«Πνεύμα Οχυρό» με φως και σκιά - Νέο έργο του Τριαντάφυλλου Βαΐτση

«Πνεύμα Οχυρό» με φως και σκιά - Νέο έργο του Τριαντάφυλλου Βαΐτση

Το γλυπτό κοσμεί την κεντρική στοά του θρυλικού οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες

000IMG_0690-2-768x961__2_
Ένα γλυπτό με φως και σκιά, κοσμεί την κεντρική στοά του θρυλικού οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες. Πρόκειται για το έργο “Πνεύμα Οχυρό” του γνωστού δημιουργού Τριαντάφυλλου Βαϊτση, δημιουργού του “Σπιτιού της Σκιάς” στην Ξάνθη, το οποίο εμπνεύστηκε από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των υπερασπιστών του Ρούπελ, απέναντι στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές, τον Απρίλιο του 1941.



Το γλυπτό αποτελείται από δύο μέρη που είναι ο ελάχιστος αριθμός για μια σύγκρουση. Εκτός των υλικών όμως, υπάρχει και η σκιά. Στη σκιά του έργου μπορεί κανείς να εντοπίσει στρατιώτες, εξοπλισμό (κανόνι, αντιαρματική διάταξη), στοές αλλά και άμαχους. O δημιουργός επέλεξε ο άνθρωπος που σκοτώνεται να μην είναι στρατιώτης προκειμένου το πλήγμα από κάθε θάνατο να αναφέρεται σε όλους. Στον στρατιώτη, στον συγγενή, στο φίλο, στο διοικητή, στη χώρα, στον άνθρωπο. Όπως δήλωσε ο δημιουργός : “Πρόκειται για ένα έργο με έντονη αναφορά στη θωράκιση – οχύρωση του πνεύματος. Ο “πόλεμος-σύγκρουση” πρέπει να λειτουργήσει μονάχα ως γενεσιουργός αιτία ιδεών και η οχύρωση να ‘χει στόχο τη διαφύλαξη αυτών”

Κλείσιμο
Στο έργο υπάρχουν αρκετές ανθρώπινες φιγούρες. Επιλέχθηκαν τρία χρώματα. Μαύρο για το «μαύρο» του πολέμου, χακί για την αναφορά στο στρατό και κόκκινο για το αίμα.

Το έργο “Πνεύμα Οχυρό” φιλοτεχνήθηκε μετά από πρωτοβουλία του σωματείου “ΣΤΕΝΩΠΟΣ”, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του πρόσφατου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β΄ Π.Π. “ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ” που συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 επισκέπτες το διήμερο 12,13/5/2018 στις Σέρρες.

Με καταγωγή από το Σαραντάπορο Λάρισας, ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός περιβάλλοντος.
Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art). Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς.

Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Κατοικεί στην Ξάνθη από το 1994, ενώ το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς - The House of Shadow», που αποτελεί εργαστήρι και ταυτόχρονα χώρο που εκθέτει τα έργα του (www.vaitsis.com)

00032149481_1008867709261508_5435240109035225088_n
000πνευμα-οχυρο-ρουπελ_122219
000IMG_0690-2-768x961__2_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης