Βρετανός υπ. Άμυνας: Πρότυπο σταθερότητας η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο

18790062

 O Βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Mark Lancaster δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αμυντικό μετασχηματισμό της Κύπρου, λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις 

O Βρετανός υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Mark Lancaster, σε δηλώσεις του στη Λευκωσία ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί πρότυπο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού έχει στόχο την ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κατά την παρουσία του Mark Lancaster στο νησί θα ανανεωθεί και το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Lancaster θα παρακαθίσει σε διμερείς συνομιλίες με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, θα μεταβεί στις Βρετανικές Βάσεις για να επιθεωρήσει τις εκεί δραστηριότητες, και ακολούθως θα συναντηθεί με μέλη του Βρετανικού Στρατού, καθώς και μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

Προστίθεται ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρίσκεται η υπογραφή ανανέωσης του προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας (BDCP) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας και θεμάτων ασφάλειας των δύο χωρών, περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές δραστηριότητες στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, αντιμετώπιση κρίσεων, ασφάλεια των υδάτων καθώς και μεθόδους αναζήτησης και διάσωσης παράνομων μεταναστών.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο υπουργοί επαναβεβαιώσουν της δέσμευσή τους ως προς την ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφερόμενοι σε κοινές προκλήσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δείξει τη στήριξή της ως προς τη χρήση των Βρετανικών Στρατιωτικών Βάσεων για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ μέλη του Βρετανικού Στρατού που βρίσκονται στις Βάσεις έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την Κύπρο σε θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Δηλώνει παράλληλα εντυπωσιασμένος από τον αμυντικό μετασχηματισμό της Κύπρου, λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αεροπορία, την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και κρούσματα συγκρούσεων και παράνομης μετανάστευσης.

Ο Βρετανός Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαιώνει παράλληλα τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη για την άνευ όρων δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια, λέγοντας ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ΕΕ, ακόμη και μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και σε θέματα επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

polakis1

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά 100.000 ευρώ από τον αν. Υπουργό Υγείας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της Ομοσπονδίας ζητούν 10.000 ευρώ το καθένα – 0 κ. Πολάκης είχε αποκαλέσει «τσόλια» τους εκπροσώπους των εργαζομένων

ktiria_main01

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Μακρυγιάννη - Τα ξενοδοχεία-«μαμούθ», ωστόσο, ανησυχούν τους περίοικους, που μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, προκειμένου να σταματήσουν την «εγκληματική δόμηση» της περιοχής και να προστατέψουν την θέα της Ακρόπολης

rouv11

Η αναρχική συλλογικότητα αναφέρει πως προχώρησε σε αυτή την παρέμβαση ως ένδειξη αλληλεγγύης «στους Βραζιλιάνους αγωνιζόμενους, στην κοινωνική βάση που δέχεται επιθέσεις, και στον αγωνιστή Cesare Battisti»

GAVROGLOU-768x512

Ενημέρωση ζητά η Νίκη Κεραμέως από τον υπουργό Παιδείας - Η τομεάρχης της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών για την απόφαση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών από την Κοινωνιολογία»