Ιατροί ΕΟΠΥΥ: «Επικίνδυνο πείραμα» για τους ασθενείς η περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

290116225831_1642-1-1132x670

Το σύστημα που προωθείται θα «σβήσει» από τον υγειονομικό χάρτη 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Σε «επικίνδυνο πείραμα» σε βάρος των ασθενών αλλα και των γιατρών παραπέμπει η περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που υλοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα... τελευταία δυο χρόνια με τη λειτουργία σποραδικών Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ): αυτό τόνισε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) η πρόεδρος της Ένωσης αλλα και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, κυρία Άννα Μαστοράκου, για να καταδείξει το μέγεθος της προχειρότητας, της επιπολαιότητας και του ελλιπούς σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ.

Τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Μαστοράκου είναι ενδεικτικά:

Το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 11 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κληθούν να δηλώσουν υποχρεωτικά τον οικογενειακό τους γιατρό μέχρι το τελός του έτους.

Το αυστηρό σύστημα παραπομπών του πληθυσμού θα υλοποιείται από μόλις 1.000 οικογενειακούς γιατρούς που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Το σύστημα που προωθείται θα "σβήσει" από τον υγειονομικό χάρτη 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

"Ο Έλληνας ασθενής θα είναι όμηρος ενός συστήματος που θα του παρέχει ελάχιστες υπηρεσίες, με στέρηση του δικαιώματος επιλογής ιατρού ή πρόσβασης σε εξειδικευμένη υπηρεσία”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαστοράκου, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα θα ειναι μοιραία η επιβάρυνση της τσέπης του για την κάλυψη των αναγκών του.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Φώτης Πατσουράκος ανέφερε πως ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει πλέον καμία αξία, δεδομένου πως "η ηγεσία του υπουργείου έχει αγκιστρωθεί στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των μνημονιακών υποχρεώσεών της, χωρίς να θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος της αποτυχίας της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)".

Στο πλαίσιο της συνέλευσης οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο απορρίπτουν το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης για όλες τις ειδικότητες από το υπουργείο Υγείας και καλούν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να εμμείνει στη στάση του, αρνούμενος να συνάψει συλλογική σύμβαση για τους ειδικούς ιατρούς με αναξιοπρεπείς όρους συνεργασίας. Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ δηλώνει πως, ακόμη και σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχέδιο ατομικών συμβάσεων για οικογενειακούς ιατρούς ή άλλες ειδικότητες, θα απέχει σθεναρά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iatria

Οι συλληφθείσες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους, κατά περίπτωση, από το Α.Τ. Χαϊδαρίου και το Α.Τ Ελευσίνας, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών