Συνάντηση Καρόλου με Ιερώνυμο: Συγκίνηση και ανταλλαγή θρησκευτικών εικόνων

Συνάντηση Καρόλου με Ιερώνυμο: Συγκίνηση και ανταλλαγή θρησκευτικών εικόνων

Σε ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και εγκαρδιότητας έγινε η συνάντηση του Πρίγκηπα της Ουαλίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Αναφέρθηκαν στη συμβολή της Εκκλησίας στην προσφυγική κρίση - Μια εικόνα της Παναγίας ήταν το αναμνηστικό του Ιερώνυμου στον Κάρολο - Ο Βρετανός ευγενής ανταπέδωσε προσφέροντας μια εικόνα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος

karkolos-ieronimos-1
Στην αίθουσα του θρόνου, στον πρώτο όροφο της αρχιεπισκοπικής έδρας στην Αθήνα υποδέχτηκε τον Πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β'. Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Υψηλότατε, σας καλωσορίζουμε στη γη της καταγωγής -κατά το ήμισυ των προγόνων σας. Σας καλοσωρίζουμε στην Ελλάδα μας, σας καλοσωρίζουμε στην Αριχεπισκοπή με πολλή χαρά.

Είναι γνωστό ότι αγαπάτε την πατρίδα μας, σέβεστε την ορθοδοξία μας και αυτό έχει αποδειχθεί, όπως γνωρίζουμε, από τις συχνές και πολλές επισκέψεις σας στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, όσο και στα μοναστήρια της Ρουμανίας. Γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρεστε για τις έρευνες, τις θεολογικές, έρευν ες αναζητήσεων εσωτερικών αλλά και στον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία .

Επίσης γνωρίζουμε ότι είστε ο αρχηγός και ο προστάτης της Εκκλησίας της Αγγλίας και θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να στείλουμε τις πασχάλιες, εορταστικές ευχές μας στον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι. Και συγχρόνως να τον ευχαριστήσουμε για τη στενή συνεργασία με την Εκκλησιά μας στην προσπάθεια της οργάνωσης 'Αποστολή' που έγινε και γίνεται αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε με αυτό τον τρόπο και τη συνεργασία του την αγάπη και το ενδιαφέρον στους ανθρώπους που υποφέρουν και την Εκκλησία μας.

Γνωρίζουμε ότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος ενδιαφέρεται για τον πάσχοντα άνθρωπο και αυτό φαίνεται από το πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο  που επιτελείτε, με 350 δομές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα θέλαμε κι εμείς να σας πούμε ότι το μικρό, αναλόγως με τις δυνάμεις μας φιλανθρωπικό έργο, είναι ένα έργο που απευθύνεται, αγκαλιάζει τον άνθρωπο με τα διάφορα προβλήματα, χωρίς διακρίσεις, όποια θρησκεία κι αν πιστεύει, όποια γλώσσα και εάν μιλάει, όποιο χρώμα φέρει, γιατί βλέπουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν, αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αυτούς που βοηθάμε κ.λπ σαν έμψυχες εικόνες του Θεού.

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή διαμονή στην χώρα μας, επιτυχία στους σκοπούς και τις προσπάθειες σας. Και σαν ανάμηνηστικό τις σημερινής συναντησής μας θα θέλαμε να σας δώσουμε μια εικόνα της Παναγίας».

Κλείσιμο
Η αντιφώνηση του Καρόλου στον Αρχιεπίσκοπο
«Μακαριώτατε» είπε ο Πρίγκηπας της Ουαλίας εμφανώς συγκινημένος «Είμαι ευγνώμων για τα ευγενικά σας λόγια και την εξαιρετικά φιλόξενη υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος που με δεχτήκατε εδώ ,σε αυτό τον χώρο και που μπορώ ύστερ από όλα αυτά τα χρόνια να σας συναντήσω σήμερα.

Όπως έχω αναφέρει, έχω επισκεφτεί το Άγιον Όρος και ορισμένες ιερές μονές στη Ρουμανία. Έχοντας κάνει αυτό, έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη εκτίμηση και κατανόηση για τις παραδόσεις της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας. Και γνωρίζω επίσης ότι υπό την ηγεσία σας, Μακαριώτατε, έχουν γίνει πάρα πολλά και μέσω της 'Αποστολής' για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.

Και εν μου επιτρέπετε, είμαι πολύ συγκινημένος για τον τρόπο με τον οποίον ανιτιμετωπίζετε τον πόνο αυτών των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της προέλευσης τους. Και όπως με ακούσατε να λέω εχθές το βράδι στο επίσημο δείπνο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ελπίζω να προσφέρω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο μέσα από τις φιναθρωπικές οργανώσεις που στηρίζω, τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα.
 
Εξυηπακούεται ότι θα μεταφέρω στον Επίσκοπο του Καντερμπέρι το μήνυμά σας και είμαι βέβαιος ότι εκείνος με χαρά θα το ακούσει. Και θα θελήσει να επισκεφτεί και αυτός την Ελλάδα. 

Για μια ακόμη φορά,  σας διαβεβαιώ ότι είμαι εξαιρετικά συγκινημένος και ευγνώμων για την πάρα πολύ θερμή υποδοχή, καθώς και για το υπέροχο δώρο  που μου προσφέρατε. Φοβάμαι μόνο πως το δικό μου δώρο είναι ανεπαρκές ως ανταπόδοση. Είναι μια εικόνα που έχω σχεδιάσει ο ίδιος. Και μάλλον είναι ο λάθος τρόπος να φτιάχνει κανείς εικόνες, σε σύγκριση με τη δική σας. Μακαριώτατε, σας ευχαριστώ θερμώς και πάλι».


Ο Κάρολος και η ορθοδοξία
Η σχέση του Πρίγκηπα της Ουαλίας με την θρησκεία είναι στενή και ένθερμη. Ιδιαίτερα, δε, με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Βεβαίως, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος έχει ασπαστεί το Αγγλικανικό δόγμα. Παρόλ' αυτά, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου διατηρεί ένα παρεκκλήσιο εντός της έκτασης της κατοικίας του στο Χάιγκροβ Γκάρντενς. Σε αυτό φυλάσσει την συλλογή του με Βυζαντινές εικόνες. Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι ο Πρίγκηπας είναι τακτικός επισκέπτης, κατά κανόνα incognito, στην Αθωνική Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα στην Μονή Βατοπεδίου.

Η επόμενη υποχρέωση του πριγκηπικού ζεύγους της Βρετανίας κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, είναι η επίσκεψη στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο, όπου ο Κάρολος θα καταθέσει στέφανο, εις μνήμην των πεσόντων στις μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του ελληνικού Εμφυλίου, κατά την περίοδο 1939-'45. Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο αναπαύονται περισσότεροι από 2.000 μαχητές που έπεσαν σε ελληνικό έδαφος με τη στολή της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης