόροι που τα έσταξαν για να γίνουν διαμεσολαβητές τρίβουν τα χεράκια τους και περιμένουν πως και πως την εφαρμογή του Νόμου για να πλουτίσουν, χωρίς φυσικά να έχουν απολύτως καμία ικανότητα παραπάνω από τους συναδέλφους τους που προανέφερα και που θα εξαναγκαστούν να πάνε σε αυτούς για να έχουν το δικαίωμα να πάνε μετά στη Δικαιοσύνη. Η τύχη της διαμεσολάβησης θα έχει και την τύχη της υποχρεωτικής προδικαστικής απόπειρας επίλυσης διαφοράς που αφορούσε το Πολυμελές και καταργήθηκε διότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Απλώς το πρόβλημα εδώ είναι ότι αν καταργηθεί η διαμεσολάβηση ποιά θα είναι η τύχη αυτών των χιλιάδων φράγκων που έσταξαν οι δικηγόροι που ''βαφτίστηκαν'' ως διαμεσολαβητές;

Γιαννης κερνα

και Γιάννης πίνει. Το ότι η "ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη" έχει γίνει Γολγοθάς πολλών ετών γιατί πρέπει να σέρνονται όλοι μέσω των Δικαστηρίων, υπερ του αδικούντος και εις βάρος του αδικημένου ο οποίος δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, δεν το βλέπουν οι κ.κ. Δικαστές; Φυσικά "η δικαστική μεσολάβηση... είναι πάντα στο τραπέζι του διαλόγου" - δηλαδή ναι στη διαμεσολάβηση αλλά μόνο μέσω Δικαστή, με εξτρά αμοιβή βεβαίως βεβαίως. Οι άλλες χώρες που έχουν ξεφρακάρει τα δικαστήρια τους με την Εξωδικαστική Διαμεσολάβηση - νόμος και στην Ελλάδα παρεμπιπτόντος, από το 2010 - είναι όπως πάντα οι οπισθοδρομικές. Και οι δικηγορίσκοι από δίπλα μη χάσουν τις χρεώσεις τους.

Νάνος

Κανείς, και σε καμία δημοκρατία, δεν είναι ξέφρενα και αχαλίνωτα "ανεξάρτητος". Το δικαστικό σώμα θα πρέπει να μάθει την θέση του, να σέβεται τους κανόνες μιας δημοκρατίας, να λειτουργεί δίκαια, υπεύθυνα και αμερόληπτα, να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας, και να ακούει και αξιολογεί επιχειρήματα με αμερόληπτο τρόπο. Επίσης, το δικαστικό σώμα θα πρέπει να σταματήσει την θεοποίηση της ΕΛΑΣ, και να κρίνει το έργο της αντικειμενικά, με βάση τα σύγχρονα στάνταρτ. Οι πολίτες είναι το πυρήνα του κράτος, και όχι οι δικαστικοί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

exodos_pasxa

Δείτε πού έχει κίνηση - Στις εθνικές οδούς η τροχαία εφαρμόζει μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων με συχνούς ελέγχους, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για τη διευκόλυνση όσων έχουν προορισμό τα νησιά