Καμία εξαίρεση και «ό,τι προβλέπει ο νόμος» για τις οφειλές των καθηγητών της Οδοντιατρικής Σχολής

tee19

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και του γ.γ. Γιώργου Αγγελόπουλου με τους προέδρους των Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΑΠΘ και της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας - «Η όποια ιδιαίτερη μεταχείριση δεν συνάδει με την αρχή της νομιμότητας και της ισονομίας», δήλωσε η πλευρά του υπουργείου

Με θέμα της συζήτησης τις ακατάβλητες οφειλές από έσοδα ελευθερίου επαγγέλματος που έχουν τα μέλη ΔΕΠ των Οδοντιατρικών Σχολών και Τμημάτων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος συναντήθηκαν σήμερα με τους προέδρους της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οδοντιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Ο υπουργός και ο γ.γ. τόνισαν την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, όπως ισχύει και για τα άλλα μέλη ΔΕΠ άλλων σχολών ως προς τα οφειλόμενα ποσά. Παράλληλα, σημείωσαν την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των Οδοντιατρικών Σχολών και Τμημάτων. Από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου τονίστηκε ότι η όποια ιδιαίτερη μεταχείριση δεν συνάδει με την αρχή της νομιμότητας και της ισονομίας.

Οι καθηγητές των Οδοντατρικών σχολών ξεκίνησαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο πολύμηνη απεργία.

Συγκεκριμένα οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν εκφράσει «την αγανάκτησή μας για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας με την οποία κατηγορεί ψευδώς τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής για άρνηση πληρωμής ατομικών οφειλών προς τις ΔΟΥ. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς με τις φορολογικές μας υποχρεώσεις έναντι του κράτους και καλούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει άμεσα την ψευδή δήλωση».

«Θυμίζουμε ότι σε κινητοποιήσεις από πέρυσι βρίσκονται οι καθηγητές της Οδοντιατρικής σχολής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετά την ενεργοποίηση ενός νόμου του 1997 που ζητά από τους καθηγητές Οδοντιατρικής το 7% επί του τζίρου των ιδιωτικών ιατρείων τους και μάλιστα αναδρομικά για την τελευταία 20ετία», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κοζυράκης επίκουρος καθηγητής και πρόεδρος μελών ΔΕΠ της Οδοντιατρικής σχολή, καταγγέλλοντας υποχρηματοδότηση της σχολής.

O Σύλλογος Μελών Δ.Ε.Π. της Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., συμπορευόμενος με τις κινητοποιήσεις των μελών Δ.Ε.Π. της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τα περασμένα Χριστούγεννα με κύρια αιτήματα:

1) Την σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για την επαρκή κάλυψη των κλινικών, εργαστηριακών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Οδοντιατρικής

2) Την προκήρυξη νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. για την αναπλήρωση της δραματικής μείωσης του Διδακτικού προσωπικού τα τελευταία 7 χρόνια στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ.,

3) Την κατάθεση νομοθετικής Τροπολογίας για ρύθμιση με Περαίωση στο 20% των “οφειλών” και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (όπως προβλεπόταν στο προσχέδιο του νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης,


4) Εφαρμογή σε κάθε περίπτωση της παραγραφής των "οφειλών" προηγούμενων ετών, πέρα της πενταετίας σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά το εισόδημα.

Μεταξύ των αιτημάτων των καθηγητών είναι: Κρατική χρηματοδότηση για την επαρκή κάλυψη των κλινικών, εργαστηριακών και ερευνητικών αναγκών του τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ.

Προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ για την αναπλήρωση της δραματικής μείωσης του διδακτικού προσωπικού τα τελευταία επτά χρόνια στο Τμήμα Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ.

Κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας για ρύθμιση με περαίωση στο 20% «των οφειλών» και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (όπως προβλεπόταν στο προσχέδιο του νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις», και ειδικότερα στο άρθρο 76), όπως ισχύει για τους συναδέλφους Καθηγητές που συμμετέχουν σε εταιρείες (σύμφωνα με το άρθρο 27 Παρ.1 περ. β του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), για λόγους ισονομίας και ισοτιμίας.

Εφαρμογή σε κάθε περίπτωση της παραγραφής των «οφειλών» πέρα της 5 ετίας σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά το εισόδημα.

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ένταξη των συμβασιούχων στον κρατικό προϋπολογισμό και διασφάλιση της αδιάλειπτης μισθοδοσίας τους.

Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση κλινικού επιδόματος σε μέλη ΔΕΠ που απασχολούνται στις κλινικές των Οδοντιατρικών Σχολών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης