Στο ΣτΕ 16 μήνες μετά τα διατάγματα Κοντονή για την ένταξη των νοσοκομείων κρατουμένων στο ΕΣΥ

4418550

Η ισχύς τους θα αρχίσει δύο μήνες μετά την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Χρειάστηκαν 16 μήνες για διαβιβάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα Προεδρικά Διατάγματα για την ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Την 8η Δεκεμβρίου 2016 ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για την ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.

Ακόμη, την ημέρα εκείνη είχε δηλώσει ότι το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας, ενώ σχετικές συζητήσεις είχαν προηγηθεί στη Βουλή (3 και 10.3.2016).

Έκτοτε το θέμα της ένταξης στο ΕΣΥ του νοσοκομείου και ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, ο κ. Κοντονής το ανέφερε σε δημόσιες εκδηλώσεις, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις ως νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης.

Παρ΄ όλα αυτά για την εν μέρει υλοποίηση της εξαγγελίας αυτής (καθώς ακόμα έχει αρκετό δρόμο προστάτης) απαιτηθήκαν μέχρι στιγμής 16 μήνες.

Και αυτό γιατί τώρα κατατέθηκαν στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία δυο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για την επίμαχη ένταξη των δύο αυτών μονάδων στο ΕΣΥ και την μετονομασία τους, αφενός σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και αφετέρου σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Κατ΄ αρχάς, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ιδρύθηκε το 1940 και λειτουργεί κυρίως ως φυλακή, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και θεραπευτική ταυτότητα, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί αρνητικά σε εκθέσεις ευρωπαϊκών και εθνικών επιτροπών ελέγχου.

Από το 2009 έχει προβλεφθεί η ένταξη του ψυχιατρείου στο Ε.Σ.Υ. (άρθρο 13 ν. 3772/2009), χωρίς ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής να έχει υλοποιηθεί.

Με το πρώτο σχεδίο Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» , συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες του.

Ειδικότερα, το νοσοκομείο «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο της Ψυχιατρικής Μονάδας Κρατουμένων Κορυδαλλού, το οποίο είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την ευθύνη και το κόστος του ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού, την κάλυψη του ιατρικού, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση, την ασφάλεια κ.λπ. του καταστήματος.

Το ψυχιατρείο θα λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνση, με 3 τμήματα και 5 υπομονάδες (αυξημένης φροντίδας, βραχείας-μέσης νοσηλείας, μακράς νοσηλείας, μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, κ.λπ.), ενώ διατηρούνται οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις.

Δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και παρατηρητήριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού

Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο διατάγματος, το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητα 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολουθήσει και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους).

Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων (Πειραιάς) το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών και εκεί θα γίνονται οι παρακλινικοί έλεγχοι.

Όμως, όταν δεν εφημερεύει Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται για την αντιμετώπιση ή τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία, εφόσον αυτά εφημερεύουν, αλλά μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να παραπέμπονται και στα ιατρεία νοσοκομείων της Αττικής.

Με άλλα λογία τις ημέρες που δεν εφημερεύει το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων, θα ισχύει ότι μέχρι τώρα. Δηλαδή τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.

Υπεύθυνος για την επιστημονική λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι γιατρός του ΕΣΥ.

Τέλος, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων η ισχύς τους θα αρχίσει 2 μήνες μετά την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zak

Οι πρώτοι συλληφθέντες θα περάσουν την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Ζακύνθου το πρωί της Δευτέρας, ενώ μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απολογιών για όλους

voutsis

Ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων από τα στρατεύματα κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς και δήλωσε ότι έχει καθυστερήσει πολύ η διεκδικήση των αποζημιώσεων

2
tah_kne

Η 17χρονη Παλαιστίνια που χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη και φυλακίστηκε για πολλούς μήνες, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

agrinio_19xroni_arthro

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας στο Αγρίνιο για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Η 19χρονη τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και παραμένει στο νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας της να παρουσιάζει βελτίωση

15
kosmimatopwleio_omonoia_arthro

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, στο σημείο του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος βρέθηκε ένα μαχαίρι, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί από τους ειδικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φέρει αποτυπώματα του 33χρονου - Αναζητείται ακόμα ο δεύτερος άνδρας που τον κλώτσησε μαζί με τον κοσμηματοπώλη

26