Σταθάκης: «Μονόδρομος» η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

0c6a1857

Ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας να γίνει στη βάση της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Mονόδρομο» χαρακτήρισε τη στροφή στις ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, χθες, στη Θεσσαλονίκη.

«Προχωράμε στο νέο μηχανισμό στήριξης μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών, που ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με το κοινοτικό πλαίσιο αλλά είναι παράλληλα προσαρμοσμένη με τις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης και εκτίμησε ότι ο νέος μηχανισμός θα προσελκύσει επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, η στροφή στις ΑΠΕ θα συμβεί σταδιακά, καθώς η αύξηση της παραγωγής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ, στόχος που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον εθνικό μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο κ. Σταθάκης προσδιόρισε τρεις βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής:

-η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να είναι μια ταχεία διαδικασία, συμβατή με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και τους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους που θέτει η Ελλάδα για το 2030 (αύξηση των ΑΠΕ στο 30% και επίτευξη 30% εξοικονόμησης ενέργειας)

-ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας να γίνει στη βάση της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και target model), ώστε να υπάρχει ένα σαφές και απόλυτα ρυθμιζόμενο πλαίσιο για επενδυτές και καταναλωτές

-να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με παρεμβάσεις όπως η μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και ο εξορθολογισμός των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Επεσήμανε, ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ, εκτός από το χαμηλό περιβαλλοντικό κόστος, συνεπάγεται πλέον και χαμηλό οικονομικό κόστος, καθώς προσεγγίζει εκείνο των συμβατικών καυσίμων, οπότε «η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι πλέον μια διαδικασία που θα προχωρήσει γρήγορα και οικονομικά βιώσιμη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι ο τεράστιος μετασχηματισμός στον τομέα της ενέργειας ανοίγει τη δυνατότητα μετασχηματισμού του γενικότερου παραγωγικού δυναμικού της χώρας, με την αξιοποίηση του πολύ σημαντικού, πλούσιου ανθρώπινου κεφαλαίου και την ανάπτυξη μονάδων έρευνας και τεχνολογίας, όπως εκείνη που αποφάσισε να δημιουργήσει η Tesla σε συνεργασία με τον Δημόκριτο.
ΣΧΟΛΙΑ (12)

George

Τα 2,5 δισ. μέχρι το 2030 είναι ψίχουλα Σταθάκη. Αυτό δεν λέγεται πρόοδος. Λέγεται "σέρνω τα πόδια μου" γιατί δεν θέλω να προχωρήσω μπροστά (τα καρτέλ του πετρελαίου να 'ναι καλά). Η πραγματικότητα θα σας ξεπεράσει κατά πολύ. Οι σοβαρές χώρες ρίχνουν μεγάλο βάρος στις ΑΠΕ και προχωράνε με γοργά βήματα γιατί είναι κάτι που θα δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω της φθηνής ενέργειας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον κλάδο και σε άλλους κλάδους και θα εξοικονομήσει πολύ συνάλλαγμα που πάει σε ορυκτά καύσιμα. Αν γίνουν τόσο μικρές επενδύσεις, προβλέπω ενεργειακή αυτονόμηση των νοικοκυριών μέχρι τότε. Και δημιουργία κλειστών ενεργειακών κοινοτήτων από τους αυτονομημένους που θα κατεβάσουν πολύ το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιούν, βάζοντας σκληρό ανταγωνισμό στις απομακρυσμένες ΑΠΕ με το μεγάλο κόστος μεταφοράς μέσω δικτύου που όλοι βιώνουμε και σήμερα. Σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνηση, το κράτος θα χάσει τεράστια έσοδα όχι μόνο από τη ΔΕΗ αλλά και από τους φόρους καυσίμων. Με την έλευση της αυτόνομης οδήγησης θα μειωθούν και τα κυκλοφορούντα οχήματα, οπότε θα χάσει και από τέλη κυκλοφορίας. Θα γλιτώσει βέβαια τεράστια ποσά από το κόστος υγείας που θα αντισταθμίσουν μακροπρόθεσμα όλα αυτά. Η επόμενη δεκαετία θα είναι η μητέρα όλων των ανατροπών τεχνολογιών. Θα γίνουν πάρα πολλά σε πολύ σύντομο διάστημα. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Χεχεχε

Είναι απίστευτο τόσοι απατεώνες ψεύτες μαζεμένοι σ ένα κόμμα.

