Βρετανός υπ. Άμυνας: Πρότυπο σταθερότητας η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο

18790062

 O Βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Mark Lancaster δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αμυντικό μετασχηματισμό της Κύπρου, λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις 

O Βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Mark Lancaster, σε δηλώσεις του στη Λευκωσία ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί πρότυπο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού έχει στόχο την ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κατά την παρουσία του Mark Lancaster στο νησί θα ανανεωθεί και το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Lancaster θα παρακαθίσει σε διμερείς συνομιλίες με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, θα μεταβεί στις Βρετανικές Βάσεις για να επιθεωρήσει τις εκεί δραστηριότητες, και ακολούθως θα συναντηθεί με μέλη του Βρετανικού Στρατού, καθώς και μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

Προστίθεται ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρίσκεται η υπογραφή ανανέωσης του προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας (BDCP) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας και θεμάτων ασφάλειας των δύο χωρών, περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές δραστηριότητες στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, αντιμετώπιση κρίσεων, ασφάλεια των υδάτων καθώς και μεθόδους αναζήτησης και διάσωσης παράνομων μεταναστών.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο υπουργοί επαναβεβαιώσουν της δέσμευσή τους ως προς την ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφερόμενοι σε κοινές προκλήσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δείξει τη στήριξή της ως προς τη χρήση των Βρετανικών Στρατιωτικών Βάσεων για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ μέλη του Βρετανικού Στρατού που βρίσκονται στις Βάσεις έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την Κύπρο σε θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Δηλώνει παράλληλα εντυπωσιασμένος από τον αμυντικό μετασχηματισμό της Κύπρου, λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αεροπορία, την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και κρούσματα συγκρούσεων και παράνομης μετανάστευσης.

Ο Βρετανός Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαιώνει παράλληλα τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη για την άνευ όρων δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια, λέγοντας ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ΕΕ, ακόμη και μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και σε θέματα επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seis

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε  15 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 2 χιλιόμετρα

Matsios

«Ποτέ δεν περίμενα να δεχτώ τέτοιο bullyίng από έναν αριστερό πρωθυπουργό, τον οποίο είχα  ψηφίσει» ανέφερε ο Θωμάς Μάτσιος που έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ

19
simaia_main

Εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων - Κουκουλοφόροι σπάνε, καίνε και καταστρέφουν - Βροχή από μολότοφ - Χημικά και ρίψεις νερού από «αύρα» για να σβήσουν οι φωτιές μέσα στο Πολυτεχνείο από την αστυνομία - Επεισόδια και στη Λ.Αλεξάνδρας με έναν τραυματία και οκτώ προσαγωγές

111
aoz11

«Συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων