Κύπρος: Ομοίωμα αεροσκάφους Noratlas στον τόπο της θυσίας των Ελλήνων καταδρομέων

NORATLAS1

Το αεροσκάφος που ήρθε σε κομμάτια θα συναρμολογηθεί και θα τοποθετηθεί στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας ως μνημείο των πεσόντων

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas, πανομοιότυπο με αυτό που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 στη Λευκωσία κατά τη τουρκική εισβολή, μεταφέρθηκε με το αρματαγωγό «Χίος» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη Κύπρο. Το αεροσκάφος που ήρθε σε κομμάτια θα συναρμολογηθεί και θα τοποθετηθεί στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας ως μνημείο των πεσόντων.


Το αεροσκάφος θα είναι μισοθαμμένο στο σημείο που είχε καταπέσει το Noratlas με τον κωδικό Νίκη -4 στις 21 Ιουλίου 1974 παίρνοντας στο θάνατο όλο το πλήρωμα και τους καταδρομείς από τη Κρήτη, πλην του Θανάση Ζαφειρίου ο οποίος πήδηξε από το αεροσκάφος χωρίς αλεξίπτωτο όταν αυτό άρχισε να δέχεται πυρά, από τις κυπριακές δυνάμεις οι οποίες το είχαν εκλάβει ως τουρκικό.
NORATLAS2

Η συναρμολόγηση του αεροσκάφους αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 20 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εισβολής. Εν τω μεταξύ σήμερα ότι στρατιωτικό υλικό βρέθηκε κατά την ανασκαφή στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα παραδοθεί στο ΓΕΕΦ για να χρησιμοποιηθεί είτε στο στρατιωτικό μουσείο στη Λευκωσία είτε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w25-211751anastasiades

Μιλώντας στο πρακτορείο Xinhua, ο Κύπριος μπρόεδρος είπε πως οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου, που είχε σχεδόν καταρρεύσει, να εξέλθει από την οικονομική κρίση του 2012-2013