Κώστας Μπακογιάννης: «Δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική. Κάνουμε τη δουλειά μας»

Τις αρχές και τον χαρακτήρα του προγράμματος δράσεων «Γέφυρα» παρουσιάζει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης - Νέα αντίληψη, ουσιαστική παρέμβαση υπέρ των πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη

Οικογένειες που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω της κοινωνικής δομής «Γέφυρα» με διάφορες ενέργειες. Για παράδειγμα,  πρόσφατα ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε πως θα δοθούν κουπόνια (voucher) αξίας 120 ευρώ για αγορά βρεφικών ειδών σε οικογένειες για τα μέλη που γεννήθηκαν μετά την 01/01/2017.  Το πρόγραμμα «Γέφυρα» στηρίζει οικονομικά ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και συνδέεται ευρύτερα με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην περιοχή.

Σε σχετική δήλωσή του ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθάρισε ότι «αυτό που ονομάζουμε 'κοινωνική πολιτική' δεν είναι παρά δομική υποχρέωση προς τους πολίτες. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία. Το Κράτος και οι δομές του δεν είναι επιχείρηση. Δεν είναι παρεμπίπτον θέμα 'εταιρικής κοινωνικής ευθύνης’ η κοινωνική μας πολιτική. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω την συνεισφορά των ιδιωτικών εταιρειών στις προσπάθειες μας. Το αντίθετο. Η συνεισφορά τους είναι υπερπολύτιμη για μας, την χρειαζόμαστε και την αποζητούμε.

Όμως μην μπερδευόμαστε. Ο πολιτισμός μια κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που στηρίζει τα αδύναμα μέλη της και αυτά που έχουν περισσότερη ανάγκη κάθε φορά. Και αυτό είναι στην καρδιά της πολιτικής. Είναι σχεδόν ο λόγος ύπαρξής της. Όπως όλα τα θέματα όμως, ο τρόπος που το κάνεις έχει ιδιαίτερη σημασία. Η οργάνωση, η αποτελεσματικότητα, η σωστή στόχευση για να αποφύγεις τη σπατάλη και να απαντήσεις σε πραγματικές ανάγκες, αυτά κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Όχι γιατί είμαστε καλοί. Γιατί το χρωστάμε. Γιατί είναι η δουλειά μας».Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Κώστα Μπακογιάννη σε σχολείο της περιφέρειας Στερεάς ΕλλάδαςΑνακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει μια βασική φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία της σε κάθε επίπεδο. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης, μια εναλλακτική προσέγγιση βασισμένη σε τρείς άξονες:

• Ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω. Αφετηρία μας είναιη κοινωνία, οι πραγματικές της ανάγκες. Εκεί βρίσκεται η βάση για να δημιουργήσουμε ένα  οργανωμένο σχέδιο και να διαμορφώσουμε εφαρμόσιμες πολιτικές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων.

• Η σύνθεση είναι το «κλειδί». Για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνθέσουμε απόψεις και να δώσουμε μαζί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις, τη μάχη για ναπετύχουμε κάθε στόχο.

• Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι να μην μένουμε στη θεωρία, αλλά να περνάμε στην πράξη, να φέρνουμε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα που θα απαντούν άμεσα στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Για αυτόν τον λόγο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παρακολούθηση σε κάθε επίπεδο έχουν καθοριστική σημασία.
Αμεσότητα και απευθείας επαφή με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι  η βασική ιδέα της «Γέφυρας»


Μέσα από αυτή την προσέγγιση, η  Κοινωνική Αλληλεγγύη αποκτά νέα διάσταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Για την ΠΣΤΕ η παροχή βοήθειας σε αυτόν που έχει πραγματικά ανάγκη, αποτελεί  χρέος, ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η ΠΣΤΕ δεν περιορίζεται σε δράσεις και ενέργειες  που εντάσσονταιαποκλειστικά στην αρμοδιότητά της. Δεν μένει σε όσα «είναι αρμόδια να κάνει», αλλά κάνει πράξη όλα αυτά που οφείλει, όσα μπορεί να καταφέρει, εξοικονομώντας πόρους, προχωρώντας σε μεγάλες συνεργίες με τον ιδιωτικό τομέα, τους κοινωνικούς φορείς και ταΙδρύματα, την Εκκλησία.

Δίκαια, αποτελεσματικά, με τη συμμετοχή όλων μας. Αυτός είναι ο δρόμος για που χάραξε και ακολουθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ξεκινώντας από τις ουσιαστικές ανάγκες, για να δώσει πραγματικές λύσεις. 


Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δίνει  ο ίδιος το παράδειγμα για  το πώς εννοεί την κοινωνική αλληλεγγύη

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ελενη

Στη θεση του δεν θα μιλούσα για παιδιά και αλληλεγγυη. Να έχεις εγκαταλείψει παιδί και να μιλάς έχεις πολύ θράσος. Μόνο στην Ελλάδα!

Ρίτα

Φίλε εργασιομανή, γιατί δεν δοκιμάζεις και στον ιδιωτικό τομέα ? Εκτός και αν γεννήθηκες για πολιτικός ηγέτης, να τρως δηλαδή και να πίνεις εις υγείαν των κορόιδων των φορολογουμένων.

Ροζέ πολιτική

Γράψου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Nick Pargalatsos

Το Μεγάλο Σόι έχει ετοιμάσει το νέο διάδοχο σε περίπτωση που ο Κούλης τα θαλασσώσει ...

Και ο Ανδρέας και οι μετέπειτα

έκαναν κοινωνική πολιτική και βοήθησαν πολλούς ειδικά με είσοδο στο δημόσιο. Το ζητούμενο είναι η παραγωγή θέσεων με πραγματικές θέσεις εργασίας. Οι πολύ πλούσιες κυρίες κάποτε που δεν είχαν ασχολίες, ή έπιαναν γκόμενους ή ασχολούνταν με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Παραγωγή πολιτικής είναι το ζητούμενο, δλδ να κυκλοφορεί η οικονομία και να αναπαράγεται. Το τζάμπα κατέστρεψε την ελλάδα. Δέστε τι κάνει η Δανία πχ και υιοθετήστε τις δομές τις, ή ρίξτε το βλέμμα κάπου αλλού. Άμπαλοι και ανίκανοι πολιτικοί εκ του αποτελέσματος φυσικά κρινόμενοι.

Λόγια του...αέρα!!!

Άλλος καλοβολεμένος Δημόσιος(!) της "αγίας" οικογένειας που το παίζει φιλεύσπλαχνος ..κυριως για λαθρομεταναστοπαίδια με δικά μας εννοείται ...λεφτά!!!!

Τακης

Τι βλα@@σ θολοκουλτουρας ειναι αυτος....θεωρητικες μπουρδες λεει....κοσιωνη και μπακογιαννης ισον ...ασρ να μην πω !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eliamep

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων  θα συζητήσει με τους Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας « Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ λίγους μόλις μήνες πριν διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές