Ξανθός για κύκλωμα φαρμάκων: Δεν είναι τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό

Ξανθός για κύκλωμα φαρμάκων: Δεν είναι τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό

Ο υπουργός Υγείας με ανάρτηση του στο Facebook αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα κυκλώματα ή σπείρες που δρουν - Μέσω κοινωνικών δικτύων ο Πολάκης ανακοίνωσε ότι «οι δυο νοσηλεύτριες που προφυλακίστηκαν, τίθενται σε αργία

a8a0220878
Και άλλα κυκλώματα και σπείρες ανάλογες με αυτά που αποκαλύφθηκαν την περασμένη Παρασκευή, με αντικείμενο τη διακίνηση ογκολογικών φαρμάκων «βλέπει» μέσα στο ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός. «Δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα τυχαίο συμβάν το οποίο συγκυριακά αποκαλύφθηκε» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τις δικαστικές εξελίξεις στο θέμα των παράνομων παράλληλων εξαγωγών ογκολογικών φαρμάκων. Υποστηρίζει δε ότι η διαδικασία της έρευνας και της αποκάλυψης του συγκεκριμένου κυκλώματος «αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου ηθικοποίησης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης».

Παράλληλα, επιχειρεί να αποκαταστήσει την καταφανώς μελανή εικόνα του ΕΣΥ υποστηρίζοντας παρόλα όσα έγιναν γνωστά ότι «το σύστημα υγείας δεν είναι ανοχύρωτο» αλλά και να διαλύσει το κλίμα ανασφάλειας που –αναγνωρίζει- ότι κυριαρχεί σε πάρα πολλούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε ογκολογικούς ασθενείς. «Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Είναι πιο προσβάσιμο στους πολίτες, μετά από τη ρύθμιση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων. Είναι αξιόπιστο και έχει την επιστημονική εγκυρότητα που διασφαλίζει η καλή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού του, του ιατρικού και του υπόλοιπου προσωπικού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβεβαιώνει τέλος πως από πλευράς του υπουργείου Υγείας θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΦ «με επιπλέον προσωπικό, με επιπλέον εργαλεία ελεγκτικά, αξιοποιώντας περισσότερο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος» και η ηλεκτρονική επιτήρηση της συνταγογράφησης και της διαχείρισης των φαρμάκων, μέχρι την τελική διάθεσή τους προς τον ασθενή.

Η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας

Με μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook τοποθετήθηκε με το γνωστό ύφος του για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας τις ευθύνες που έχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος υγείας που εμπλέκονται αλλά αποφεύγοντας να αναφερθεί σε εκείνες που πρέπει να έχουν οι προϊστάμενοι τους, όπως οι διοικητές των νοσοκομείων από όπου υπεξαιρούνταν τα ογκολογικά φάρμακα.

Προαναγγέλλει την πειθαρχική δίωξη των δύο εργαζομένων, βοηθών νοσηλευτών, του Λαϊκού από το νοσοκομείο και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) αλλά και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών που συνταγογραφούσαν τα ογκολογικά φάρμακα.

Κλείσιμο
«Μετά από σαφείς πολιτικές οδηγίες οι δυο νοσηλεύτριες που εμπλέκονται στο βρωμερό και τρισάθλιο κύκλωμα των ογκολογικών φαρμάκων και οι οποίες προφυλακίστηκαν ήδη τίθενται σε αργία από το ΔΣ του Λαϊκού νοσοκομείου και παραπέμπονται στο πειθαρχικό της 1ης ΥΠΕ με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

Ομοίως οι γιατροί που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και συνταγογραφούσαν για το κύκλωμα (με υπερβολικές ποσότητες η σε ανύπαρκτους ασθενείς) θα γίνει άμεσα διακοπή της σύμβασης και αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ για ζημιά του οργανισμού μόλις η οικονομική αστυνομία διαβιβάσει επίσημα τα στοιχεία τους στον οργανισμό» γράφει ο κ. Πολάκης.

Ζητεί ακόμη ταχύτητα στις κινήσεις της δικαιοσύνης σχετικά με το κύκλωμα των παράνομων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων: «Ελπίζω η δικαιοσύνη να κινηθεί αντίστοιχα γρήγορα για ένα σκάνδαλο που όσο γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες του τόσο ανατριχιάζει κανείς για το που μπορεί να φτάσει ένας χαλασμένος αξιακά άνθρωπος για να πλουτίσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης