Μπακογιάννης: Τα μηνύματα της «χαμένης άνοιξης» των Κορυσχάδων

bakogiannis

Ομιλία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στην εορταστική εκδήλωση για τα 74 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες 

Τα μηνύματα της «χαμένης άνοιξης» των Κορυσχάδων στο σήμερα επισήμανε στην ομιλία του, κατά τη σημερινή εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Όπως σημείωσε,  κάνοντας και προσωπικές αναφορές, τα νοήματα του εορτασμού είναι συμβολικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «εΕβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τους Κορυσχάδες και εξήντα εννιά μετά τη λήξη του 
εμφυλίου πολέμου, η παρουσία μας σήμερα εδώ θα έπρεπε να εξαντλείται  σε έναν αγώνα για τη μνήμη 
έναντι στη λήθη».

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης Στερεάς,  τόνισε: «Σε μερικές δεκαετίες, ίσως και σε κάποια χρόνια από τώρα, τα παιδιά μας θα συγκεντρωθούν εδώ. Οι Κορυσχάδες θα στέκουν όρθιες στη συλλογική μας ιστορική μνήμη. Όπως και η Επίδαυρος εκατόν πενήντα χρόνια νωρίτερα. Η δική μας θέση δεν θα εξαρτηθεί από τα επόμενα προαπαιτούμενα, ούτε από την επόμενη αξιολόγηση. Τα πρωτοσέλιδα θα έχουν ξεχαστεί και οι πηχυαίοι τίτλοι τους θα έχουν αραχνιάσει σε κάποιο συρτάρι. Από την πολιτική μας ηθική θα κριθούμε. Από τον πολιτικό μας πολιτισμό».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Μπακογιάννη, ακολουθεί:


Ο θείος μου, ο Κώστας ο Τσόλκας ήταν δάσκαλος. Αγαπητός και πρωτοπόρος. Λέγεται πως έκανε, με κάθε ευκαιρία, μάθημα στα παιδιά στη φύση. Τα πήγαινε εκδρομές. Τον Απρίλιο του 1947, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο Αγρίνιο.
Ο θείος μου, ο Κώστας ο Μπακογιάννης ήταν πρόεδρος του Μικρού Χωριού. Λεβεντάνθρωπος και παλικάρι. Λέγεται, πως όταν οι Γερμανοί κατακτητές θέλανε να κόψουνε τον πλάτανο στην πλατεία για να κάμψουν το ηθικό των χωριανών, εκείνος τον αγκάλιασε, προκαλώντας τους με την ίδια του την ζωή. Τον Δεκέμβρη του 1948 βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην Καλιακούδα.

Ο ένας βρήκε το τέλος στα χέρια δεξιών και ο άλλος στα χέρια αριστερών. Συμπατριώτες οι μεν, συμπατριώτες οι δε. Συχωρήστε μου την προσωπική αναφορά, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση, κυρίες
και κύριοι.
Άλλωστε, τα πολλαπλά υψηλά νοήματα του σημερινού εορτασμού, συμβολικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά, πιο ηχηρά ίσως φέτος, καθώς μας τιμάτε με την συμμετοχή σας, είναι μεταξύ των άλλων και γενόμενα προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων. Έστω και διαγενεακών. Γιατί αυτά τα ψηλά βουνά που στέκουν υπερήφανα και λεύτερα έχουν ποτιστεί βαθιά με αίμα. Συγγενών, φίλων, χωριανών. Σε έναν φρικτό πόλεμο. Σε ένα σπαραγμό αδερφοκτόνο. Και η μνήμη απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό. Με νηφαλιότητα και σταθερότητα.

Μιλώ για την ενσυνείδητη εκείνη επιλογή που υπαγορεύει η ευθύνη, και κυρίως η ανάγκη. Η ανάγκη για ζωή. Η ζωή που πάντα νικάει.
Και αυτό ακριβώς, μας διδάσκει η χαμένη άνοιξη των Κορυσχάδων. Δυο εβδομάδες, δέκα τέσσερεις μέρες όλες και όλες, διήρκεσε το θαύμα. Ανοιχτές δημοκρατικές εκλογές. Ακόμα και στην κατεχόμενη Ελλάδα. Κοντά στα δύο εκατομμύρια Έλληνες. Με ψήφο στα 18. Με ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Ένα εθνικό συμβούλιο τιτάνων, με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές καταβολές. Καθηγητές, βιομήχανοί, εργάτες, αγρότες, πολεμιστές. Και βέβαια, ένα ιστορικό ψήφισμα. Μια διακήρυξη των Δικαιωμάτων του κάθε Έλληνα Πολίτη. Ένα Σύνταγμα.
Η αυγή όμως δε χάραξε. Σκοτάδι. Ένας μακρής χειμώνας, με το χιόνι να βάφεται  κόκκινο.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τους Κορυσχάδες και εξήντα εννιά μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, η παρουσία μας σήμερα εδώ θα έπρεπε να εξαντλείται -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Προέδρου της Βουλής- σε έναν αγώνα για τη μνήμη έναντι στη λήθη. Σιγά-σιγά, η γενιά εκείνη μας εγκαταλείπει. Πριν από μερικές εβδομάδες αποχαιρετίσαμε με συγκίνηση έναν από τους τελευταίους, τον Καπετάν 
Ερμή, πλήρη ημερών και εμπειριών. Το λόγο για το χτες θα έπρεπε να τον έχει η ιστορία.

Η ίδια η κοινωνία άλλωστε, έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές του  παρελθόντος. Έχει γεφυρώσει τα χάσματα. Με μεγαλείο ψυχής και περίσσευμα καρδίας. Με έγκαιρες υπερβάσεις στην οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή. Τα φράγματα των προκαταλήψεων του εμφυλίου, εδώ και δεκαετίες αποδείχτηκαν, πολύ μικρά, μπροστά στα μεγάλα ανθρώπινα συναισθήματα. Μαζί και η τέχνη. Ούτε μισή γενιά δεν χρειάστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για να γράψει το «τραγούδι του νεκρού αδελφού» για την τραγωδία της μάνας και των δυο της γιών: «Ένας για την Ανατολή και ο άλλος για τη Δύση».Μαζί και η Εκκλησία που στην καθημερινή της προσευχή εύχεται την αποτροπή του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου.
Τα χρόνια πέρασαν και κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα στην πολιτική πορεία προς την εθνική συμφιλίωση. Βαριά και δύσκαμπτα. Αλλά προχωρήσαμε. Οι κατακτήσεις όμως αυτές της πολιτικής μας συνείδησης τελικά ήταν εύθραυστες. Παλάτια στην άμμο που συμπαρέσυρε το κύμα. Η οιωνεί χρεοκοπία της χώρας, μας βρήκε ευάλωτους και ευεπίφορους στον βιασμό της σκοπιμότητας. Το λεγόμενο αντι- μνημόνιο, αυτό το ζωοποιό ψέμα, εξέθρεψε το τέρας της δημαγωγίας. Υποβιβάσαμε έτσι την πολιτική μας σκέψη. Παραδοθήκαμε στους χειρότερούς μας εαυτούς, επιτρέποντας σε επαγγελματίες καιροσκόπους να μας ποδηγετούν. Ένα τοξικό νέφος κάλυψε τον δημόσιο διάλογο. Με εμπρηστικές δηλώσεις που δηλητηριάζουν το μυαλό, τροφοδοτούν και καθοδηγούν το μίσος. Η άκριτη εκμετάλλευση και η ανάξεση πληγών έγινε αποδεκτή στο όνομα της κατάληψης της εξουσίας. Η τυμβωρυχία οδήγησε στην καπήλευση αγώνων και ιδανικών, στο όνομα ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Και η προβολή φαντασμάτων αναβίωσε σκοτεινούς μύθους, δίνοντας έδαφος σε ψυχώσεις και στο εμφύλιο μένος. Η ίδια η βία δεν άργησε.
Δολιοφθορές, καταστροφές, δολοφονίες. Μια χαμένη δεκαετία και μια χαμένη γενιά μετά, η χώρα δείχνει να αλλάζει σελίδα. Έστω αργά, έστω επώδυνα. Η εχθροπάθεια και ο διχασμός όμως, παραμένουν προσοδοφόρα επαγγέλματα. Αναπαράγουν νομοτελειακά τον συγκεντρωτισμό και τα κλειστά συστήματα άσκησης εξουσίας. Την αδιαφάνεια και την διαπλοκή. Συνεχίζουν να εξουθενώνουν ένα ήδη ανεμικό κράτος δικαίου. Εντείνουν ολοένα τις αδικίες. Στερούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Αλλάζοντας απλώς κομματικές σημαίες. Οι Κορυσχάδες μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Διαφορετικό. Μακριά από το «εμείς ή εσείς», ακόμα χειρότερα το «εμείς ή κανείς». Δεν είναι άλλωστε αυτή η «δολερή
διχόνοια», όπως την χαρακτηρίζει ο Διονύσιος Σολωμός στον Εθνικό μας Ύμνο, σύμφυτή με την ιστορία, την παράδοση και το ήθος των Ελλήνων. Και ας περιγράφεται στον Θουκυδίδη. Το αντίθετό. Και μόνο η επιβίωση μας ανά τους αιώνες, αποτελεί τεκμήριο για τις πραγματικές μας δυνατότητες.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να ανεβάσουμε την δημοκρατίας μας σε υψηλότερο επίπεδο. Με τη βοήθεια όλων μας. Πάντοτε θα μας χωρίζουν θεμιτές και αναγκαίες διαφορές. Επί προγραμμάτων και θέσεων. Η αντιπαράθεση θα είναι αναμφίβολά σκληρή. Ιδεολογικά και κομματικά. Επειδή διαφωνούμε όμως, δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε. Ας μην σμικραίνουμε την Ελλάδα στα όρια μιας παράταξης. Ουδείς άλλωστε κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα ψηφίσουν νέοι και νέες που γεννήθηκαν στον 21 ο αιώνα, στη νέα χιλιετία. Είναι παράλογο να τους ζητάμε να αποφασίσουν για το αύριο με κριτήριο το χτες. Όποιες και αν είναι οι προπατορικές αμαρτίες, όποια και αν είναι τα στίγματα του παρελθόντος.

Σε μερικές δεκαετίες, ίσως και σε κάποια χρόνια από τώρα, τα παιδιά μας θα συγκεντρωθούν εδώ. Οι Κορυσχάδες θα στέκουν όρθιες στη συλλογική μας ιστορική μνήμη. Όπως και η Επίδαυρος εκατόν πενήντα χρόνια νωρίτερα. Η δική μας θέση δεν θα εξαρτηθεί από τα επόμενα προαπαιτούμενα, ούτε από την επόμενη αξιολόγηση. Τα πρωτοσέλιδα θα έχουν ξεχαστεί και οι πηχυαίοι τίτλοι τους θα έχουν αραχνιάσει σε κάποιο συρτάρι. Από την πολιτική μας ηθική θα κριθούμε. Από τον πολιτικό μας πολιτισμό.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Κριμμα!

Δεν καταλαβα, αυτος ο Μπακογιαννης βγαινει με ψηφους νεοδημοκρατικους; Αυτος μοιαζει να ειναι απο τους πιο καθυστερημενους αριστερους Η Ντορα πρεπει επειγοντως να ξαναπαρει το οικογενειακο της επιθετο: Μη τσο τά κη ! Καημενε Κυριακο,τι τραβας! Πολιορκεισαι απο Αριστερους!

Oτι να ναι

Δε μας χεζεις ρε Μπακογιάννη; ο κρατισμός κατέστρεψε την Ελλάδα και εσύ υποστηρίζεις την ιδεολογία στην οποία στηρίζεται; Αν γουστάρεις τέτοια πήγαινε στο ΚΚΕ η στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως όχι σε φιλελεύθερο δεξιό κόμμα.

Μπάμπης

Ξέρασα από αηδία στην πρώτη γραμμή του κειμένου εκεί που χρησιμοποιεί την χυδαία, συριζαίικη ονομαστική: "ο <όνομα> ο <επίθετο>". Μόνο βαμένοι αριστεροί μιλάνε έτσι. Δηλαδή σαν να λέμε ο Ιησούς ο Χριστός, ο Ελευθέριος ο Βενιζέλος, ο Ιωάννης ο Τσιμισκής κ.ο.κ.

ΑΔΩΝΙΣ=Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΦΙΛΟΙ

Ο Μπακογιάννης πρέπει να είναι ή πολύ απατεώνας πολιτικός ή εντελώς χαζός, ονειροπαρμένος. Καλή τύχη του πάντως. Εαμ-πασοκοι-Ανδρέας-συριζαίοι- ρουβικωνες-αντιφα-Μπουτάρης-Ελευθεροτυπία-Εφημ.Συντακτων-Μπομπολας-Χαρις Αλεξιου-Κουφοντίνας-Βουτσης πατηρ και υιος είναι ακριβώς η ίδια φάρα. Επικίνδυνοι. Βελούδινο διαζύγιο αλα Τσεχία-Σλοβακία και μετά βομβαρδισμός με Ναπαλμ στηριζόμενοι στο δικαίωμα του Raison D' Etat. Κι αυτοί είχαν το "Κράτος του Γραμμου" κι είναι τόσο υπερήφανοι. Ο Ευαγγελος Γιαννόπουλος και το Κοντρα με τους Κουρηδες, Κουλογλου και τους Παπαδημούληδες το εδόξαζαν περισσότερο κι από την συγχρονη Ελλάδα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(την οποίαν υπονόμευαν μεχρι την τελική Εθνικη, Ηθική, Κρατική, Στρατιωτική, Δημογραφική, Διοικητική, Εκπαιδευτική, Οικονομική και Παραγωγική χρεωκοπια ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ!!!!!!!!!

Φασίστες...

Η κοινωνία, όσα ευχολόγια και να ψέλνουν οι υπάλληλοι των καπιταλιστών και τα κόμματά τους, είναι χωρισμένη σε τάξεις. Πληρώνω και μας πίνετε το αίμα, τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών των καπιταλιστών αφεντικών σας που τα έδωσαν στους εαυτούς τους! Εσείς οι φτωχοί καθυστερημένοι πολιτικά, ανήκετε κοινωνικοοικονομικά στην εργατική τάξη αλλά ιδεολογικά είστε τα μαντρόσκυλα των καπιταλιστών. Μην αγχώνεστε με τα λόγια του Κωστή, το ξέρει ότι αεροβατεί... Εννοείται ότι θα ξαναπάμε σε δεύτερο γύρο όταν έρθει η ώρα και εννοείται ότι αυτή τη φορά δεν έχει Βάρκιζα, ούτε όμως και διαφυγή για εμάς, να τα λέμε όλα... Την ιδεολογία σας θα σας την εφαρμόσουμε πλήρως στο δόξα πατρί, όπως οι Σοβιετικοί στους ιδεολογικούς και φυσικούς σας προγόνους Ναζί, το 1945. Εμείς αδέλφια, συνέλληνες και συμπατριώτες με τους δράκουλες της ζωής μας, τους καπιταλιστές και εσάς τα τσιράκια τους, δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε και ποτέ. Ζούμε στο κράτος σας για την ώρα. Η πατρίδα η δική μας δεν έχει ούτε ίχνος καπιταλισμού, αυτή είναι η δική σας ως έχει αυτή τη στιγμή. Κρατάμε τον τόπο, τον λαό που θέλει και φυσικά πλειοψηφεί και στέλνουμε τον καπιταλισμό, τα αφεντικά σας και εσάς ή στην Ελβετία ή να συναντήσετε τον Αδόλφο σας. Και όπως είπε κι ο ποιητής: "Κι αν θελήσουν να δοκιμάσουν της ψυχής μας τους κεραυνούς, να ιδούνε τότε, να τρομάξουν, πώς ειν' οι σφαίρες μας γι' αυτούς". Παλιοφασίστες, προδότες του λαού για τα συμφέροντα μιας χούφτας αρπακτικών, εσείς κι οι πρόγονοί σας... φροντίστε εκείνη τη στιγμή να μη ρίξετε ούτε στρακαστρούκα, δεν θα σας αρέσει καθόλου αυτό που έχει μέσα το σάπιο μυαλό σας, όταν εφαρμοστεί επάνω σας τόσο ανελέητα, όσο αδίστακτοι, ψεύτες, διαστρεβλωτές, χυδαίοι και πολιτικά αλήτες είστε.-

Για να μπορεσεις

να συγχωρέσεις πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του λάθους και μετάνοια,κάτι που δεν βλέπω από τους σφαγεις που πάτε και στις κηδείες τους. Ίσα ίσα πρέπει να επαγρυπνούμε. Αλλώστε εσεις μπορεί να σφαζοσασταν μεταξύ σας(οπως λέτε) εμάς όμως εδώ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας εσφαζαν κυρίως οι σνοφίτες.

Πόπη

Εντάξει Μπούλη της οικογένειας. Θα σε ψηφίσουμε, μη γλύφεις άλλο τους αριστερούς.

Πύρρος

Μπράβο ρε Μπακογιαννη! Τέτοιο λόγο χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα : ενωτικό με όραμα. Οι εχθροί είναι προ των πυλών. Ο πληθυσμός γηρασκει κ μειώνεται. Κανένας δεν περισσεύει. Η ανεργία, η φτώχεια δεν ξεχωρίζει αν είσαι δεξιός ή αριστερός. Όλοι τις ίδιες ανάγκες έχουμε, τις ίδιες αγωνίες για τα παιδιά μας. Ρίξε τις γραμμές, κατάργησε τον κομματικό στρατό που λυμαινεται τη χώρα, φορώντας άλλο μανδύα κάθε 4 χρόνια. Δώσε ένα όραμα, έναν στόχο, μια συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης, με στήριγμα στην οικογένεια κ στην πατρίδα, ώστε ο λαός, ο απλός πολίτης να αποκτήσει ελπίδα για να αγωνιστεί. ΠΡΟΧΏΡΑ και μεγάλη μάζα θα σε ακολουθήσει. Οι ακραίοι ας μείνουν στα Δεκεμβριανα κ στους Μπελογιαννηδες. Η ΧΏΡΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΆΛΛΟ ΧΡΌΝΟ ΓΙΑ ΜΙΣΉ. Οι Τούρκοι δείχνουν τον σκοπό τους. Σε λίγα χρόνια η Αλβανία θα έχει τον ίδιο πληθυσμό με μας. Οι μετανάστες μας πλημμυρίζουν. Οι νέοι φεύγουν. Είμαστε σε σημείο μηδέν.

Αα

Ντροπή του. Θα έπρεπε να σκεφτεί σε ποιο κόμμα ανήκει και ποιοι τόν εξέλεξαν. Στις επόμενες -όπου και αν βάλει- ο λαός της ΝΔ να θυμηθεί και να μαυρίσει τον ολίγιστο αυτόν κύριο.

κατεχόμενα Πατήσια

ρε φίλε ο κουλης πριν μερικές μέρες ελεγε ότι σέβεται και τιμα τους αγώνες της αριστεράς, για πια νδ μας λες;;; ;αυτη είναι ενα πουτα@κι της αριστεράς....

Φανερο οτι κανει χρηση βαρεων παραισθητικων..

Αυτο το νουμερο ο Μπαμπακογιαννης ειτε ειναι μεγαλυτερος απατεωνας και απο τον Τσιπρα και τον Ανδρεα τον ιδιο ακομη , ειτε παιρνει καθημερινα απο το 'καλο το πραγμα' το Προυσσαλιωτικο ο μπαγασας....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsero1-1

Σε έρευνες στα χωριά Μιτσερό, Ξυλιάτο και στην Ορούντα προχωρεί σήμερα η κυπριακή αστυνομία, ύστερα από την χθεσινή ομολογία του 35χρονου serial killer για τέσσερις ακόμα φόνους, που ανεβάζουν το σύνολο στους επτά

traffic_ar

Χαμηλές ταχύτητες από την Ελευσίνα έως την Κινέττα - Ουρά στα διοδια της Ελευσίνας - Μεγάλο πρόβλημα και στην Αθηνών-Λαμίας από το 70ο χλμ. μέχρι τα δίοδια της Θήβας - Μέχρι τις 2 το μεσημέρι η ταλαιπωρία εκτιμούν από την τροχαία

1
LIVE η κίνηση στους δρόμους...

Κορυφώνεται η έξοδος για το Πάσχα. Δείτε LIVE την κίνηση στους δρόμους της Ελλάδας και αποφύγετε τις "εκπλήξεις"...