Πενταπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι μετανάστες που περνούν από τον Έβρο

Πενταπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι μετανάστες που περνούν από τον Έβρο

Τον φετινό Μάιο εντοπίστηκαν 2.151 άτομα όταν τον Μάιο του 2017 ο αριθμός τους ήταν μόλις 400

evros-foto-1
Χρυσές δουλειές κάνουν στον Έβρο τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων. Μετά την πρωτοφανή αύξηση στον αριθμό όσων πέρασαν από την Τουρκία το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, τον Μάιο υπήρξε μεγάλη αύξηση στις συλλήψεις διακινητών που διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, στους νομούς της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απ’ όπου προέρχονται τα κύματα μεταναστών και προσφύγων, τον Μάιο συνελήφθησαν 66 διακινητές μεταναστών, όταν τον Απρίλιο είχαν συλληφθεί 38. Μεγάλη είναι η αύξηση και στις συλλήψεις διακινητών στη Θεσσαλονίκη, όπου συνήθως καταλήγουν τα δρομολόγια των σύγχρονων δουλεμπόρων. Ειδικότερα ενώ τον Απρίλιο είχαν συλληφθεί 167 διακινητές, τον Μάιο συνελήφθησαν 24.

«Η αύξηση των υποθέσεων διακίνησης και οι συλλήψεις διακινητών είναι φυσικό επακόλουθο στην περιοχή, μετά τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό του νέου μεγάλου προσφυγικού κύματος», σχολίασε μιλώντας στο protothema.gr αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου. Στην ελληνοτουρκική μεθόριο τα αστυνομικά μέτρα ενισχύθηκαν και αποτράπηκαν πολλές προσπάθειες διέλευσης των συνόρων από μεγάλες ομάδες προσφύγων. «Αυτό είχε επακόλουθο οι κακοποιοί να αναζητήσουν τρόπους για να περάσουν τα σύνορα μαζί με όσους μετανάστες μπορούν να πληρώσουν», σχολίασαν πηγές των συνόρων.

Παράλληλα με την αύξηση των συλλήψεων διακινητών, αισθητή είναι η μείωση των μεταναστών. Στη Θράκη εντοπίστηκαν τον Μάιο 2.151 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν τον Απρίλιο είχε καταγραφεί ο αριθμός ρεκόρ των 3.986. Μικρότερη είναι η μείωση στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Μάιο εντοπίστηκαν 1.039 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ τον Απρίλιο είχαν εντοπιστεί 1.248.

Πάντως τα νούμερα των μεταναστών παρ’ ότι κατέγραψαν μία σχετική μείωση, παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια περιοχή της Θράκης τον Μάιο του 2017 εντοπίστηκαν μόλις 400 μετανάστες και πρόσφυγες, σε σύγκριση με τους 2.151 τον φετινό Μάιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης