Ο Βίτσας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό που αφέθηκε ελεύθερος

Ο Βίτσας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό που αφέθηκε ελεύθερος

Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης που χορηγεί άσυλο στον Γκιουζέλ Αχμέτ -  Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό που χορηγήθηκε άσυλο

tourkoi_stratiwtikoi
Το εξήγγειλε χθες και το έκανε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση ακύρωσης και αναστολής, όπως και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, κατά της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον Γκιουζέλ Αχμέτ, δεύτερο Τούρκο αξιωματικό, από τους οκτώ που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα και επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.


Ακολουθώντας την προσφιλή Κυβερνητική τακτική ο κ. Βίτσας αλλά και τα πατήματα του προκατόχου του, Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσε σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τα αναγκαία ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού, χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό Γκιουζέλ Αχμέτ.

Η υπόθεση θα εξεταστεί από  το ΣΤ'   Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι η πρόεδρος Εφετών η Μαρία   Δαμιανάκη. 

Ανάλογο σκηνικό και για το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου
Κλείσιμο


Το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχε εξελιχθεί όταν είχε χορηγηθεί άσυλο και αφέθηκε ελεύθερος ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, όπου ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έτρεχε μέσα στα μεσάνυχτα -καθώς μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και τα δικαστήρια ήταν κλειστά- να καταθέσει σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση ακύρωση και αναστολής, αλλά και να ζητήσει προσωρινή διαταγή, έτσι ώστε να παραμείνει κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου και ο κ. Μουζάλας έτρεξε να ασκήσει όλα εκείνα τα ένδικα μέσα που του παρέχει η νομοθεσία Δικονομία έτσι ώστε ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου να επιστρέψει στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου. Δεν δίστασε μάλιστα ο κ. Μουζάλας να επικαλεστεί ότι για τον συγκεκριμένο Τούρκο στρατιωτικός υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα του Ιούλιο του 2016. Δηλαδή επικαλέστηκε τους ισχυρισμούς της Τουρκικής πλευράς, οι οποίοι έχουν περίτρανα απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Όμως, τόσο οι αποφάσεις τους Αρείου Πάγου όσο και η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Ασύλου, δεν είχαν καμία υπόσταση για την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και πρόεδρο παράλληλα αρμόδιας Επιτροπής Ασύλου που χειριζόταν ήδη ανάλογη αίτηση χορήγησης ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, Ευγενίας Μηλωνοπούλου.

Έτσι, η κυρία Μηλωνοπούλου -έχοντας μάλιστα τη διφυή ιδιότητα- εξέδωσε προσωρινή διαταγή (δηλαδή μόνο με την υπογραφή της), με την οποία ικανοποιώντας το Κυβερνητικό αίτημα, ανακάλεσε την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών και ο Τούρκος αξιωματικός κυβερνήτης του ελικοπτέρου συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Στην συνέχεια η κυρία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού αλλά και από την Επιτροπή Ασύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης