LIVE

Κορωνοϊός

Θεανώ Φωτίου: «Οι Ρομά θα ξαναβρούν τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία»

4465349

«Υπάρχουν καταυλισμοί οι οποίοι δεν τιμούν ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση - Εκεί οι Ρομά ζουν σε εξαθλίωση - Ξεκινήσαμε τα προγράμματα μετεγκατάστασης σε Άμφισσα και Κατερίνη» είπε η αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στη 15η ολομέλεια της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης 

Προχωρά το πρόγραμμα προσωρινής μετεγκατάστασης πληθυσμών Ρομά, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της 15ης ολομέλειας της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά και Ταξιδευτών (Ad HocCommittee of Experts on Roma and Travelers Issues, CAHROM) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά, έγινε καταγραφή των 375 οικισμών-καταυλισμών Ρομά. Πρόκειται για πολεοδομική καταγραφή, καταγραφή των υγειονομικών συνθηκών από το υπουργείο Υγείας, καθώς και καταγραφή των σχολείων σε αυτούς τους καταυλισμούς. Περάσαμε έναν νόμο και κατατάξαμε τους 375 καταυλισμούς σε τρεις κατηγορίες» σημείωσε η κ. Φωτίου, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν καταυλισμοί οι οποίοι δεν τιμούν ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και στους οποίους οι Ρομά ζουν σε εξαθλίωση. «Προχωράμε σε μία προσωρινή μετεστέγαση γι' αυτούς τους 70 καταυλισμούς. Οι δήμοι παραχωρούν δική τους έκταση και εμείς φτιάχνουμε κατοικίες για προσωρινή μετεγκατάση, μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν καλύτερα στην κοινότητα και να απολαμβάνουν του επιδόματος ενοικίου» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως εξήγησε, αυτό που παρατηρείται είναι ότι, ενώ επιδοτείται το ενοίκιο, δεν υπάρχουν Έλληνες μη Ρομά που να νοικιάζουν σε Ρομά. «Ήδη, ξεκινήσαμε» υπογράμμισε η κ. Φωτίου σχετικά με την προσωρινή μετεγκατάσταση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Άμφισσα και την Κατερίνη. Διευκρίνισε δε ότι θα γίνει παρέμβαση σε 29 καταυλισμούς εντός του 2018. «Έχουμε τα σχέδια, τις προκηρύξεις και έχουν γίνει οι συνεννοήσεις με τους δήμους» είπε.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, κοντά στα σχολεία, δημιουργούνται τα Πολύκεντρα. Πρόκειται για ειδικές κατασκευές, οι οποίες τοποθετούνται εύκολα και διαθέτουν μία μεγάλη αυλή. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, στις εγκαταστάσεις των Πολυκέντρων υπάρχουν πλυντήρια, ντουζ, καινούργια ρούχα, ενώ υπάρχουν αίθουσες όπου μπορούν τα παιδιά και οι νέοι Ρομά να βοηθιούνται στα μαθήματά τους, να εξοικειώνονται με την τεχνολογία και οι νέες γυναίκες να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους. Επίσης, υπάρχει μία πτέρυγα με υγειονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε μία ακόμη σημαντική δράση που είναι η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν τον Νοέμβριο του 2016 να φέρουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό όργανο και η ειδική γραμματέας Κατερίνα Γιάντσιου, έχει επιφορτιστεί να συντονίζει στα περίπου 10 υπουργεία. Χωρίς αυτόν τον συντονισμό, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ολιστικές πολιτικές. Είναι ένα δύσκολο κατόρθωμα και τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Ρομά. Η ειδική γραμματεία εκδίδει κάθε χρόνο αναλυτικά τα πεπραγμένα της και τα στέλνει στη Βουλή, ώστε όλα τα κόμματα να ενημερώνονται, να κάνουν την κριτική τους και να συμμετέχουν» σημείωσε η κ. Φωτίου, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας την ίδρυση και τη λειτουργία της ειδικής γραμματείας.

Επιπλέον, η κ. Φωτίου ανέλυσε τις πολιτικές αλληλεγγύης και πρόνοιας που απευθύνονται και στους πληθυσμούς Ρομά. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Πρόκειται για ένα επίδομα που ξεκινά από 200 ευρώ, τον μήνα και, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, φτάνει τα 500-600 ευρώ. Επομένως, για πρώτη φορά, οι πληθυσμοί Ρομά οι οποίοι πράγματι είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ σε πολύ υψηλά ποσοστά, έχουν ένα πάγιο εισόδημα το μήνα, για να αντεπεξέρχονται στα βασικά έξοδά τους. Σε αυτό το επίδομα έχουν προστεθεί υπηρεσίες που υποχρεωτικά λαμβάνουν, όπως τρόφιμα, μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα, δωρεάν νερό ανάλογα με τον δήμο, δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά, εφαρμόζεται η πολιτική των δωρεάν ζεστών σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά. Τα δωρεάν σχολικά γεύματα αποδείχθηκε ότι είχαν σημαντική επίδραση κατά της σχολικής διαρροής. Επίσης, παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» τόνισε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας στο σημείο αυτό ότι η παροχή του ΚΕΑ συνδέεται με την υποχρέωση τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, όπως και οι ενήλικες να πηγαίνουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε περίπτωση που δεν έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο. «Εμείς επενδύουμε στη νέα γενιά, Ρομά και μη Ρομά, πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος μοχλός, για να γίνει η κοινωνική και εργασιακή ένταξη. Επίσης, η πολιτεία δεσμεύεται ότι το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα εισέλθει στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στη δημιουργία 240 Κέντρων Κοινότητας. «Με βάση μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάθε πολίτης μαθαίνει τα δικαιώματά του, πόσα επιδόματα δικαιούται, ποιες υπηρεσίες παρέχονται για το παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο και ποια προγράμματα "τρέχουν" σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα γεωπληροφοριακό σύστημα υψηλής τεχνολογίας, το οποίο πληροφορεί τον πολίτη για τα δικαιώματά του και, συγχρόνως, κρατάει τα δεδομένα, τα παρέχει στο κράτος και μπορεί να γίνει αξιολόγηση των πολιτικών» εξήγησε η κ. Φωτίου.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι η Βουλή των Ελλήνων, από πέρυσι, ευαισθητοποιήθηκε πάρα πολύ στο θέμα των Ρομά -των νέων Ρομά, των επιστημόνων- και, στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε ένα βιβλίο που είναι ελληνικά παραμύθια των Ρομά. «Οι Έλληνες Ρομά θα ξαναβρούν τη θέση που πρέπει να έχουν στην ελληνική κοινωνία και την εργασία. Εκπαίδευση και εργασία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς» συνόψισε η κ. Φωτίου, κλείνοντας την ομιλία της.

Η 15η συνάντηση της ολομέλειας της επιτροπής που φιλοξενείται στην Αθήνα και συνδιοργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του υπουργείου Εργασίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης, πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 25 Μαΐου και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 100-110 άτομα που προέρχονται από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου, από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και από φορείς της ελληνικής Πολιτείας.

Η Ad Hoc Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου για θέματα Ρομά και Ταξιδευτών (CAHROM) είναι μία διακυβερνητική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται κατεξοχήν με ζητήματα Ρομά και ταξιδευτών. Στόχος της είναι η ανάλυση και αξιολόγηση της εφαρμογής των εθνικών πολιτικών για τους Ρομά και η παράλληλη θεματική ανταλλαγή απόψεων εμπειριών και καλών πρακτικών. Η αρμοδιότητά της εκτείνεται σε όλο το φάσμα της θεματολογίας για τους Ρομά, με επεξεργασία σχεδίων συστάσεων και αποφάσεων προς την επιτροπή των υπουργών, αλλά και σχολιασμό της επικαιρότητας σε κάθε κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή είναι αρμόδια:

- Να αναθεωρήσει την εφαρμογή των πολιτικών (εθνικά προγράμματα ή/και σχέδια δράσης) και να εντοπίσει τις ορθές πρακτικές των κρατών μελών όσον αφορά τους Ρομά και τους ταξιδευτές, προκειμένου να προωθήσει την εφαρμογή των σχετικών προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης και να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις πολιτικές για την ένταξη των Ρομά και Ταξιδευτών.

- Να διασφαλίσει την ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και εμπειριών των συμμετεχόντων σχετικά με τις πολιτικές των κρατών μελών και τα σχετικά μέτρα για τους Ρομά και τους ταξιδευτές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την ένταξη των Ρομά και των ταξιδιωτών, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους μέλους.

- Προετοιμάζει συστάσεις, συμβουλές και γνωμοδοτήσεις, για την Επιτροπή υπουργών, συμπεριλαμβανομένων και ad hoc γνωμοδοτήσεων σχετικά με ζητήματα που απαιτούν άμεση προσοχή και αντιμετώπιση.

- Καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη ή/και την εφαρμογή πολιτικών που προάγουν τα δικαιώματα των Ρομά και ταξιδευτών, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα των σχετικών ελέγχων και των μηχανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

- Να παρακολουθεί την κατάσταση των Ρομά και των ταξιδευτών στα κράτη μέλη, χωρίς να ασκεί δραστηριότητες σχετικές με την παρακολούθηση.

- Να προετοιμάζει, αναθεωρεί και αξιολογεί, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μεθόδων εργασίας και να υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή Υπουργών.

- Να λαμβάνει εκθέσεις και γνώμες από τα αρμόδια όργανα και δομές του Συμβουλίου της Ευρώπης για οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της.

- Να υποστηρίζει την εφαρμογή σχετικών δραστηριοτήτων που δρομολογήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ιδίως στο πλαίσιο του «Θεματικού Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη των Ρομά και Ταξιδιωτών (2016-2019)» και να παρακολουθεί την εφαρμογή του.

- Να λαμβάνει υπόψη και να ενσωματώσει στο έργο της βασικές παραμέτρους, όπως η προσέγγιση του κύκλου ζωής και η προοπτική του φύλου.

- Να εξασφαλίζει τη συνεργασία και τις συνέργειες με τις εργασίες άλλων διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τους ειδικούς οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ανωτέρω αρμοδιότητες εξειδικεύονται κατά περίπτωση με βάση τις υφιστάμενες κατά το χρόνο συνεδριάσεων ανάγκες.

Η Επιτροπή αυτή συνεργάζεται για τα θέματα των Ρομά με άλλες διακυβερνητικές επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης (π.χ. Επιτροπή Δημοκρατίας και Διακυβέρνησης (European Committee on Democracy and Governance -CDDG), άλλα και με όργανα του ΣτΕ, ήτοι την Κοινοβουλευτική Συνέλευση (Parliamentary Assembly) και το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (Congress of Local and Regional Authorities).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (89)

Κρόνος

Όμοιος στον όμοιο λέει ο λαός

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ

οι γυφτοι-ρομα ή οπως αλλιώς και να τους πειτε ηταν ειναι και θα ειναι υποαναπτυκτα οντα με παραβατικη συμπεριφορα. Δεν τους αξιζει τιποτα παρα μια απομονωση απο την υπολοιπη κοινωνια διοτι οπου και να βρεθουν οι περιξ πληθυσμοι μαραζουν και η εγκληματικοτητα ανθει. Χαρακτηριστικά να αναφερω οτι στην Θεσσαλονικη στην περιοχη της οδου Ποντου, μιας ιδιαιτερα υποβαθμισμενης περιοχης, υπαρχει εδω και χρονια καταυλισμος τους. Οταν λοιπον κατασκευαστηκε με συγχρονα σπιτακια πληρως εξοπλισμενα, κτλ οι γυφτοι ξηλωναν απο μεσα τα υδραυλικα (λεκανες, βρυσες,νιπτηρες κτλ) και πηγαιναν να τα πουλησουν, αδιαφορωντας για το οτι το (ανυπαρκτο και τοτε) κρατος τα εφτιαξε για να μεινουν αυτοι και να καλυτερεψει η ζωη τους. Αναφερα αυτο το παραδειγμα για να σας δειξω οτι ειναι μια ρατσα που ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν προκειται να γινει καλυτερη, ουτε προκειται να προσφερει κατι στο κοινωνικο συνολο. Αντιθετα ειναι μια φαρα που μπορει να κινδυνευσει και η ζωη σου αν πας να τα βαλεις μαζι τους...

?

Ε άι στο διάολο επιτέλους με αυτή την μάστιγα που όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να μας την κάνουν κλύσμα με το ζόρι. 1) Δεν είναι (β)ρομά, γύφτοι είναι. 2) Τι εννοείτε με αυτό το "θα ξαναβρούν"; Την είχαν βρει και τώρα την έχασαν; Αφού από δική τους επιλογή δεν θέλουν να βρουν τίποτε πέρα από κλεψιά και απάτη. 3) Δεν χρειαζόταν βιβλίο με παραμύθια γύφτων, αυτά που λέτε αλλά και ο δήθεν ρατσισμός μας είναι παραμύθια. 4) Πολιτικές αλληλεγγύης και επιδόματα στους γύφτους μια χαρά ξέρετε να δίνετε. Με εμάς τους υπόλοιπους που τους υπομένουμε με το ζόρι τι κάνετε; Απλά μας φορολογείτε και τα δίνετε σε αυτούς που βαριούνται να δουλέψουν αλλά και που δεν πληρώνουν φόρους. 5) Να τελειώσει το παραμύθι ότι είμαστε ρατσιστές. Οι γύφτοι είναι οι χειρότεροι ρατσιστές, κλέβουν εμάς και εμείς είμαστε αυτοί που δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα στα γκέτο τους. Αυτοί μια χαρά περιφέρονται παντού ανενόχλητοι φωνάζοντας με ντουντούκες, η σου κλέβουν την σειρά στο νοσοκομείο και αλλοίμονο μην διαμαρτυρηθείς ή εάν κανένα παιδί από αυτά που παράτησαν στο χαμόγελο του παιδιού πάθει κάτι τα κάνουν γυαλιά - καρφιά. Όσο για την Ελληνική "δικαιοσύνη", τους έχει ανοίξει την αγκαλιά της. Πυροβολούν, επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, κλέβουν και εάν πιαστούν δεν τους κάνει τίποτε. 6) Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι γύφτοι αλλά όλοι μας, όμως η πολιτεία φανερά και ξεδιάντροπα μεροληπτεί υπέρ των γύφτων. 7) Τα παράσιτα δεν τα νταντεύεις αλλά τα καταπολεμάς διαφορετικά δυναμώνουν και μια μέρα σε τρώνε. Τόση υποστήριξη στα παράσιτα είναι προδοσία. 8) Ελεύθερη χώρα είμαστε, αφού τους έχετε σε τόοοση εκτίμηση τραβάτε μείνετε και εσείς σε αυτούς τους θαυμάσιους καταυλισμούς ταξιδευτών. 9) Δηλώσεις σαν αυτές, όπως και του πρωθυπουργού ότι οι καημένοι οι γύφτοι δεν γίνεται να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της εγκληματικότητας είναι ηθική αυτουργία σε εγκληματικές πράξεις. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός που γύφτοι σκότωσαν παιδάκι σε σχολείο και όχι μόνο δεν άνοιξε ρουθούνι, αλλά στείλατε και τα ΜΑΤ να τους προστατέψουν. Δώστε τους και μετάλλιο την επόμενη φορά. 10) Για να το λήξουμε, οι γύφτοι έχουν περισσότερα δικαιώματα και προνόμια από εμάς, καμία υποχρέωση και θέλετε να μας τους "εντάξετε" και από επάνω; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

ΜΠΡΑΒΟ

φίλε μου τα είπες όλα χωρίς φόβο και πάθος. Έχω μόνο μια ρητορική ερώτηση να κάνω. Είναι δυνατόν αυτά που όλοι ξέρουμε και μάλιστα πολλοί έξ ημών έχουμε την ατυχία να τα βιώνουμε στο πετσί μας να μην τα γνωρίζουν οι πολιτικοί απόπατοι; Σίγουρα τα γνωρίζουν κι αυτο κάνει ακόμη πιο εξοργιστική τη συμπεριφορά τους, μας κοροϊδεύουν μες τα μούτρα μας. Πλήρης ατιμωρησία,πλήρης παροχολογία ,πλήρης ηλιθιότητα. Για την ακρίβεια ο ορισμός της ηλιθιότητας ,να κάνεις διαρκώς το ίδιο πράγμα ,περιμένοντας κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα. Ο υγιής πληθυσμός της χώρας να πάει να ψοφήσει ,μόνο γύφτοι ,γκει ,εγκληματίες,λάθρο και σκυλιά απασχολούν τους κυβερνώντες. Εμετός.

Κυνικός

Κατά την "καθηγήτρια" του ΕΜΠ (χωρίς διδακτορικό...), οι Ρομά είχαν τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, την έχασαν και τώρα, με την Αριστερά, θα την ξαναβρούν... Οταν ο ελληνικός λαός ψηφίζει τον ΒΟΘΡΟ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ για να τον κυβερνήσει, το αποτέλεσμα είναι να τρώει στη μάπα βοθρολύμματα σαν την Θεανώ...

Foxtrot

τι μας λες κυρα Φωτιου....εκοψες τις συνταξεις ,εκοψες τα επιδοματα των τριτεκνων κ πολυτεκνων για να κανεις εσυ κοινωνικη πολιτικη με τα χρηματα μας...Ουτε την ψηφο σας δεν θα βρητε στις εκλογες που ερχονται πολυ γρηγορα.

Γυφτοπροξενος τσαντιρομεσιτης

Ο Σύριζα δεν εχει στοχο να κάνει τους γύφτους ελληνες πολίτες αλλα να κανει τους ελληνες πολίτες γύφτους

ΑΖ

Ναι, διότι τους έχουν παρει την θεση στην κοινωνία και την πρωτια στις κλεψιες οι λαθρομετανάστες και οι αλβανοί.

fredy

Η μόνη λύση για τούς Ρομά είναι η υποχρεωτική φοίτηση σε σχολεία τών παιδιών....Αν μορφωθούν υπάρχει ελπίδα να γίνουν άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία.Φυσικά όσες οικογέννειες δέν στέλνουν τα παιδια τους σχολείο να τους κόβεται το επίδομα αυτομάτως...Παρουσία στό σχολείο με κάρτα ανελειπώς.

@

Σωστός.

Ellinas - Kolonia

καλημέρα σας, αγαπητοί έλληνες και ελληνίδες τις ξενητιάς...ΕΝΑ και μονο ΕΝΑ πrαγμα έχει αυτή την στιγμή μεγιστη σημασία.. Ξεσκιστείτε να βρείτε μια πτήση να κατεβείτε να ψηφίσετε στις εκλογές ώστε να φύγουν αυτά τα --εντελώς ανίκανα σκουπίδια-- που παίζουν μπάλα σε άδειες κερκίδες..Φιλικά από Κολωνία Γερμανίας και καλο κουράγιο

Χαχαχα

Το απόλυτο σουργελο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης