Νέες ιατρικές ειδικότητες και αλλαγές στις εξειδικεύσεις ιατρών

Docs

Προβλέπεται η θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων: Ιατρική Γενετική, Εργαστηριακή Γενετική και Οδοντοφατνιακή Χειρουργική - Προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, η Επείγουσα Ιατρική και η εξειδίκευση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Πρώτο σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων με πολλαπλά οφέλη για τους λειτουργούς Υγείας αλλά και τους ασθενείς, χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας την απόφαση για «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας» που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως έγραψε την Τετάρτη το protothema.gr, επιχειρούνται αλλαγές και επαναχαράξεις στο τοπίο των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.

Προβλέπεται η θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων: Ιατρική Γενετική (αφορά γιατρούς), Εργαστηριακή Γενετική (αφορά βιολόγους και γιατρούς) και Οδοντοφατνιακή Χειρουργική (αφορά οδοντιάτρους).

Επίσης προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, η Επείγουσα Ιατρική (η οποία θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών) και η εξειδίκευση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μετονομασίες και αλλαγές στον χρόνο άσκησης

Στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκε ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική».

Επίσης, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική εκτός από ιατρική έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Στο χρόνο άσκησης προστέθηκε ένα επιπλέον έτος στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους), και της Γενικής Ιατρικής (με στόχο την αναβάθμιση της ειδικότητας και τη δυνατότητα ανταπόκρισης των γενικών γιατρών στις σύγχρονες απαιτήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Τέλος, στο 5ο έτος (από τα 7 συνολικά) της Χειρουργικής Θώρακος θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως «ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών καθώς η τελευταία ΥΑ για τις ιατρικές ειδικότητες εκδόθηκε το 1994. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του ΚΕΣΥ, διήρκεσε περίπου 2 χρόνια και για την ολοκλήρωσή της συμμετείχαν περισσότεροι από 600 γιατροί (Πανεπιστημιακοί, γιατροί, γιατροί του ΕΣΥ, εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

Εκτιμάται δε από την ηγεσία πως οι αλλαγές «θα επηρεάσουν θετικά την ποιότητα της εκπαίδευσης των γιατρών, την προσφορά αξιόπιστης φροντίδας στους ασθενείς ενώ αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της ιατρικής μετανάστευσης».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Δρ Ελένη

Η Ελλάδα είναι η μοναδική Χώρα της Ευρώπης όπου δεν υπάρχει και δεν αναγνωρίζεται καν η Ειδικότητα της Γηριατρικής!

Γιατί δεν αυξάνετε τη Δερματολογία

που είναι η μοναδική τετραετής ειδικότητα στην Ελλάδα; Μήπως για να μη χαλάσετε τη σούπα σε μερικούς φίλους σας Συριζαίους που έχουν επιλέξει την ειδικότητα; Η Δερματολογία σαν ειδικότητα έχει τεράστιο γνωστικό αντικείμενο και στην Ελλάδα η εξειδίκευση της , είναι πλήρως υποβαθμισμένη ! Πολλοί Δερματολόγοι στερούνται στοιχειωδών γνώσεων ιατρικής και εργάζονται ως αισθητικοί !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzoum_2

Η Data Artisans προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές - Επιβεβαίωσε ο ίδιος την πώληση στο Twitter

baby

Η ανήλικη Ρομά γέννησε μόνη στο σπίτι - Της έπεσε το μωρό προσπαθώντας να κόψει τον ομφάλιο λώρο  - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η 17χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας

1
photo01

Ποινική δίωξη σε βάρος ενός Έλληνα αρχιλοχία και Άγγλου που δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ άσκησε η εισαγγελέας Ορεστιάδας – Συνελήφθησαν να περιφέρονται σε απαγορευμένη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων

1
agios_dionysios_skoufa

Το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα κάνει λόγο για «κλασική περίπτωση ψυχοπαθών» - Η «Εικονοκλαστική Σέχτα» ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη 

2
knwssos

Το  Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών – Στόχος να εξαιρεθούν τα 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από την ένταξη στο Υπερταμείο