Δικηγορικός Σύλλογος: Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά

dik07

«Η Τουρκία είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου», δήλωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων Δημήτρης Βερβεσός

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά, παρά την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβέσος.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά, στην γείτονα χώρα για την έκτιση ποινής που του έχει επιβληθεί.

Πάντως, η τελική απόφαση για την έκδοσή του ή μη, είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης Στάυρος Κοντονής, ο οποίος αποφαίνεται με βάση κριτήρια σκοπιμότητας.

Ο κ. Βερβεσός επισημαίνει «η Τουρκία είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου».

Ενδεικτικά, αναφέρει ο κ. Βερβεσός, είναι η πρώτη σε καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (136 καταδίκες έως το 2017), δεύτερη σε καταδίκες για βασανιστήρια (316 έως το 2017) και δεύτερη σε παραβιάσεις του δικαιώματος της προσωπικής ασφάλειας (726 καταδίκες ως το 2017), ενώ αποκαλυπτικός είναι ο αριθμός καταδικών της Τουρκίας για παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, καθώς η Τουρκία κατέχει και εδώ θλιβερή πρωτιά με 878 καταδίκες έως το 2017, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι καταδίκες για υπέρβαση του εύλογου χρόνου για τη διάρκεια της δίκης.

Η κατάσταση αυτή, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα χώρα, δεν εγγυάται ότι ο εκζητούμενος θα απολαύει στην Τουρκία όλων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, όπως επιβάλλει η διεθνής δικαιοταξία».

Παράλληλα, συνεχίζει ο κ. Βερβεσός, «κινδυνεύει να εκτεθεί σε πρόσθετες διώξεις λόγω των πολιτικών του απόψεων, χωρίς την τήρηση των βασικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Νάνος

Ενδιαφέρον- τι δουλειά έχει αυτός ο σύλλογος να αναμιγνύεται σε πολιτικά ζητήματα, για τα οποία καμία αρμοδιότητα έχει.

Ζερβός

πιο ενδιαφέρον θα είχε αν γνώριζες 5 πράγματα και δεν ήσουν πυρότουβλο. Ο ΔΣΑ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας. Τα μέλη του έχουν άρτια εξειδίκευση στο διεθνές δίκαιο όπως και σε κάθε πτυχή του δικαιικού συστήματος. Είναι υποχρέωση και καθήκον του να εκφράζει την επιστημονική του άποψη. Αν δεν πράξει λοιπόν το αυτονόητο για τη φύση και την λειτουργία του ο ΔΣΑ, ποιος θα το κάνει; Εσύ ή μήπως ο Καρανίκας;

..

Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριo, ομως η ελλαδα ειναι η πρωτη χωρα σε καταδικες για διαφθορα στα δικαστηρια, απο το ευρωπαικο δικαστηριο. παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων ειναι και αυτο. γιατι ο κυριος βερβεσος, ποιει την νησσαν σχετικα με αυτο;

Μπράβο

Σωστός ο Πρόεδρος του ΔΣΑ !

Ανταλλαγή

Σωστά τα λέει πρόεδρος,να μη εκδοθεί,όμως οι τούρκοι θέλουν ένα όμηρο ως αντάλλαγμα,άρα να πάει αυτός,Όπως εγιναν ομηροι οι δύο στρατιωτικοί μας μετά από τις μαγκιές μας με τούς 8 .

Σύριζας

Οι δικηγόροι έχουν άποψη για τα πάντα. Για το ποιος θα πάει φυλακή ποιος θα εκδοθεί ποσα πρωτοδικεία θαχει η αθήνα... όμως ο τσίπρας δε μασάει. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

DIKASTERIO

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι από τον συνδυασμό των άρθρων 5 παρ.2 και 6 παρ.1 του νομοσχεδίου, προκύπτει ότι «η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως»

2aselgia-arthro

Πρωτοδίκως ο μουσικός είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη - Καταπέλτης ο εισαγγελέας - Το δικαστήριο αναγνώρισε στον φλαουτίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που ασελγούσε σε μαθήτριές του 8 και 10 ετών το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου 

kyt-samou-epomeni-mera4

Αποκλειστικό βίντεο δείχνει πως ξεκίνησαν τα εκτεταμένα επεισόδια στο νησί της Σάμου μεταξύ αλλοδαπών, λόγω των οποίων ξέσπασε και η μεγάλη πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης

3