Φολα

Τότε γιατι πολεμάνε για τους αγωγούς και τις πετρελαιοπηγές όλοι οι άλλοι

George

Γιατί είναι καθυστερημένοι όπως κι εμείς? Σήμερα που μιλάμε, οι ΑΠΕ είναι φθηνότερος τρόπος παραγωγής ενέργειας σε σχέση με ΟΛΕΣ τις άλλες πηγές. Από μερικές μάλιστα είναι εδώ και χρόνια φθηνότερες, ακόμη κι αν δεν υπολογίσουμε τις τεράστιες αρνητικές οικονομικές συνέπειες των άλλων πηγών.

Λούλης

Μπράβο στον υπουργό.

George

Τι μπράβο? Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια τώρα. Σιγά μη λέμε και μπράβο στους καθυστερημένους. Όταν ανέλαβαν αυτοί την κυβέρνηση έπρεπε να ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες. Αυτά που λέει τώρα, είναι αποδεδειγμένα εδώ και κάποια χρόνια παγκοσμίως. Όσο για το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος, το ίδιο και το αυτό είναι, γιατί το περιβαλλοντικό μετατρέπεται άμεσα σε οικονομικό κόστος. Αρκετά δισεκατομμύρια το χρόνο φεύγουν από τις τσέπες των ταμείων και των πολιτών για την αποκατάσταση της υγείας που καταστρέφεται από τα ορυκτά καύσιμα και δεν αναφέρω καν το κόστος των λοιπών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλα αυτά τα κόστη που πλήρωναν οι πολίτες, ήταν έμμεση και κρυφή επιδότηση υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Πολλαπλάσια από τον ΕΝΦΙΑ. Τόσα χρόνια το βάφτιζαν "περιβαλλοντικό" για να το απαξιώνουν χαρακτηρίζοντας γραφικούς όσους ασχολούνταν με αυτό. Επίσης, να μην πουλάει σανό στους Έλληνες για κοινωνικά τιμολόγια όταν ο πολύ πιο πλούσιος Αμερικανός πληρώνει κατά μέσο όρο το ρεύμα φθηνότερα από τον επιδοτούμενο Έλληνα. ΥΓ. Too little, too late, που λένε και οι Αμερικάνοι. ΥΓ2. Και να μας πει τι έγινε με το ξεχασμένο εκατομμύριο.

yannis

Πάρε το νέο iPhone εσύ και άσε τα περί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι για σένα αυτά υπουργέ

Μιχάλης

Πάρτα τώρα αφράτα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ κι άφησε τα σάπια κατά μέρος.

Ελεος....

Μαθηματα φοροδυνειδησης απο εναν φοροφυγα!

a.d.

Θα μας ενημερωσει κανεις γιατι κυκλοφορει ελευθερος ο επισημα φοροφυγας σταθακης που πιαστηκε με 2 εκ μαυρα και 31 αδηλωτα ακινητα την ωρα που κανουν κατασχεσεις σε πολιτες για 500 ευρω?

Παναγιώτης

Ας πληρώσεις πρώτα τις παλιές επενδύσεις που αράχνιασαν στο υπουργείο σου και βλέπουμε......

ΕΤΣΙ

ΜΠΡΑΒΟ ρε Σταθάκαρε! Μια χαρά τα λές, να αγιάσει το στόμα σου. Αμερική και Ευρώπη έχουν κλείσει όλα και έχουν μείνεί μόνο ηλιακά, αιολικά, βιοκαυσιμα, ανακυκλώση σκουπιδιών κτλ. Ξέσκισες και τη ΓΕΝΟΠ, άγαλμα θα σου στήσουμε! Συνέχισε να πηδάς τους συνδικάλες, γουστάρουμε τρελά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4719020

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία που δέχθηκε την επίθεση του Ρουβίκωνα χαρακτηρίζει διαστρέβλωση της πραγματικότητας τους ισχυρισμούς της αναρχικής οργάνωσης με τους οποίους δικαιολογεί την επίθεση

polakis_mixani_main

Επικά τουιταρίσματα, αλλά και οργισμένα για την αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟυ ΘΕΜΑτος ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πήρε δάνειο €100.000 από την κρατική Attica Bank «για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου» 

3
kriti_main

Οι προσπάθειες όσων συμμετέχουν σε αυτή την τεράστια επιχείρηση είναι πολύ δύσκολες γιατί πραγματοποιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες - Βρέθηκε εξάρτημα του μοιραίου αυτοκινήτου

8