Κέρκυρα: «Οχυρό» ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης - Συγκεντρώσεις, ένταση και προσαγωγές

Κέρκυρα: «Οχυρό» ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης - Συγκεντρώσεις, ένταση και προσαγωγές

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει  κάθε πρόσβαση - «Δεν στείλαμε εμείς τα ΜΑΤ», λέει ο δήμαρχος του νησιού - Δύο προσαγωγές και ένας τραυματίας στα επεισόδια το μεσημέρι

kerkyra_leukimmi_arthro
Σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε πρόσβαση, βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, έπειτα μετά την ένταση που επικράτησε το πρωί ανάμεσα σε διαδηλώτες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές.

Μετά τις πρωινές συγκεντρώσεις, οι κάτοικοι κάλεσαν σε νέα κινητοποίηση στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ.  Ωστόσο η προσέλευση ήταν μικρή, καθώς επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Στο νησί βρίσκονται από τα ξημερώματα δεκατρείς διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρή δύναμη από ομάδες ΟΠΚΕ, καθώς και πολυπληθής αστυνομική δύναμη του νησιού, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις, προκειμένου να αποτραπεί νέα ένταση.  

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας διαμαρτύρονται για τη μεταφορά και εναπόθεση των δεματοποιήμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.

MAT στη λευκίμμη




Κλείσιμο


Δήμαρχος Κέρκυρας: Δεν ζήτησα εγώ τα ΜΑΤ

Για το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει εξηγήσεις ο Κώστας Νικολούζος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για έγγραφο του Μαΐου που “αφορούσε την υλοποίηση των προαπαιτουμένων προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης”

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσίευμα τηλεοπτικού σταθμού, ότι εκείνος ζήτησε τα ΜΑΤ από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο δήμαρχος Κέρκυρας δήλωσε τα εξής:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού START, στο οποίο αναφέρεται ότι ζήτησα τη συνδρομή των ΜΑΤ για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να ενημερώσω για τα εξής:
Το επίμαχο έγγραφο, με ημερομηνία 6.5.2018, απεστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με παράλληλη κοινοποίηση σε συναρμόδια Υπουργεία και αφορούσε την υλοποίηση των προαπαιτουμένων προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης (έργα ηλεκτροδότησης, οδοποιίας και υδροδότησης). Δεδομένου πως είχαν προηγηθεί επεισόδια και εγκληματικές ενέργειες (όπως ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΥ από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες) και προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των συνεργείων, ζήτησα εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή. Όπως καταλαβαίνει καθένας, το αίτημα αυτό δεν αποτελεί πρόσκληση των δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, αποτελεί αυτή τη στιγμή μονόδρομο για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της κατάστασης κινδύνου στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα. Όπως έχουμε, επίσης, επανειλημμένα δηλώσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Λευκίμμη απαιτεί κοινωνική συναίνεση και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η αδιαλλαξία, όμως, ενός μέρους των κατοίκων όπως εκφράζεται από συλλογικότητες της περιοχής έχουν οδηγήσει αυτές τις προσπάθειες σε αδιέξοδο.
Δεν καλέσαμε και δεν επιθυμούμε την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα. Άλλωστε, η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Τέλος, έστω και τώρα, στην ύστατη στιγμή, καλούμε τους κατοίκους της Λευκίμμης σε διάλογο προκειμένου να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ και να απαλλαγεί η Κέρκυρα από τον εφιάλτη των απορριμμάτων».

4492927
4492929
4492926
4492925_2

4492582
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης