Κύπρος: Συμφωνία στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες σημαίνει λύση του Κυπριακού

Κύπρος: Συμφωνία στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες σημαίνει λύση του Κυπριακού

 Ο  Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει για πρώτη φορά στην έκθεσή του τη δήλωση από τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον επιδιωκώμενο στόχο της λύσης

xristodoulidis_18
Εάν επιτευχθεί συμφωνία στα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, η Λευκωσία θεωρεί ότι φθάνουμε σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να ανατραπεί το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε ως φιλοξενούμενος σε εκδήλωση με τίτλο: «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;” του ανεξάρτητου μη Κυβερνητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού OXygono. Ερωτηθείς κατά πόσον εάν υπάρξει επόμενο βήμα στο Κυπριακό αυτό θα έχει μορφή μιας διεθνούς διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε «ελπίζουμε να είναι μια τελική διάσκεψη και να είναι τελική γιατί θα οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σημειώνοντας ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή του να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της αποστολής ειδικού απεσταλμένου, είπε ότι στόχος είναι μέσα από αυτή την αποστολή που θα γίνει να διαφανεί εάν υπάρχουν προοπτικές να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει για πρώτη φορά στην έκθεσή του τη δήλωση από τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον επιδιωκώμενο στόχο της λύσης.

Ερωτηθείς κατά πόσον το επόμενο βήμα θα τοποθετηθεί το Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «η δική μας θέση είναι το συντομότερο δυνατόν».

Κλείσιμο
Σε σχέση με το ρόλο της ΕΕ στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εάν υπάρχει ένας λόγος που στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία υπήρξε σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις ήταν η εμπλοκή της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που συμφωνήθηκε το 1977 περιέχει αρκετά σημεία που είναι ενάντια στο κοινοτικό κεκτημένο ενώ σήμερα πολλά έχουν αλλάξει όπως το δικαίωμα εγκατάστασης όπου θέλει ο καθένας στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού μέσα στην επικράτεια της Κύπρου, κάτι που δεν υπήρξε σε οποιαδήποτε προηγούμενη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού καθώς υπήρχαν περιορισμοί.

«Άρα η εμπλοκή της ΕΕ και εμείς επιθυμούμε σε μια νέα προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, είχε προστιθέμενη αξία στο να επιτευχθούν όλες αυτές οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για το σύνολο του κυπριακού λαού», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι δεν αναμένουμε να εκδηλωθεί κάποια τουρκική ενέργεια έτσι ώστε να αντιδράσουμε, λέγοντας ότι εδώ και έξι με οκτώ μήνες κινηθήκαμε σε συγκεκριμένα επίπεδα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις είτε αφορούν διεθνείς οργανισμούς, ή χώρες ή ιδιωτικές εταιρείες έτσι ώστε να αποτρέψουμε εξελίξεις που θα είναι αρνητικές.
Ερωτηθείς για την κατάθεση συντεταγμένων και για το βόρειο τμήμα της ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι ένα θέμα που συζητούμε και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά το σχεδιασμό μας και ότι οι δημόσιες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν κρίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε μια εξέλιξη στην ΕΕ που αφορά στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ όσων κρατών μελών επιθυμούν και ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στην PESCO.

Σε ερώτηση εάν αποκλείεται η σκέψη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Κύπριος Υπουργός απάντησε ότι «αυτό δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή, έχουμε συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ και τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, είναι ένα θέμα που συζητείται αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι στην ΕΕ έχει ωριμάσει η ιδέα, η ανάπτυξη των δικών της δυνατοτήτων χωρίς να σημαίνει ότι αυτές θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης