Συγκίνηση για τον Άγγελο Δεληβορριά - Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο

Συγκίνηση για τον Άγγελο Δεληβορριά - Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο

Ο κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη έφυγε από τη ζωή την Τρίτη

4443241
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ακαδημαϊκό Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 81 ετών.


Συντετριμμένη από την απώλεια η αγαπημένη του σύζυγος Μαρία και τα δύο τους παιδιά, Αλέξης και Μαρίνα.
Η κηδεία του τελέστηκε σήμερα στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, και το «παρών» έδωσαν άνθρωποι της πολιτικής και της πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Λυδία Κονιόρδου, ο Λουκάς Παπαδήμος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, η Άννα Φόνσου, η Μαρίζα Κωχ και άλλοι.

«Ένας Έλληνας ευπατρίδης, μια εξάρχουσα προσωπικότητα που προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στη μουσειολογία, στην παράδοση, στην αρχαιολογία. Σ' ευχαριστούμε για ό,τι ωραίο, μεγάλο, αληθινό μάς κληροδότησες» είπε, συγκλονισμένος από τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνης Κουνάδης.

«Ήταν ένας ιχνηλάτης, ένας φάρος γνώσης που πρόσφερε όσο λίγοι στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού. Φώτισε μοναδικά την ταυτότητα μας στον τόπο και στον χρόνο. Ο τόπος του χρωστά ευγνωμοσύνη. Άγγελε, δεν μπορούμε να σε ξεχάσουμε ποτέ, είσαι πια η ίδια η μνήμη μας» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αποχαιρετώντας τον 'Αγγελο Δεληβορριά.

Για το Μουσείο Μπενάκη και τους εργαζόμενους του, η απώλεια είναι δυσβάστακτη. Εκ μέρους του μουσείου τον επικήδειο εκφώνησε η Ειρήνη Γερουλάνου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όταν ο Αντώνης Μπενάκης ίδρυσε το μουσείο του δεν είχε καν ονειρευτεί ότι θα είχε την τύχη να πέσει στα χέρια του 'Αγγελου [ …] . Ανέλαβε τη διεύθυνση το 1973 και δεν το αντιμετώπισε ποτέ σαν ένα μικρό αθηναϊκό μουσείο. Με το όραμα και τη γνώση του, το μετέτρεψε στο μουσείο των ονείρων του και το απογείωσε».

Με βαθιά συγκίνηση εκφώνησε επικήδειο αποχαιρετώντας τον 'Αγγελο Δεληβορριά, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος, φίλος και συνοδοιπόρος του εκλιπόντος από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Ο κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη νοσηλευόταν εδώ και ένα περίπου μήνα σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα.


Δείτε φωτογραφίες:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
19435260
Κλείσιμο

Η σύζυγος του Άγγελου Δεληβορριά, Μαρία, μαζί με τον γιο τους, Αλέξη
4443270

 Ο Σταύρος Θεοδωράκης

19436300

Κώστας και Δάφνη Σημίτη

4443273

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

4443255

Νίκος Φίλης

4443252

Γιώργος και Άννα Νταλάρα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Φωτόπουλος

4443231

Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Σηφουνάκης

4443226

Διονύσης Σαββόπουλος

4443253

Λυδία Κονιόρδου

4443268

Στέφανος Μάνος

4443269

Χρήστος Χωμενίδης

4443245

Λουκάς Παπαδήμος

4443274

4443241
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης