Προσφυγή Μαντούβαλου στο ΣτΕ κατά της ποινής προσωρινής παύσης που του επιβλήθηκε

Προσφυγή Μαντούβαλου στο ΣτΕ κατά της ποινής προσωρινής παύσης που του επιβλήθηκε

Ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αόριστη η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου

madouvalos
Να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών που του έχει επιβληθεί, ζητεί ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως είναι γνωστό, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο οριστικοποίησε την απόφαση της Ολομέλειας των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που είχε επιβάλλει την ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών, καθώς κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Δεοντολογίας, κ.λπ., έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας την δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσας του.
Ο κ. Μαντούβαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αόριστη η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.
Η αίτησή του θα συζητηθεί στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 29 Νοεμβρίου 2018, με εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Ποταμιά.
Ο πρώην βουλευτής υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη πειθαρχική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η ποινή είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το αδίκημα και αποτελεί σε βάρος του ιδιαίτερα επαχθές μέτρο, ενώ θα επιφέρει απώλεια μεγάλου αριθμού πελατών του.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή έχει γενική, αόριστη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ την ίδια στιγμή έχει επέλθει παραγραφή των παραπτωμάτων λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεσή τους.
Ακόμη, αποποιείται όσα υποστηρίζει η πελάτισσά του, δηλαδή ότι της είπε περί διασυνδέσεων του μέσα στο δικαστικό σώμα, που μπορούν να επιτύχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα για εκείνην, ότι η απόφασή της θα εκδοθεί μέσα σε 20 ημέρες, κ.λπ., ενώ υποστηρίζει ότι το ύψος της αμοιβής που του καταβλήθηκε (55.000 ευρώ) ήταν απολύτως δικαιολογημένο λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.
Δεν παραλείπει να επισημάνει ότι έχει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και το δικηγορικό του γραφείο, αλλά έχει και οικογενειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η 6μήνη αποχή από τα δικηγορικά του καθήκοντα να συνιστά δυσβάστακτο μέτρο σε βάρος του και μάλιστα τη στιγμή που η δικηγορία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός του.

Κλείσιμο
Γιατί του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων στο οποίο προήδρευσε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη -λόγω κωλύματος του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα- με την υπ΄ αριθμ. 9/2018 απόφασή του έκρινε ότι οι ενέργειες του κ. Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίησης της ιδιότητάς του για ιδιοτελείς σκοπούς, κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας των δικηγόρων.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, το Σεπτέμβριο του 2010 χήρα, μετά το θάνατο του συζύγου της, επισκέφθηκε τον κ. Μαντούβαλο για κληρονομική υπόθεσή της. Ο πρώην βουλευτής, χωρίς να δει το φάκελο της υπόθεσης την διαβεβαίωσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεσή της, ανατρέποντας την μέχρι τότε αρνητική έκβασή της. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε τον τρόπο και τις διασυνδέσεις να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 20 ημερών.
Ως αμοιβή ζήτησε 60.000 ευρώ. Η χήρα άρχισε να αναζητά το ποσό αυτό, καθώς δεν το είχε. Ο κ. Μαντούβαλος την πίεζε τηλεφωνικά να του καταβάλει το ποσό, καθώς έχει συνεννοηθεί με τους ανθρώπους του. Η χήρα πούλησε ένα ακίνητο που είχε έναντι του ποσού των 60.000 ευρώ και σταδιακά έδωσε στον κ. Μαντούβαλο, το ποσό των 55.000 ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά, επί δύο και πλέον χρόνια, ο κ. Μαντούβαλος δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για την υπόθεσή αυτή, ούτε ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης από την συνάδελφό του που αρχικά της είχε ανατεθεί και χειριζόταν την υπόθεση της χήρας. Μάλιστα, όταν η χήρα ρωτούσε για την πορεία της υπόθεσής της ο κ. Μαντουβαλος της ανέφερε, εν γνώσει του ψευδώς, ανύπαρκτη δικάσιμο για την εκδίκαση ανύπαρκου δικογράφου, ενώ στις ερωτήσεις για την πορεία της υπόθεσής της, ο τέως βουλευτής, απαντούσε ότι έπαιρνε αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκή σύνθεση του δικαστηρίου,
Τους πρώτους μήνες του 2013 η χήρα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο γραφείο του μαζί με την αδελφή της και αξίωσε την επιστροφή του ποσού που του είχε καταβάλει ως αμοιβή.
Μετά από 4 χρόνια από την ανάθεση της υπόθεσής της στον κ. Μαντουβαλο η χήρα κατέφυγε στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.
Μετά από αυτό, ο πρώην βουλευτής επέστρεψε διαδοχικά το ποσό των 32.000 ευρώ από τα 55.000 ευρώ που είχε εισπράξει. Μάλιστα, από τις 32.000 ευρώ, οι 12.000 ευρώ επιστράφηκαν πριν την εκδίκασης της σε βάρος του πειθαρχικής αγωγής.
Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο κ. Μαντούβαλος, παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσό των 55.000 ευρώ και ότι πρέπει να το επιστρέψει όλο , αλλά για το απομένων πόσο των 23.000 ευρώ που όφειλε, δήλωσε οικονομική αδυναμία επιστροφής του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης