ΕΔΕ: Δικαστές και δικηγόροι συντηρούν τα δικαστήρια και ο Κοντόνης θέλει δύο ακόμη στην Αττική

πρτ__9

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι το «υπουργείο Δικαιοσύνης εξήγγειλε την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» χωρίς «καμία ακρόαση, συζήτηση, ούτε καν ενημέρωση της ΕΔΕ»

Μετά τους δικηγόρους και οι δικαστές, καθώς και οι εισαγγελείς, αντιδρούν στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, μέσω της δημιουργίας δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική ως στερουμένης «νοήματος στην παρούσα φάση», αλλά και κονδυλίων, ενώ σήμερα στην ουσία με χρήματα δικαστών και δικηγόρων μπορεί και λειτουργεί το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όπου κλήθηκαν οι Αθηναίοι δικηγόροι σε δημοψήφισμα για να πουν «ναι» ή «όχι» στην τριχοτόμηση.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το «υπουργείο Δικαιοσύνης εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» και προσθέτει ότι «της απόφασης αυτής δεν προηγήθηκε καμία ακρόαση, συζήτηση, ούτε καν ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των Δικηγορικών Συλλόγων, των υπηρετούντων τη Δικαιοσύνη».

Κατατέθηκε ως «αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης», συνεχίζει η ΕΔΕ και «ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει να μην καλεί σε διάλογο την Ένωσή μας τη στιγμή που θέτει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς σημειώνουν ακόμα, ότι «μία εξαγγελία, που σε άλλες εποχές θα είχε ενδιαφέρον συζήτησης και εξεύρεσης των κατάλληλων προϋποθέσεων υλοποίησής της, στερείται νοήματος στην παρούσα φάση, καθώς απουσιάζει εξ αρχής μία ολοκληρωμένη μελέτη υποστήριξης του εγχειρήματος από άποψη λειτουργικότητας, ανθρώπινων πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών, χωροταξίας, βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον πολίτη».

Η ίδρυση δύο νέων μεγάλων Πρωτοδικείων στην Αττική, συνεχίζουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, «προϋποθέτει την διάθεση τεράστιων κονδυλίων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, την δημιουργία νέων οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών».

Η ΕΔΕ ενδεικτικά για να καταδείξει το αίολο της εξαγγελίας του κ. Κοντονή για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική, αναφέρει ενδεικτικά ότι «την τελευταία διετία ζητήσαμε επανειλημμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, για να επέλθει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί με την πρωτοφανή υπερχρέωση δικογραφιών ανά δικαστικό λειτουργό, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση» και συνεχίζει η Ένωση: «μόνο το Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 300 κενά σε γραμματείς, επιμελητές και δακτυλογράφους, ενώ η ΕΔΕ «κατέβαλε την προηγούμενη διετία περίπου 20.000 ευρώ από τις εισφορές των μελών της για τη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής δικαστηρίων (μεταξύ άλλων και του Πρωτοδικείου Αθηνών) επειδή δεν ικανοποιούνταν βασικές ανάγκες, όπως αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, φαξ, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ., αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών από την βομβιστική ενέργεια της 22ας Δεκεμβρίου 2017 με συνέπεια την δυσλειτουργία των υπηρεσιών».

Τέλος, η ΕΔΕ λέει κοντολογίς στον κ. Κοντονή, να εγκαταλείψει τα πολιτικά πυροτεχνήματα, καθώς ουσιαστικά δικαστές και δικηγόροι συντηρούν για «ζωτικές ανάγκες» τα δικαστήρια (χαρτί, μηχανήματα, κ.λπ.) και «στις παρούσες οικονομικές συνθήκες επιτακτική ανάγκη και άμεσο καθήκον του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές, να προσλάβει διοικητικό προσωπικό καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει τις οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κοινό στόχο που είναι η ποιοτική και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Νομικος

Οταν λετε "για να καταδείξει το αιολο..", εννοείτε τον ..ανεμο ή το έωλο? Λίγο προσοχή στη γλώσσα μας ρε παιδιά!

Kenteris

Εωλος Κεντερης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavroglou_8

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι τροπολογίες του για το νέο σύστημα του διορισμού των εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008