Πάτρα: 200 “ειρηνοποιοί” επιστήμονες εξέπεμψαν SOS για το περιβάλλον

Πάτρα: 200 “ειρηνοποιοί” επιστήμονες εξέπεμψαν SOS για το περιβάλλον

Με τη φαντασμαγορική μουσική εκδήλωση «The Peacemakers” (Οι ειρηνοποιοί), μήνυμα ειρήνης και παγκόσμιας συμφιλίωσης, άνοιξε τον κύκλο των εργασιών του το διεθνές συνέδριο «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές Ρίζες της Οικολογικής Ηθικής»

8
Το  αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου  του Πανεπιστημίου Πατρών πλημύρισε από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και κυρίως από ενεργούς πολίτες, επιτυγχάνοντας τη ζεύξη της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο.

Η τελετή έναρξης άρχισε με την εισήγηση του προέδρου του συνεδρίου ομότιμου Καθηγητή Στέφανου Παϊπέτη. Ο Καθηγητής Παϊπέτης επεσήμανε ότι το παρόν συνέδριο, είναι το 2ο που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και αναφέρθηκε στη δομή αλλά και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου. Ο ίδιος μεταξύ άλλων είπε, ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης, αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος: «Ακόμη και οι ηγέτες ισχυρών κρατών αρνούνται την ύπαρξή του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος και εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Σε αυτό το συνέδριο μετέχουν 200 διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των ανθρωπογενών βλαπτικών επιδράσεων στον πλανήτη. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του κας Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παϊπέτης. Παράλληλα τόνισε ότι θα κατατεθούν εργασίες που εξετάζουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικού προβλήματος και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχές του τονίζοντας, την σημαντικότητα του συνεδρίου. Επεσήμανε και ο ίδιος, το πόσο σημαντικό είναι για την πόλη το συνέδριο και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του.

Ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τους ουσιαστικούς κινδύνους που προέρχονται από την ανθρωπογενή ρύπανση του περιβάλλοντος και τόνισε την αναγκαιότητα λήψεων μέτρων. «Eπιβάλλεται», είπε, «όχι μόνον η αλλαγή κεντρικής πολιτικής αλλά και η δημιουργία στρατηγικής και εφαρμογής της σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σ΄ αυτή την κατεύθυνση έχει στραφεί και εργάζεται η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας».

VIDEO
Κλείσιμο


Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδιαιτέρως του Γραφείου Πληροφόρησης της Δυτικής Ευρώπης κ. Δημήτρης Φατούρος, μίλησε για τις σημερινές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν μαζί με την ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, τις πολεμικές συγκρούσεις τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και την ανεργία, στις οποίες όμως, όπως είπε, μπορούμε να αντιδιαστείλουμε με θετικά σημεία αντιπαραβάλλοντας από το 1945 που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ με το σήμερα. «Σήμερα έχουμε καλλίτερη υγεία, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, η νέα γενιά γνωρίζει γλώσσες, ταξιδεύει, ανήκουμε στην Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά μας λείπει το μέτρο που οδηγούσε πολυεπίπεδα τη ζωή στο αρχαιοελληνικό κόσμο. Στη αγνόηση του “μέτρον άριστον” εδράζεται η παντός είδους ανισορροπία και βεβαίως και η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φατούρος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Μνημείου των Αθανάτων ο κ. Μ Χαβάτζιας οποίος προσέφερε ως δωρεά την μουσική εκδήλωση στο όνομα της εκεχειρίας για την οποία αγωνίζεται, όπως είπε 20 χρόνια και αυτό συνδέεται με το Ολυμπιακό Ιδεώδες για το οποίο αγωνίζεται και η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου κα Κατερίνα Παναγοπούλου. «Προς τούτο θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για την διάδοση του Ιδεώδους της εκεχειρίας», τόνισε ο ίδιος.

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε, ότι η φιλοσοφία και η επιστήμη που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, παρέχουν τις βιώσιμες απαντήσεις και λύσεις που χρειάζεται ο σύγχρονος κόσμος. «Αυτό ήταν και το πνεύμα του πρώτου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου, “η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος” που συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Αύγουστο του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και το φετινό συνέδριό μας. Το 1ο συνέδριο απέδωσε έναν πολύτιμο τόμο πρακτικών 860 σελίδων, που έχει, ήδη, διανεμηθεί δωρεάν, σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, θα αποσταλεί και σε όλους εσάς που εγγραφήκατε σύνεδροι. Όπως, δωρεάν θα λάβετε και τα πρακτικά του φετινού συνεδρίου. Γιατί, η Ελληνική Οικουμενική Παιδεία και όσα γέννησε, ανήκουν σε όλους, πέρα από οικονομική δυνατότητα. Είμαστε εναντίον των κλειστών “ιερατείων” της γνώσης. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε τι, που μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο της γνώσης τους. Στον ανοικτό κόσμο που γεννιέται, χρειαζόμαστε ανοικτά μυαλά, ανοικτές αντιλήψεις και ενότητα όλων των δυνάμεων. Αυτός είναι ο λόγος που πασχίζουμε για να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία Ακαδημαϊκών, ενεργών Πολιτών και Θεσμών» είπε στην ομιλία της η κα Παναγοπούλου.

Τέλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τονίζοντας ότι «στη δύσκολη αυτή συγκυρία αναζητούμε λύσεις για τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου και όχι μόνο, μέσα από τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού μας. Ενός πολιτισμού που αποτελεί διαχρονική πηγή ιδεών, ικανών να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τους μεγαλύτερους κινδύνους αξιοποιώντας την ελληνική σοφία. Αυτή ακριβώς τη σοφία θέλει να αξιοποιήσει το Συνέδριο όχι μόνο προς όφελος της χώρας μας, αλλά προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει».

Μετά τον χαιρετισμό της πρυτάνεως αναγγέλθηκε η έναρξη της μουσικής εκδήλωσης από τη δημοσιογράφο κα Έμη Λιβανίου -Ζησιοπούλου.

7


6


1

Η “Καλλιπάτειρα” Κατερίνα Παναγοπούλου με τον πρόεδρο του συνεδρίου Καθηγητή Στέφανο Παϊπέτη

2

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Δημήτρης Φατούρος

3

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

4

Ο πρόεδρος του Μνημείου των Αθανάτων Μάκης Χαβάτζιας

5

Ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης