Ομοσπονδία Καταναλωτών: Καταστρέφονται σπάνια αρχαία από την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

ste_epikrateias-1021x580

ΙΝΚΑ, ΔΙΚΑΠ και 15 Πειραιώτες προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν 6 αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες δίνεται το «πράσινο φως» για τα έργα δυτικής επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά

Λόγω της 4χρόνης καθυστέρησης καταστρέφονται σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον Πειραιά κατά την πορεία των έργων επέκτασης του Τραμ στο πρώτο λιμάνι της χώρας και καταστρέφονται τα αρχαία με αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού οι οποίες είναι αντίθετες στις διεθνείς συμβάσεις, το Σύνταγμα, τη νομοθεσία και τη νομολογία των δικαστηρίων, υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταναλωτικές οργανώσεις και κάτοικοι του Πειραιά.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη (ΔΙΚΑΠ) και 15 Πειραιώτες και ζητούν να ακυρωθούν 6 αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες δίνεται το «πράσινο φως» για τα έργα Δυτικής επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, όπου θα διέλθει από την πλατεία Ωρολογίου, την Ακτή Ποσειδώνος, την Ακτή Μιαούλη, κ.λπ.

Το έργο έχει καθυστερήσει 4 χρόνια και για το λόγο αυτό, όπως καταγράφεται και στα πρακτικά του ΚΑΣ που προσκομίζονται στο ΣτΕ, δεν έγιναν ολοκληρωμένες ανασκαφές για να μην καθυστερήσει περαιτέρω το όλο έργο. Έτσι, με τη λογική αυτή έγινε ενσυνείδητα πλήρης καταστροφή σημαντικών ευρημάτων με εσπευσμένες καταχώσεις, όπως είναι αυτές τμήματος του αρχαίου λιμανιού, του αρχαίου μώλου στον Τιτάνειο Κήπο, κ.ά., επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στη Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας του 1985 για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, την υπογραφείσα στο Παρίσι το 1972 για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά, το νόμο 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων, κ.λπ.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει γίνει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις του επίμαχου έργου στα αρχαία και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, σημειώνουν ότι μια από τις 6 προσβαλλόμενες αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού είναι σε αντίθεση με την οικοδομική άδεια του έργου του 2012, καθώς εγκρίνεται η χωροθέτηση του υπόγειου υποσταθμού έλξης του Τραμ στην πλατεία Ωρολογίου σε άλλο όμως σημείο από αυτό που έχει εγκριθεί με την οικοδομική άδεια.

Όπως διευκρινίζεται η άδεια προβλέπει τη θέση του υποσταθμού έλξης «πίσω από τον Πύργο του Πειραιά» (ή Πύργο του λιμανιού) και όχι στην πλατεία Ωρολογίου, που προβλέπει η υπουργική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

amerikanos

να μην ξεχασετε τους κορμαρανους τους γλαρους τις σουπιες και τους γαβρους ... που θα υποφερουν λογω του τραμ

RTL

Οχι Τιτάνειος αλλά Τινάνιος προς τιμήν του Γάλλου Ναυάρχου Adelbert Le Barbier De Tinan όταν το 1854 Γάλλοι και Αγγλοι είχαν καταλάβει τον Πειραιά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giatros

Η ηγεσία της Αριστοτέλους επιχειρεί να «απεγκλωβιστεί» από το αποτυχημένο μοντέλο υπογράφοντας νέες συμβάσεις με τους ειδικευμένους γιατρούς, πλην παθολόγων, γενικών γιατρών, και παιδιάτρων - Οι τέσσερις άξονες του νέου σχεδίου

eirini

Οι αγκαλιές, τα χάδια και η αγάπη των δικών της ανθρώπων αντικατέστησαν την απόγνωση και το γοερό κλάμα που ήταν η καθημερινότητα της Ειρήνης Μελισσαροπούλου για 16 ολόκληρους μήνες στο παγωμένο της κελί

panelalides-new1

ΟΛΜΕ: Αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία περί «κατάργησης» των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί με τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο