ΓΣΕΕ: Η προστασία των εργαζομένων δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι

gsee1-1021x576

Απαιτούνται αυστηρές ρυθμίσεις για την αδήλωτη και ψευδώς δηλωμένη εργασία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ

Μάστιγες που απαιτούν αυστηρές ρυθμίσεις είναι η αδήλωτη και ψευδώς δηλωμένη εργασία, η εργοδοτική παραβατικότητα στις εργολαβίες και στη χρήση της μαθητείας/πρακτικής άσκησης, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για τις σχετικές προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η προστασία των εργαζομένων δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αναφέρει τα εξής:

1) Για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβικές αναθέσεις αποτελεί πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας η ρητή απαγόρευση των εργολαβικών αναθέσεων για την παροχή εργασίας απαραίτητης για τη λειτουργία μιας επιχείρησης και μέχρι να συμβεί αυτό ζητάει την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εργολαβικές αναθέσεις στο πλαίσιο της από 26-1-2009 απόφασης της Ολομέλειας της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και της σχετικής μελέτης ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε. για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του καθαρισμού (2009), λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη χρήση εργολαβιών σε πληθώρα κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο παροχής υπηρεσιών, όσο και παραγωγής.

2) Ο αυστηρός έλεγχος της αυξανόμενης εργοδοτικής παραβατικότητας ως προς την κατάχρηση των συμβάσεων μαθητείας, όπως και της πρακτικής άσκησης με σκοπό την υποκατάσταση τακτικών εργαζομένων αποτελεί εξίσου διαχρονική προτεραιότητα της ΓΣΕΕ, τόσο σε επίπεδο εργασιακών ρυθμίσεων και άνισης μεταχείρισης, όσο και στο επίπεδο του θεσμικού αποκλεισμού της ΓΣΕΕ από τον απαιτούμενο διάλογο για τα σοβαρά ελλείμματα στην ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, άμεσα συνδεδεμένου με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

3) Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας αποτελούν εξίσου διαχρονικά ζητήματα προτεραιότητας της Συνομοσπονδίας, γι' αυτό και προσήλθε στις τριμερείς διαδικασίες που διασφάλισε με την παρουσία της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) από το 2017 στο πλαίσιο ειδικής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα και οι οποίες κατέληξαν στη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη για την Αδήλωτη Εργασία.

Τέλος, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο ότι ο χρόνος και η υπομονή των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί και υποστηρίζει ότι οι θέσεις των Συνδικάτων για τις προωθούμενες διατάξεις αλλαγής του πλαισίου προστίμου της αδήλωτης εργασίας είναι η λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εργοδοτικής παραβατικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavroglou_8

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι τροπολογίες του για το νέο σύστημα του διορισμού των εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008

danellis_nai

Δύο άτομα που κινούνταν κοντά στο σπίτι του βουλευτή, θεωρήθηκαν ύποπτα και ελέγχθηκαν από αστυνομικούς, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο - Δεν βρέθηκε και κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός, έπειτα από την έρευνα ανδρών του ΤΕΕΜ στο σημείο

17