Συνεργασία Ελλάδας -Κίνας στην επιστήμη και την τεχνολογία

greece_china_500_400_jpg

Οι θεματικοί τομείς των προτάσεων αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, τις τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών και την πολιτιστική κληρονομιά

Σχέδιο Δράσης 2018-2020 μεταξύ Ελλάδας-Κίνας με στόχο την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία των δύο χωρών, υπογράφηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και της Κινεζικής τον Υφυπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας, Li Meng.Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν οδηγό για την βιώσιμη ανάπτυξη και συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και για την περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη αναπτυγμένης στρατηγικής συνεργατικής σχέσης τους η οποία ενισχύεται από την πρωτοβουλία του Πεκίνου με τον τίτλο «One Belt - One Road».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογίας στις δύο χώρες. Επισημάνθηκε η μεγάλη ανταπόκριση της επιστημονικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών στην Προκήρυξη της Δράσης Διμερούς & Πολυμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας που εκδόθηκε στις αρχές του 2018, από την ΓΓΕΤ, με συνολικό ποσό χρηματοδότησης δημόσιας δαπάνης 10 εκ. ευρώ και 179 υποβολές προτάσεων από 203 επιχειρήσεις και 261 ερευνητικούς οργανισμούς.

Ενδεικτικά οι θεματικοί τομείς των προτάσεων αφορούν το Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Αγροδιατροφή, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών και την Πολιτιστική Κληρονομιά για την συντήρηση και προστασία γλυπτών και μνημείων.

Επίσης συζητήθηκε η προοπτική μίας νέας διμερούς προκήρυξης κατά τα έτη 2019-2020 για την προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα, τα τεχνολογικά πάρκα, τις θερμοκοιτίδες καινοτομίας και τα βιομηχανικά clusters.

Ο κ. Φωτάκης τονίζοντας το θετικό κλίμα της διμερούς συνεργασίας, δήλωσε:«Με την Κίνα έχουμε ήδη πολύχρονη και αξιόλογη συνεργασία σε τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο οικοδόμησης του νέου παραγωγικού προτύπου που διαμορφώνουμε στην χώρα, μας δίνεται η δυνατότητα με την σημερινή συνάντηση να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Κίνα σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, όπως της προσέλκυσης στην Ελλάδα τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), της Ιατρικής Ακριβείας, της πρόγνωσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, της τεχνητής νοημοσύνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Κίνα και η Ελλάδα δημιούργησαν πολιτισμούς καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της Ασίας και της Ευρώπης και η σημερινή συνάντηση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του παρελθόντος μας.»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nosokomeio_nikaia

Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει θέση - Η αποκλειστική ανάθεση της περίθαλψης των κρατουμένων επιβαρύνεται αφόρητα το νοσοκομείο Νίκαιας αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

skai_main1

Προβληματισμός στην Αντιτρομοκρατική για το «κοκτέιλ» των εκρηκτικών και την ισχύ της βόμβας - Ο κατασκευαστής πέτυχε την «τέλεια καύση» - Γιατί «βλέπουν» την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση

4
ekrixi-kathimerini

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας, η «Καθημερινή» θα κυκλοφορήσει αύριο, «όπως έχει κάνει τα τελευταία 99 χρόνια, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας», παρά τις ζημιές στις εγκαταστάσεις της από τη βομβιστική επίθεση