Πάτρα: 200 “ειρηνοποιοί” επιστήμονες εξέπεμψαν SOS για το περιβάλλον

8

Με τη φαντασμαγορική μουσική εκδήλωση «The Peacemakers” (Οι ειρηνοποιοί), μήνυμα ειρήνης και παγκόσμιας συμφιλίωσης, άνοιξε τον κύκλο των εργασιών του το διεθνές συνέδριο «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές Ρίζες της Οικολογικής Ηθικής»

Το  αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου  του Πανεπιστημίου Πατρών πλημύρισε από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και κυρίως από ενεργούς πολίτες, επιτυγχάνοντας τη ζεύξη της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο.

Η τελετή έναρξης άρχισε με την εισήγηση του προέδρου του συνεδρίου ομότιμου Καθηγητή Στέφανου Παϊπέτη. Ο Καθηγητής Παϊπέτης επεσήμανε ότι το παρόν συνέδριο, είναι το 2ο που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και αναφέρθηκε στη δομή αλλά και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου. Ο ίδιος μεταξύ άλλων είπε, ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης, αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος: «Ακόμη και οι ηγέτες ισχυρών κρατών αρνούνται την ύπαρξή του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος και εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Σε αυτό το συνέδριο μετέχουν 200 διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των ανθρωπογενών βλαπτικών επιδράσεων στον πλανήτη. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του κας Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παϊπέτης. Παράλληλα τόνισε ότι θα κατατεθούν εργασίες που εξετάζουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικού προβλήματος και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχές του τονίζοντας, την σημαντικότητα του συνεδρίου. Επεσήμανε και ο ίδιος, το πόσο σημαντικό είναι για την πόλη το συνέδριο και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του.

Ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τους ουσιαστικούς κινδύνους που προέρχονται από την ανθρωπογενή ρύπανση του περιβάλλοντος και τόνισε την αναγκαιότητα λήψεων μέτρων. «Eπιβάλλεται», είπε, «όχι μόνον η αλλαγή κεντρικής πολιτικής αλλά και η δημιουργία στρατηγικής και εφαρμογής της σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σ΄ αυτή την κατεύθυνση έχει στραφεί και εργάζεται η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας».Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδιαιτέρως του Γραφείου Πληροφόρησης της Δυτικής Ευρώπης κ. Δημήτρης Φατούρος, μίλησε για τις σημερινές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν μαζί με την ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, τις πολεμικές συγκρούσεις τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και την ανεργία, στις οποίες όμως, όπως είπε, μπορούμε να αντιδιαστείλουμε με θετικά σημεία αντιπαραβάλλοντας από το 1945 που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ με το σήμερα. «Σήμερα έχουμε καλλίτερη υγεία, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, η νέα γενιά γνωρίζει γλώσσες, ταξιδεύει, ανήκουμε στην Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά μας λείπει το μέτρο που οδηγούσε πολυεπίπεδα τη ζωή στο αρχαιοελληνικό κόσμο. Στη αγνόηση του “μέτρον άριστον” εδράζεται η παντός είδους ανισορροπία και βεβαίως και η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φατούρος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Μνημείου των Αθανάτων ο κ. Μ Χαβάτζιας οποίος προσέφερε ως δωρεά την μουσική εκδήλωση στο όνομα της εκεχειρίας για την οποία αγωνίζεται, όπως είπε 20 χρόνια και αυτό συνδέεται με το Ολυμπιακό Ιδεώδες για το οποίο αγωνίζεται και η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου κα Κατερίνα Παναγοπούλου. «Προς τούτο θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για την διάδοση του Ιδεώδους της εκεχειρίας», τόνισε ο ίδιος.

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε, ότι η φιλοσοφία και η επιστήμη που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, παρέχουν τις βιώσιμες απαντήσεις και λύσεις που χρειάζεται ο σύγχρονος κόσμος. «Αυτό ήταν και το πνεύμα του πρώτου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου, “η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος” που συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Αύγουστο του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και το φετινό συνέδριό μας. Το 1ο συνέδριο απέδωσε έναν πολύτιμο τόμο πρακτικών 860 σελίδων, που έχει, ήδη, διανεμηθεί δωρεάν, σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, θα αποσταλεί και σε όλους εσάς που εγγραφήκατε σύνεδροι. Όπως, δωρεάν θα λάβετε και τα πρακτικά του φετινού συνεδρίου. Γιατί, η Ελληνική Οικουμενική Παιδεία και όσα γέννησε, ανήκουν σε όλους, πέρα από οικονομική δυνατότητα. Είμαστε εναντίον των κλειστών “ιερατείων” της γνώσης. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε τι, που μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο της γνώσης τους. Στον ανοικτό κόσμο που γεννιέται, χρειαζόμαστε ανοικτά μυαλά, ανοικτές αντιλήψεις και ενότητα όλων των δυνάμεων. Αυτός είναι ο λόγος που πασχίζουμε για να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία Ακαδημαϊκών, ενεργών Πολιτών και Θεσμών» είπε στην ομιλία της η κα Παναγοπούλου.

Τέλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τονίζοντας ότι «στη δύσκολη αυτή συγκυρία αναζητούμε λύσεις για τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου και όχι μόνο, μέσα από τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού μας. Ενός πολιτισμού που αποτελεί διαχρονική πηγή ιδεών, ικανών να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τους μεγαλύτερους κινδύνους αξιοποιώντας την ελληνική σοφία. Αυτή ακριβώς τη σοφία θέλει να αξιοποιήσει το Συνέδριο όχι μόνο προς όφελος της χώρας μας, αλλά προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει».

Μετά τον χαιρετισμό της πρυτάνεως αναγγέλθηκε η έναρξη της μουσικής εκδήλωσης από τη δημοσιογράφο κα Έμη Λιβανίου -Ζησιοπούλου.

7


6


1

Η “Καλλιπάτειρα” Κατερίνα Παναγοπούλου με τον πρόεδρο του συνεδρίου Καθηγητή Στέφανο Παϊπέτη

2

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Δημήτρης Φατούρος

3

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

4

Ο πρόεδρος του Μνημείου των Αθανάτων Μάκης Χαβάτζιας

5

Ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΛΥΣΗ

Η λύση είναι μια όσο και να μην συμφέρει αυτούς που έχουν φουσκωμένους λογαριασμούς και έχουν καλομάθει στην καλοπέραση και στην αλόγιστη υπερκατανάλωση λόγο της οικονομικής τους άνεσης. Βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο για όλους αυτούς να ξεχάσουν τις ανέσεις που είχαν, όπως και μερικοί να ξεχάσουν για παράδειγμα τις πανάκριβες συλλογές αυτοκινήτων τους και να γίνουν ισοι με όλους, διότι η λύση αυτή καταργεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την όποια μορφή χρήματος ηλεκτρονική η φυσική απο ολόκληρο τον πλανήτη και λέγεται πολιτισμός τύπου 1 απο την κλίμακα Καρντάσεφ η αλλιώς Venus Project-Resource Based Economy-Οικονομία βασιζόμενη σε πόρους. Ο Δημιουργός της: Jacque Fresco απεβίωσε πρόσφατα και αφου ξεπέρασε τα 100 του χρόνια. Πρόλαβε όμως το 2016 να βραβευτεί απο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τον σχεδιασμό και την ιδέα του! Το βίντεο της βράβευσης απο τον ΟΗΕ θα το βρείτε στο youtube ετσι: (NOVUS Summit at United Nations presents Jacque Fresco award for city design.) Ισως το Ντουμπάι και η Αστανά του Καζακστάν να εμπνεύστηκαν απο τις ιδέες του Jacque Fresco αλλά η πλήρης υλοποίηση του project που καταργεί το χρήμα παγκοσμίως να καθυστερεί για τους λόγους οτι πολλοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την καλοπέραση και την οικονομική τους άνεση που τους προσφέρει ηδη οτι θελήσουν να το έχουν. Δεν σκέφτονται όμως το μέλλον των απογόνων τους που έτσι που πάνε τα πράγματα, φαίνετε οτι δεν έχουν μέλλον. Για να μην σας κουράζω όμως πολύ με δικά μου λόγια θα αφήσω να σας τα εξηγήσει ο ίδιος ο Jacque Fresco στο 48λεπτο video που περιλαμβάνει μετάφραση σε όλες τις γλώσσες και θα το βρείτε στο youtube έτσι: Paradise or Oblivion. Και στο δεύτερο 1 ώρας και 37 λεπτών, επίσης μεταφρασμένο video που θα το βρείτε στο youtube έτσι: The Choice is Ours (2016) Official Full Version

;

Γραφικοί κρατικοδίαιτοι πλούσιοι αριστεριστές που υμνούν τον γκάντι και ενδιαφέρονται και καλά... για το περιβάλλον. Αν ρωτήσετε κάποιον από αυτούς αν κάνει ανακύκλωση θα σας πει τι είναι αυτό! Ας μην μιλήσω για το τι γίνεται στα πανεπιστήμια όλοι το ξέρουν.

ε πσιτ

Έλληνες ακαδημαικοί, να πείσετε πρώτα τους νεοέλληνες περί σεβασμού στην φύση και το περιβάλλον και μετά πείθετε και τα δις αμόρφωτων και ψυχοπαθών πολιτών αυτού του πλανήτη και αν τα καταφέρετε να χ..ε

ΓΙΩΡΓΗΣ

Υπηρχε,υπαρχει και θα υπαρχει κλιματικη αλλαγη και χωρις την ανθρωπινη δραστηριοτητα και χωρις καν την ανθρωπινη παρουσια στον πλανητη και δεν μπορει μονο ο Θεος να την αποτρεψει. Το να επιδιωκουν να αφαιρεσουν απο την κυριαρχια των ανθρωπων τη γη, και να την αφησουν στην κυριαρχια της αγριας φυσης, ανεκμεταλλευτη, σε μια κατασταση που μοιαζει με τις καταρες που προφητευαν οι αγιοι της Γραφης, και που αντιστρατευεται τη θεικη προσταγη'': κατακυριευσατε τα παντα επι της Γης'' ειναι τουλαχιστον υποπτη καθως την επιδοκιμαζουν και οι ανθρωποι της Εκκλησιας, αν ειναι δυνατον! Αλλα και πιο καθαρα:Χρηματοδοτουνται ισως ολοι αυτοι, για να βρισκουν σε ολο τον κοσμο τις εν δυναμει αξιοποιησιμες πλουτοπαραγωγικες περιοχες, να τις αναγορευουν με αστεια επιχειρηματα,ως μη αξιοποιησιμες, εως οτου ερθει οπως πιστευουν το ''μεγαλο αφεντικο'' ,να του τις προσφερουν και να τις εκμεταλλευτει,για το οποιο εργαζονται και δινουν και την ψυχη τους, επιστημονες και ...ιερωμενοι!!

@

Τι απαγγέλεστε κύριε και χαλιέστε τόσο με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη ευθύνη? Εργοστασιάρχης?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavroglou_8

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι τροπολογίες του για το νέο σύστημα του διορισμού των εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008

danellis_nai

Δύο άτομα που κινούνταν κοντά στο σπίτι του βουλευτή, θεωρήθηκαν ύποπτα και ελέγχθηκαν από αστυνομικούς, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο - Δεν βρέθηκε και κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός, έπειτα από την έρευνα ανδρών του ΤΕΕΜ στο σημείο

22